Toppliste: De beste seriene på Viaplay (Oktober 2017)

Hvilke serier skal du sjekke ut på Viaplay? Vår toppliste er her for å gi deg gode tips!

Det er gått et år siden forrige gang vi kjørte på med toppliste og siden den gang har over 60 serier funnet veien til tjenesten, mens en rekke serier har forsvunnet.

Annonse

Borte fra tjenesten er serier som 30 Rock, Criminal JusticeGomorrah, Fringe, Person Of Interest, The Tudors, Scandal, Californication, Blue Bloods, The 4400, Pretty Litte Liars og Nurse Jackie. Hva kan tjenesten friste med som erstatning?

Utvidet liste

Ut fra tidligere liste ser det ut til at tjenesten har styrket seg, for den teller nå over 60 serier. Forrige liste bestod av 40 serier. Topp ti er relativt uendret annet enn at en klassiker tar topplisten etter å være tilbake på tjenesten.

Viaplay har ellers gått til innkjøp av en rekke serier siden sist, i tillegg til egenproduserte serier. Flere har de kommet seg inn på listen.

Slik vurderer vi

Vår seriejury består av redaksjonen og et dusin personer som skaper en variert demografi. Kvinner, menn, unge, eldre og alle deler av landet er representert.

Kun serier vurdert til middels eller bedre har blitt funnet verdig plass på listen. I tillegg er det også slik at ikke alle serier nødvendigvis er sett og vurdert av nok medlemmer av juryen.

Stjerner er lagt til og indikerer følgende:

 = Midt på treet.
 = Nokså god
 = God
 = Veldig god
 = Særdeles god
 = Mesterverk

Det er verdt å merke seg at serier sett av flere gjerne scorer høyere enn de sett av få i vår jury. Det sikrer at det skal mye til for å nærme seg toppen av listen og det skal litt til for å sanke fire eller fem stjerner.

Selvfølgelig vil egne preferanser spille inn og en rekke serier splitter også juryen vår, som ikke nødvendigvis er samstemt i vurdering av serier. Det vi viser er snittet.

Om listen kan hjelpe deg på vei til å finne en ny serie å sjekke ut er vi godt fornøyd. Kom gjerne med dine egne innsigelser eller tips i kommentarfeltet.

Oppdatert oversikt over tilgjengelige serier på Viaplay finner du her.

Topplisten

Forrige listes plassering står i parentes. 

NCIS (NY)

Flaggskipet til CBS. Foto: CBS

CBS (2003-): En av USAs mest populære serier, som har holdt på i nærmere 15 år. Ikke av det revolusjonerende formatet, men den tilbyr en solid dose ukentlig spenning og holder liv i universet som JAG i sin tid sparket igang.

For interesserte har dessverre ikke Viaplay hele serien, det er sesong 11-13 som er tilgjengelig.

Supernatural (NY)

The CW (2005-): Første nykommer på listen er denne 10 år gamle serien som fortsatt holder fortsatt koken. Her følger vi brødrene Wintchester som reiser landet rundt i jakten på ondskapsfulle overnaturlige skapninger.

Denne er som en ung fetter til en serie som The X-files. Serien har fått en stor og lojal tilhengerskare, denne er verdt å sette av noen uker for om du er på jakt etter en mytologiserie som ikke tar seg selv alt for selvhøytidelig.

White Collar (NY)

USA Network (2009-2014): En FBI-agent og en svindler jobber sammen for å bekjempe kriminalitet i denne fengende dramaserien.

Serien ble i sin tid godt mottatt av kritikerne og den er godt like blant jurymedlemmene våre som har sett serien.

Med hele seks sesonger tilgjengelig blir det et tidkrevende prosjekt å begi seg ut på, men om du liker Matt Boomer og serier som Suits er denne vel verdt tiden.

11.22.63 (NY)

Tidsreise-drama i 11.22.63. Foto: Hulu.

Hulu (2016): Science fiction-thriller om Jake Epping (James Franco), som reiser tilbake i tid for å forhindre mordet på John F. Kennedy. Miniserien på 8 episoder er basert på Stephen King-boken 11/22/63.

Det mangler ikke på serier om tidsreiser, men 11.22.63 unngår å bli klisjépreget takket være en solid produksjon og en James Franco som leverer varene i hovedrollen.

En lite sett serie i vår seriejury, som gjør at den havner langt nede på listen til tross for at den ble godt mottatt av de som har sjekket den ut. Serien ble også godt mottatt av kritikerne. Et godt binge-alternativ takket være få episoder. James Franco kan du for øvrig sjekke ut i den nye HBO-serien The Deuce.

American Dad (NY)

American Dad. Foto: TBS

Fox/TBS (2005-): En av flere animasjonsserier for voksne som kom i kjølevannet av The Simpson-suksessen. Serien ble til etter Seth MacFarlane og Matt Weitzman behøvde å kanalisere frustrasjon de følte som følge av Bush-administrasjonen etter valget i 2000.

I starten ble den kritisert for å være en rip-off av Family Guy, men etter hvert fikk serien et distinkt preg som ble omfavnet i økende grad av publikum og kritikere, i 2012 ble serien nominert til Emmy og den har en rekke nominasjoner til andre priser. Fremgangen serien opplevde var mye takket være medskaperne Mike Barker og Matt Weitzman.

Etter flere år på luften på amerikanske Fox valgte de å kansellere serien, i tillegg forlot Barker skuten. TBS overtok og serien går fortsatt på kanalen

Johan Falk (NY)

Johan Falk
Johan Falk

Nordisk Film (1999-2015): Svensk filmserie som har pågått siden 1999, Viaplay har 12 av de 20 filmene tilgjengelig.

Krimserien er et godt svensk alternativ for Var Veum-fans, dette er klassisk nordisk krim som fanger vidt. Som flere av seriene nedover på listen er det få i juryen som har sjekket den ut.

Den Som Dreper (NY)

Den som Dreper
Den Som Dreper. Foto: TV4

TV4 (2011): Nok et innslag i nordisk krim, Den som Dreper gikk på danske TV4 i 2011. Et solid krimserie som ikke revolusjonerer sjangeren. Et begrenset antall episoder gjør den til et godt binge-alternativ. Totalt 6 episoder på halvannen time.

19-2 (NY)

19-2. Foto: Bravo.

Bravo/CTV (2014-2017): Det kjekke med strømmetjenester er at vi gjerne finner noen skjulte godbiter. Denne canadiske politiserien er et godt alternativ innen sjangeren, de i juryen som har sett den setter den høyere enn eksempelvis populære Blue Bloods.

Vær obs på at første sesong forsvinner fra tjenesten i høst. Kjapp deg derfor om du har tenkt å få den med deg. Viaplay har i skrivende stund to av seriens fire sesonger.

Castle (37)

Castle. Foto: ABC
Castle. Foto: ABC

ABC (2009-2016): En velkjent krimserie som har rullet og gått på norsk TV i en årrekke.

Krimforfatteren Richard Castle ender opp som spesialrådgiver for politiet. Sammen med etterforsker Kate Becket løser han krevende saker på kreativt vis, samtidig som det hele er en inspirasjonskilde for han i sitt forfattervirke.

Dette er en typisk mainstream-serie som er vanskelig å hate, men gjerne et stykke unna å være ansett som toppserie grunnet et veldig formalistisk preg over seg. Serien engasjerer, men vær obs på at det blir litt av en oppgave å begi seg ut på om du ikke har sett den før, med totalt 8 sesonger som hver har over 20 episoder.

Obs! Hele serien er først på Viaplay fra 1. november. 

NCIS: Los Angeles (33)

NCIS: Los Angeles. Foto: CBS
NCIS: Los Angeles. Foto: CBS

CBS (2009-): Etter suksessen med NCIS gjorde CBS som de ofte gjør: De lager spin-off. Den følger samme premiss, men er satt til Los Angeles. Chris O’Donnel og LL Cool J har hovedrollene som henholdsvis G. Callen og Sam Hanna.

Dette er ganske standard action-serie, som primært har ukens mysterium å løse. Dessverre har Viaplay ikke de første sesongene, ei heller de siste. Tjenesten kan skilte med sesong 3, 4 og 5, mens den i USA foreløpig er på sesong 9.

Svartsjøen (NY)

Svartsjøen. Foto: Viaplay.

Viaplay (2016): En vennegjeng reiser på utflukt for å sjekke en ny eiendom. Mottagelsen er ikke den aller beste og ute i nordisk ødemark blir det fort trøbbel, med drap, mistenksomhet og en lek med det (tilsynelatende) overnaturlige.

Miniserien er en god kandidat til å se hvis du er på hyttetur eller har noen fri dager. For vennegjenger på tur er dette absolutt noe å sjekke ut. Den er ikke revolusjonerende, men klarer å holde på interessen takket være velkjente sjanger-grep, tidvis fengende scenografi og engasjerende skuespillere.

Will & Grace (NY)

Will & Grace tilbake etter 11 år.

NBC (1998-): Den Emmy-vinnende serien ble avsluttet i 2006, men som så mange andre serier har den økende etterspørselen etter innhold gitt den nytt liv. I høst var komiserien tilbake.

For norsk publikum er serien om advokaten Will og designeren Grace velkjent da den gikk på TV her hjemme. Den var blant en håndfull serier med homofile hovedpersoner som kom ved årtusenskiftet og er ansett som en viktig del av amerikansk populærkultur.

En åpenbar god kandidat for fans av latterboks-komedier som Friends og The Big Bang Theory. Juryen har fortsatt til gode å sjekke ut de nye episodene og vi merker oss at de yngre medlemmene ikke har sett serien, det kan godt være serien gjør noen byks på neste liste om de faller i smak.

Blindspot (NY)

Blindspot. Foto: NBC

NBC (2015-): Spenningsserien som er blitt kjempepopulær her hjemme, den ble også raskt en hit i USA. Mysteriet om den unge kvinnen som dukker opp med hukommelses-tap og kroppen full av tatoveringer vet å feste seeren på kroken.

Serien har slitt med å tiltrekke seg seerne i sesong 2, men den ble fornyet til en tredje sesong etter mye frem og tilbake i amerikanske NBC. Nye episoder må du til TV 2 Sumo for å se, Viaplay kan enn så lenge skilte med første sesong.

Dette er en god serie for de av dere lesere som liker tradisjonell amerikansk spenningsserie.

Criminal Minds (NY)

Criminal Minds. Foto: CBS.

NBC (2005-): Flaggskipet til NBC begynner å tære på årene og de fleste av skuespillerne er byttet ut, enten etter selv å ha forlatt skuten eller fått fyken. Men serien er blitt et fast inventar på TV 2 på lik linje med Grey’s Anatomy, for de som har falt litt av gir Viaplay god anledning til å ta igjen det tapte.

Hele 11 sesonger er tilgjengelig på tjenesten, men de forsvinner i starten av november. Om du har noe usett bør du dermed raska på.

The Fosters (40)

The Fosters. Foto: Freeform
The Fosters. Foto: Freeform

Freeform (2013-): Familiedrama om et lesbisk par som oppdrar den enes biologiske sønn, i tillegg til adopterte tvillinger og ytterligere to fosterbarn de adopterer. En kritikerrost serie med moderne og relevant tematikk.

Nashville (NY)

Nashville.

ABC/CMT (2012-): Country-dramaet er populær blant juryens kvinner, mens den har en litt mer lunken mottagelse blant menn. Vi drukner ikke akkurat i country-preget drama og sørstats-settingen med sterke kvinneroller er en som spesielt tiltaler seriens tilhengere.

Serien ble opprinnelig kansellert av amerikanske ABC, men CMT overtok prosjektet og serien lever i beste velgående. Viaplay er rimelig godt oppdatert med alle fem sesonger tilgjengelig, den sjette kommer på nyåret.

My Name Is Earl (NY)

My Name Is Earl

NBC (2005-2008): Komiserie som gikk på norsk fjernsyn i sin tid. Earl (Jason Lee) begynner brått å tro på karma, noe som gjør at han forsøker å endre mye i livet sitt. Det hele skaper en rekke finurlige situasjoner. 

Den fikk en brå slutt i 2008, selv om den var godt likt av både publikum og kritikere, men serien var ikke uten kontrovers. Blant annet ble den anklaget for å fremme scientologi og humor basert på fordommer. Om kritikken har noe for seg? Sjekk gjerne ut de fire sesongene og gjør opp din egen mening.

Glee (NY)

Glee er en av seriene som splitter juryen. Foto: Fox.

Fox (2009-2015): Musikal om livet på videregående i USA. Vi følger sangklubben Glee, som ikke kan skryte på seg å være den mest populære aktiviteten på skolen.

Komi-dramaet ble raskt populær og gjorde skaper Ryan Murphy til et hett navn. Han har senere medvirket til å skape serier som American Horror Story og American Crime Story.

Dette er en serie som splitter juryen vår, den har store tilhengere og arge kritikere. Er du glad i populærmusikk, tenåringsdrama og litt såpedrama og humor er denne vel verdt å sjekke ut.

Empire (26)

Fox (2015-): Når artisten og selskapssjefen Lucious Lyon får dårlige nyheter hos legen må han finne familieselskapets arvtager. Det er ikke en harmløs prosess når kampen om musikk-tronen starter.

Terrence Howard er seriens store stjerne, men det mangler ikke på kjente ansikter i ulike gjesteroller. Snoop Dogg, Cuba Gooding Jr., Gladys Knight og Mary J. Blige stikker alle innom.

Viaplay har eksklusive rettigheter til serien, som betyr at nye episoder er tilgjengelig kort tid etter USA-premiere.

The Shannara Chronicles (NY)

Manu Bennet i The Shannara Chronicles. Foto: MTV

MTV (2016-): Eventyrserie basert på en velkjent bokserie fra Terry Brooks. Dette er ikke en ny Game Of Thrones eller Lord Of The Rings, her er målgruppen gjerne er unge voksne – selv om den også har elementer som frister de eldre blant oss.

Det er verdt å merke seg at alle i juryen, det være seg eldre som yngre, er ganske samstemte i at første sesong var en noe ujevn affære. Spesielt tenåringsdramaet drar ned nivået, mens Manu Bennet og eventyr-aspektene ga mersmak.

Ny sesong er på vei, den kommer først på HBO Nordic. Viaplay har første sesong tilgjengelig.

Bones (NY)

Fox (2005-): Her serveres vi det tradisjonelle konseptet med å lage et team bestående av en etterforsker og en sivil spesialist. I dette tilfellet en antropolog og en politietterforsker. Fans av Buffy og Angel vil fort dra kjensel på David Boreanaz i en av hovedrollene.

The Vampire Diaries (23)

vampirediaries2

The CW (2009-): En av de største suksessene til amerikanske CW, her har man tenåringsdrama kombinert med det overnaturlige.

Perfekt for ungdommen, eventuelt voksne som er unge til sinns. Vampyrer, tenåringskjærlighet, mystikk og action slår sjelden feil der i gården.

Varg Veum (NY)

Varg Veum.

Cinemiso/SF Norge/Miso Film (2007-2012): Filmserie basert på Gunnar Staalesens krimbøker om privatdetektiven Varg Veum.

Litt norsk er ikke å forakte, spesielt ikke når det er fra regntunge Bergen. Varg Veum, her uten skarre-r, er en av de mer omfattende film- og serieproduksjonene i Norge. Filmserie er vel mer passende knagg å henge denne på. Den populære detektiven saumfarer Bergens gater i nye mysterium, samtidig som han stadig forsøker å holde litt orden i sitt kaotiske privatliv.

Swedish Dicks (36)

Swedish-Dicks_Day4_MGL0383
Swedish Dicks, originalserie fra Viaplay. Foto: Viaplay.

Viaplay (2016-): To svensker forsøker seg som privatetterforskere i LA. Det går ikke nødvendigvis helt etter planen. Serien er Viaplays første egenproduserte serie og har Peter Stormare og Johan Glans i hovedrollene.

En finurlig og annerledes komiserie som får mye til på et lite budsjett.

Aber Bergen (35)

Aber Bergen. Foto: TV3
Aber Bergen. Foto: TV3

TV3 (2016-): Norsk advokatserie om det separerte advokatparet Erik Aber og Elena Bergen. De må løse kompliserte og vanskelige saker i byen mellom de syv fjell.

Vi er glad norsk drama kan se til andre byer og det er noe sjarmerende over serien som kan skilte med langt lavere produksjonsverdier enn storebrødrene i NRK og TV 2. Skuespillere Odd-Magnus Williamson og Ellen Dorrit Petersen leverer varene og gjør selv de mest cheesy replikkene minneverdige. At en serie tar seg tid til å utforske Bergenske bydeler er prisverdig.

Ikke akkurat for mesterverk å regne, men vi håper serien kan skape grunnlag for lignende prosjekt i landets øvrige byer.

Hassel (NY)

Hassel er en av nykommerne på Viaplay i høst. Foto: Viaplay

Viaplay (2017-): En fersk ny serie fra Sverige som, ut fra første episodene, vitner om en av tjenestens sterkeste egenproduserte serier. Her er det den røffe spaneren Hassel som står i sentrum, i det han må finne ut hvem som står bak drapet på sin egen mentor.

Episodes (27)

Showtime (2011-): Friends-stjernen Matt LeBlanc spiller en parodiversjon av seg selv i en serie som tar for seg Hollywoods absurditet. To britiske serieskapere reiser til USA for å lage en amerikansk versjon av sitt eget britiske suksesshow. Her blir det kulturkonflikt og nok av morsomme øyeblikk.

The Blacklist (32)

NBC (2013-): Den tidligere eks-agenten Raymond Reddington vender tilbake til FBI etter et halvt liv på flukt. Han tilbyr sine tjenester til de som har jaktet på han i alle år, og med seg har han mengder med hemmeligheter.

Dette er en av tjenestens mest populære serie og er fast inventar blant deler av vår jury. Med nok av mystikk, action og ukentlige mysterier er det ikke rart. Det hele krydret av en suveren James Spader i en av hovedrollene.

Outsiders (34)

Outsiders David Morse
Outsiders. Foto: WGN.

WGN America (2016-2017): Hva skjer nå det siviliserte samfunn banker på døren til en familieklan som bor i Appalachia-fjellet? Farrel-klanen tror hverken på penger eller hva det siviliserte samfunnet har å tilby, der hersker et helt annet levesett.

Ikke kan de lese og tur til sivilisasjonen gjør de kun når forsyninger skal røves. Når et kullselskap vil ha de kastet ut starter konflikten og dramaet tiltar.

Serien ble kansellert tidligere i år da WGN America valgte å stoppe satsingen på drama.

Weeds (RE)

Weeds. Foto: Showtime.

Showtime (2005-2012): Denne mørke komiserien om alenemoren Nancy Botwin ble raskt en stor hit for Showtime. Bak serien står Orange Is The New Black-skaper Jenji Kohan, så om du liker fengselsserien vil du nok bli storfornøyd med denne her.

Den gir et finurlig kritisk blikk på hverdagslivet i amerikansk forstad. Alenemoren Nancy Botwin er et naturlig midtpunkt, noe hun vet å utnytte til egen økonomisk fordel. Det skaper forviklinger og drama.

En serie som viste hva som er mulig om bransjen bare våger å gi kvinnelige rollefigurer en sjanse. Den holdt nok på litt for lenge, men spesielt de tre første sesongen er ypperlig underholdning.

Dawson’s Creek (NY)

The WB (1998-2003): Smått legendarisk ungdomsserie som var fast inventar for de fleste ungdom og unge voksne rundt årtusenskiftet. Her følger vi en ung vennegjeng, hvor blant annet Joshua Jackson (The AffairFringe) har en av hovedrollene.

En serie som ofte hadde en lekende og eksperimentell cinematografi, mer inspirert av filmer enn serier.

Grey’s Anatomy (RE)

Greys Anatomy
Grey’s Anatomy

ABC (2005): En av de lengstlevende amerikanske dramaseriene som her hjemme er blitt fast innslag tirsdagskvelder på TV 2.

Viaplay kan fra 15. oktover skilte med de 13 første sesongene, om det frister med gjensyn eller du er en av de med mye fritid og et ønske om å få med deg serien fra starten av.

For nye episoder er det fortsatt TV 2 og TV 2 Sumo som gjelder.

Once Upon A Time (RE)

Once Upon a Time, sesong 6

ABC (2011-): Eventyrserien er en sikker vinner som familieunderholdning.

Her samles alt av kjente eventyr, fra Snøhvit og Petter Pan, til en storslagen og moderne vri satt til vår egen verden. En populær serie blant ungdom og unge voksne.

Preacher (21)

Preacher AMC cast
Viaplay sender ferske episoder av Preacher. Foto: AMC

AMC (2016-): En vågal adapsjon av en populær tegneserie om den usedvanlige presten Jesse Custer, som blir besatt av noe som gir han uante krefter. Livet blir ytterligere komplisert når vampyren Cassidy blir hans gode venn.

Viaplay har eksklusive rettigheter til serien som gir litt mer mangfold i tjenestens tilbud.

Underground (38)

Underground 2
En av de mindre kjente godseriene på tjenesten er Underground. Foto: WGN

WGN America (2016-2017): Historisk dramaserie om livet som slaver. Spenningsserie som tar for seg slavenes flukt og det hemmelige nettverket som gjorde det mulig.

En av de mest undervurderte seriene på tjenesten, som dessverre tok slutt tidligere i år da WGN America valgte å satse mindre på drama.

Her er det mye spenning, med en litt mer såpredrama-tilnærming enn anerkjente Roots til USAs mørke historie.

Okkupert (NY)

Okkupert sesong 2
Okkupert sesong 2. Foto: Viaplay

TV 2/Viaplay (2015-): Dramaserien om et okkupert Norge mangler ikke på ambisjoner og settingen er unik – også i internasjonal sammenheng.

Ikke alt lar vi oss imponere over, men serien har sine øyeblikk og har rollefigurer som engasjerer. Det er unektelig noe unikt over serien, som falt mer i smak blant amerikanere enn nordmenn.

TV 2 fortsatte ikke med serien, i stedet tok Viaplay over som lokomotiv i en større samarbeidsavtale. Det gjør at strømmetjenesten også kan skilte med de ferskeste episodene.

StartUp (NY)

Startup sesong 2
StartUp. Foto: Crackle

Crackle (2016-): I en tid hvor det virket som om Martin Freeman var over alt dukket han også opp i en egen serie. En av de mindre kjente eksklusive seriene på Viaplay, som leverer god og tidvis nyskapende thriller som beveger seg litt innenfor samme område som Mr. Robot.

Lethal Weapon (25)

Lethal Weapon
Nyversjon av den ikonsike filmserien. Ferske episoder på Viplay.

FOX (2016-): Nyversjonen av den klassiske filmserien serverer både spektakulær action, humor og kjemi mellom etterforskerne Roger Murtaugh og Martin Riggs.

Det tok litt tid, men etter hvert klarte den å finne sin egen stemme og tone adskilt fra filmene den er basert på. Den tidvis hårreisende action-stilen gjør sitt for å underholde og det skader ikke med ypperlige Clayne Crawford i en av hovedrollende. Utover sesongen kommer også Damon Wayans mer til sin rett.

En av Viaplays eksklusive serier, hvor ferske episoder blir tilgjengelig få timer etter USA-sendetid.

Timeless (NY)

Timeless. Foto: NBC

NBC (2016-): En av fjorårets artigste nye actionserier. Vi klarer ikke helt å sette fingeren på hva det er som faller så i smak for tidsreise-dramaet, som tross alt benytter seg av en rekke velkjente grep. Tidsreiser og en besetning på et oppdrag er ikke akkurat revolusjonerende setting for et sci-fi drama.

Kanskje er det solide skuespillere og en den lekende måten å utforske viktige historiske hendelser som gjorde at vi ble oppgitt da NBC tidligere i år valgte å kansellere serien. Vi var ikke alene om å reagere og NBC valgte å gjøre helomvending og fornye serien.

Det kan tyde på at den er i ferd med å treffe en nerve lik en serie som Firefly.

Fortsettelsen får vi uansett på Viaplay, som sikret seg eksklusive rettigheter til serien.

The O.C. (NY)

The O.C. ble populær forrige tiår.

FOX (2003-2007): Den Rebelsk ungdom Ryan Atwood blir adoptert av en velstående familie. Det er kulturkollisjon, ungdomsdrama og et kritisk blikk på lokalsamfunnet. Serien ble en kjempehit over natten og introduserte unge TV-seere for en rekke viktige samfunnstema, pakket inn i såpeseriens velkjente dramturgiske grep.

Buffy (NY)

En av de første actionseriene med en kvinne i hovedrollen.

The WB/UPN (1997-2001): I dag er Buffy-skaper Joss Whedon mest kjent for å regissere The Avengers-filmene og kultserien Firefly, men på 90-tallet var det gjennom denne vampyrserien han virkelig påvirket TV-serieverden.

En sterk kvinnelig actionhelt i en serie som ofte våget å eksperimentere med både fortellerstruktur og cinematografi. Historien om vampyrjegeren Buffy ble et populærkulturelt fenomen.

Tross dens historiske betydning er meningene delte i vår jury om hvor god serien egentlig var. Du kan se den selv og bedømme, alle sesongene er tilgjengelig på tjenesten.

Ally McBeal (NY)

Ally Mcbeal
Serien som sparket liv i karrieren til Robert Downey Jr.

Fox (1997-2002): Advokat-drama som tilførte sjangeren komikk og sjarm. David E. Kelley stod bak serien, som gjorde Calista Flockhart til en yndet stjerne.

Serien bidro også til å børste støv av den falmende karrieren til Robert Downey Jr., som nå kan skilte med å være en av Hollywoods aller største stjerner.

Blunt Talk (19)

blunt-talk
Det ble kun to sesonger av Patrick Stewart-komedien.

Starz (2015-2016): Ingen ringere enn Patrick Stewart (Star Trek: TNG og X-Men) har hovedrollen i denne sjarmerende og ærlige komedien om nyhetsankeret Walter Blunt.

Det ble kun et par sesonger av serien, som Viaplay sikret seg eksklusive rettigheter til. Synd er det, da den hadde mye å fare med. Men i det minste blir den ikke en alt for tidkrevende affære å binge om du er ute etter litt arbeidsplass-komikk.

24 (16)

Fox (2001-): I denne actionserien følger vi antiterror-agenten Jack Bauer gjennom 24-timer, hvor hver episode tar for seg en av de timene. Konspirasjoner, trusler og en stadig overhengende fare sikrer spenning fra start til slutt.

Som actionserier flest er det noe delte meninger i juryen om hvor god den egentlig er. Den har tematikk som gjerne kan skape heftige diskusjoner på de fleste arbeidsplasser.

House (17)

Fox (2004-2012): Den geniale legen Gregory House og hans team er siste mulighet når en pasients sykdom virker umulig å diagnostisere.

En uvanlig og nyskapende krimserie hvor det er sykdommer som er gjerningspersonen. Serien fikk nok av fans i Norge da den ble sendt på NRK. Godt likt av juryens medlemmer, selv om den ikke når helt til topps.

How I Met Your Mother (NY)

CBS (2005-2014): En av det siste tiårs mest populære komiserier. Gjennom samtlige episoder blir vi fortalt historien om hvordan Ted Mosby møtte moren til deres barn. Her har man en salig blanding av romanse og komedie, med unge voksnes streben etter å finne sin plass i verden.

En ganske mainstream-serie som scorer godt blant både yngre og eldre, uten at den nødvendigvis blir fremhevet som det reneste mesterverk. Mest populær blant de yngste i juryen.

South Park (24)

South Park
South Park

Comedy Central (1997-): En av de mest provoserende og morsomme seriene som i en årrekke har servert sitt kyniske og nådeløse skråblikk på samfunnet vi lever i. En serie som elsker å balansere på grensen for så å tråkke over den.

Er sammen med The Simpsons reneste bestefedre hva gjelder animasjons-serier.

Ray Donovan (NY)

Ray Donovan
Ray Donovan. Foto: Showtime.

Showtime (2013-): En populær serie med skuespillere som sanker Emmy-nominasjoner. Dramaet er et godt tilskudd til den voksende anti-helt klubben blant dramasjangeren, her lånes det gjerne skamløst av en serie som The Sopranos.

Her er det Ray Donovan, en mann med en trøblet sjel og fortid, som må sjonglere familieliv og jobben som «fikser» hos den rike eliten.

Viaplay har i skrivende stund seriens tre første sesonger. Totalt fem sesonger er så langt sendt i USA, her hjemme er det HBO Nordic som har de ferskeste episodene.

Billions (NY)

Billions
Billions. Foto: Showtime

Showtime (2016-): Finansinstitusjoner blir dramatisert på nådeløst vis i dette kyniske dramaet, som serverer nok av spenning og konflikter når en mektig megler og statsadvokaten braker sammen. Her snakker vi seriøs pissekonkurranse.

Juryen er ganske delt om denne serien, som har sine die-hard fans og arge kritikere. Skuespillerne er topp og karaktergalleriet spennende. Ikke en serie for alle, men om du først forelsker deg går fort helgen med for å binge første sesong som ligger ute på Viaplay.

For ferske episoder må du til HBO Nordic, som har rettighetene. Sesong 3 er på vei.

Prison Break (NY)

Prison Break. Foto: Fox

Fox (2005-): En serie som har vist seg å være ypperlig til bingeformatet. Dette er også en av de mest populære seriene blant våre lesere. Den engasjerer, du bør sjekke den ut om du savner en serie du kan diskutere med folk flest. Å se den møysommelige planleggingen og gjennomføringen av et fluktforsøk var et lite kunststykke å få til.

Seriens første sesong er nok den beste, etter det går det litt over alle bauger og kanter. Etter å ha blitt kansellert i 2009 vendte serien tilbake med ferske episoder tidligere i år og Viaplay sikret seg rettighetene. Du kan dermed se både eldre sesonger og den ferskeste på tjenesten.

The Magicians (NY)

The Magicians. Foto: Syfy

Syfy (2015): Amerikanske SyFy har gjort noen lure grep de siste årene for å finne tilbake til formen de hadde da Battlestar Galactica regjerte sci-fi tronen. Blant annet det å sikre seg rettigheter til populære bokserier.

Det har gitt de suksesseriene The Expanse og The Magicians. Sistnevnte er en lekende og kreativ tilnærming som leverer en god og smått sjokkerende første sesong, før den virkelig løsriver seg i andre sesong. En serie som spesielt faller i god smak for unge voksne i juryen.

Viaplay kan i skrivende stund skilte med første sesong. De ferskeste episodene er det HBO Nordic som har rettighetene til.

Bosch (18)

Bosch. Foto: Amazon
Bosch blir bare bedre og bedre. Foto: Amazon

Amazon (2015-): Krimserie som hyller sjangerens tradisjonelle trekk. Basert på noen solide bøker, her følger vi en eldre etterforsker som ikke helt klarer å innfinne seg med samfunnets hyppige endringer.

En voksende stjerne og en serie våre kritikere mener bare blir bedre og bedre. Det er HBO Nordic som har rettighetene til de ferskeste episodene, Viaplay har i skrivende stund 2 av seriens 3 sesonger tilgjengelig.

Bob’s Burger (NY)

Bob’s Burgers

Fox (2011-): Nok en animasjonsserie for voksne fra Fox, og nok en serie som har sanket priser og blitt omfavnet av kritikere. Serien vokser stadig i popularitet og i 2020 får den også en egen film.

I motsetning til en rekke andre serier i sjangeren, som primært fokuserer på familielivet, tar Bob’s Burger og retter fokuset mer mot komedie på arbeidsplassen. Det bidrar til å gi serien et særpreg som faller i god smak for juryens medlemmer som har sett serien.

Penny Dreadful (NY)

Showtime (2014-2016): Periodedrama, action og overnaturlig skrekk i skjønn forening. Penny Dreadful er en undervurdert serie som dessverre kun fikk 3 sesonger på amerikanske Showtime.

Her samles en rekke ikoniske rollefigurer, som Dorian Gray (Reeve Camey), Lily Frankenstein (Billie Piper) og Dr. Frankenstein (Harry Treadaway. I sentrum står en ung amerikaner (Josh Hartnett), en eldre utforsker (Timothy Dalton) og Vanessa Ives (Eva Green).

The X-Files (12)

x-files-2016
The X-Files er en gammel klassiker som er tilbake. Foto: Fox

Fox (1993-): Klassikeren vendte tilbake i 2016 og ble en kjempehit. Serien revolusjonerte serieformatet da den ble en overraskende hit i 1993. Gjennom 10 sesonger er det som ventet en ujevn ferd, men er du ute etter alle paranoia-serienes far er dette serien for deg.

Sci-fi mysteriet tok nok skade av litt vel mange sesonger, noe som gjør at ikke alle i juryen er helt fra seg av begeistring. Seriens historiske betydning er udiskutabel, men for nye seere kan det bli en tidkrevende affære å få med seg alt. For serie-entusiaster er det vel verdt det, da den kan skilte med en god del revolusjonerende episoder.

The Affair (NY)

The Affair. Foto: Showtime.

Showtime (2014-): Et utenomekteskapelig forhold og et mistenkelig dødsfall sørger for et slør av mystikk og drama.

Spennende og nyskapende fortellerstruktur som henter inspirasjon fra den klassiske filmen Rashomon. Hendelsene som ledet opp til dødsfallet gjenfortelles av seriens to hovedpersoner, men versjonene vi blir presentert stemmer ikke alltid overens. Et grep vi er fascinert av og som gir serien det lille ekstra.

Den tapte seg kanskje litt i sesong 2, men var tilbake til gamle høyder i tredje sesong.

Det er HBO Nordic som har rettighetene til de ferskeste episodene, Viaplay har i skrivende stund de to første av seriens tre sesonger tilgjengelig. En fjerde sesong er på vei.

Outlander (15)

outlander_randall
Outlander kommer med ferske episoder på Viaplay. Foto: Starz.

Starz (2014-): Dramaserie basert på de populære bøkene til Diana Gabaldon. 2. verdenskrig er over og Claire Randall nyter livet med sin mann da hun på mystisk vis blir sendt tilbake i tid til Skottland i 1743.

En voksende stjerne i vår jury og en sikker vinner blant det kvinnelige publikum. Den gjør det også godt blant mannfolkene, selv om få av juryens mannlige medlemmer har sett den.

En god miks for de som er fans av periodedrama eller Science Fiction, serien kombinerer det beste fra begge verdener.

Viaplay har rettigheter til seriens ferskeste episoder, som betyr at abonnenter kan se nye episoder få timer etter USA-sendetid.

Mozart In The Jungle (10)

mozart-in-the-jungle lola-kirke -gael
Mozart In The Jungle. Foto: Amazon.

Amazon (2014-): En sofistikert, morsom og sjarmerende fortelling om orkesterlivet i New York. Når en eksentrisk og ung dirigent gjør sin entre blir det etablerte miljøet utfordret.

Serien leker seg hele tiden på grensen til det pretensiøse, men klarer den balansegangen godt. Dette er i essens en historie om livet i et tøft arbeidsliv og kampen for kreativ frihet. En lettfordøyelig serie som sjarmerer og overrasker med høyst tankevekkende sekvenser.

Viaplay har rettighetene til å vise de ferskeste episoder, selv om dette er en Amazon-serie. Årsaken til det er at den ble kjøpt inn før Viaplay-konkurrenten kom til Norge.

Mr. Robot (6)

Mr Robot sesong 2
Mr. Robot. Foto: USA Network.

USA Network (2015-): Hackeren Elliot Alderson jobber til daglig med IT sikkerhet. En dag møter han den mystiske Mr. Robot, som får han med på å planlegge en digital revolusjon. En gripende og engasjerende thriller som fanger samfunnets nye normer og utfordringer med presisjon.

Mr. Robots første sesong var en intens affære som endte opp som en av de beste seriene i 2015. Den klarte ikke helt å følge opp med sesong 2, men serien holder fortsatt en høy stjerne for sin vågale og eksperimenterende fortellerstil.

Frasier (NY)

Frasier. Foto: NBC.

NBC (1993-2004): Fortellingen om Frasier Crane, som var en av de hovedpersonene i klassikeren Cheers, fortsetter her i det han flytter til Seattle for å ta vare på faren.

Frasier fylte raskt tomrommet etter Cheers, som stengte dørene i 1993. Komiserien fant sine egen tone og fokuserte mer på familieliv, relasjoner og parodi på de privilegerte og intellektuelle.

Serien har en høy stjerne blant juryens eldre medlemmer, mens den naturlig nok er noe ukjent for de yngre.

The Walking Dead (8)

En av verdens mest sette serier. Foto: AMC.

AMC (2011-): Sheriffen Rick Grimes våkner opp etter koma og finner en verden lagt i ruiner. Hva har skjedd? En av tidenes største seersuksesser og den største hit-serien til AMC. Oscar-vinner Frank Darabont tilførte skrekksjangeren tunge dramaelement og det ble en umiddelbar hit. Nå er den en av verdens mest sette TV-serier og den har nær sagt på egenhånd gjort zombie-sjangeren til samtale-emne i lunsjen på jobb og storefri på ungdomsskolen.

Det har blitt egen spin-off serie av zombiedramaet med Fear The Walking Dead (tilgjengelig på HBO Nordic) og lite tyder på at serien tar slutt med det første. Viaplay ligger en sesong bak USA-sendetid, men kan skilte med de første seks sesongene.

Juryens vurdering av serien varierer, fra god til mesterlig, uten at det er noe spesielt skille i demografi. Den er godt likt av alle, til tross for å være særdeles grafisk.

Friends (5)

Friends
Venner For Livet. Foto: NBC.

NBC (1994-2004): En av TV-verdenens mest berømte kameratgjeng, her følger vi seks unge mennesker som forsøker å navigere seg gjennom 20- og 30- årene. Man trenger ikke være Einstein for å skjønne at vennskap er seriens kjerne.

Det finnes nok knapt en nordmann som ikke har sett serien, gjerne mer enn en gang, da få serier har gått oftere i reprise til alle døgnets tider. Dette har vært en av moderne tids største samtale-emner i lunsjpausen.

Ikke overraskende har også samtlige i juryen sett serien, som gjør den ganske unik. Et par av Serienytts faste kritikere er litt mer lunken til komedien enn øvrige i juryen, men det forhindrer den ikke å nå høyt opp på listen.

Community (4)

NBC/Yahoo (2009-2015): En av de sprøeste, mest kreative og morsomme komediene amerikanerne har gitt oss det siste tiåret. Man skulle tro det var britene som stod bak. Om du ser mye TV-serier og filmer vil denne her gi en ekstra bonusverdi, med all sin metahumor og popkultur-referanser. Blitt kansellert nesten like ofte som den har sesonger, men den ble til slutt hele 6 de.

Dette er en serie som fanger bredt og er en solid favoritt blant både yngre og eldre. Den har dessverre havnet i skyggen av større serier som The Big Bang Theory og How I Met Your Mother.

The Good Wife (3)

The Good Wife
The Good Wife. Foto: CBS.

CBS (2009-201): Julian Marguelies har hovedrollen som Alicia Florrick, statsadvokatens kone som vender tilbake til livet som advokat etter at mannen er involvert i en sex-skandale.

Serien gjorde seg bemerket for gripende drama, en beintøff og kompleks kvinnelig hovedrolle og en rekke biroller og gjesteroller som er blant det beste amerikansk fjernsyn kan skilte med. Rita Wilson, Denis O’Hare, Will Patton, Mamie Gumer, Matthew Perry, Amy Sedaris, Dylan Baker, Michael J. Fox og Carrie Preston er bare noen av de mange minneverdige gjesterollene.

Grunnmuren er det gode manusarbeidet, solid produksjon og dyktige skuespillere som Julianna Margulies og Christine Baranski.

Dramaserien er usett av halve juryen, som gjør vurderingen litt mer snever enn øvrige serier på topp ti. Du kan for øvrig sjekke ut spin-off serien The Good Fight på HBO Nordic om serien gir mersmak.

Transparent (2)

Transparent
Prisvinnende serie fra Amazon. Foto: Amazon.

Amazon (2014-): I et serierike fylt opp av all slags skatter er denne juvelen her litt for godt gjemt. Dette er en hinsides god serie om vanskelig tematikk! En gripende og særdeles sjarmerende beretning om åpenhet, fordommer og familieliv.

Viaplay sikret seg her, i likhet med serien Mozart In The Jungle, rettighetene til serien før Amazon Prime Video kom til Norge. De kan dermed skilte med konkurrentens mest kritikerroste serie.

Seinfeld (1)

Seinfeld
90-talls klassikeren gjør det bra på topplisten nok en gang. Foto: NBC.

NBC (1989-1998): Serien om ingenting har blitt like legendarisk som M.A.S.H. og Cheers. Dette er godt mulig tidenes mest kritikerroste og elskede komiserie. Den kyniske vennegjengen i New York får til det mest utrolige i sitt daglige liv.

En banebrytende komiserie som viste at komedie er best når komikere styrer skuten. At stand-up komikere lager gode TV-serier er blitt helt vanlig det siste tiåret, men det var ganske uvanlig kost da Jerry Seinfeld laget en serie om en fiktiv utgave av seg selv på 90-tallet.

Førøvrig, om du ønsker mer Jerry Seinfeld bør du for øvrig sjekke ut hans kaffeprat-serie Comedians In Cars Getting Coffee, som ligger ute gratis tilgjengelig på nett.

Mad Men (RE)

Mad Men topper Viaplay-listen. Foto: AMC.


AMC (2007-2015): Seriens innflytelse på moderne TV-serier kan ikke undervurderes, ei heller hvilken effekt denne hadde på nykommeren AMC – et selskap som tidligere satset på å vise klassiske filmer. En levende og engasjerende setting satt til 60-tallet ga et perfekt bakteppe for den kompliserte anti-helten Don Draper (Jon Hamm). Markedsførings-geniet med en mørk hemmelighet, fanget i omgivelser som tærer like mye på han som han tærer på de rundt seg.

At handlingen er satt til 60-tallet gir serien nok av historiske hendelser på spille på. Kvinnefrigjøring, kapitalisme, rasisme og etterkrigstiden påvirker historien på intrikat vis. Tiåret revolusjonerte det amerikanske samfunn, her er det så mye genialitet at vi tviler på noen vil klare å gjenta det serieskaper Matthew Weiner serverte oss.

Et av de store mesterverkene fra det siste tiår, fra den rebelske kanalen som ga oss Breaking Bad og The Walking Dead. Alt for en klassiker å regne og en selvfølge for alle fans av tung og tankevekkende drama.

I juryen faller denne i smak hos både menn og kvinner, hvor førstnevnte gjennomgående gir den toppkarakter.

Uenig? Enig? La oss høre det!

Selvfølgelig er du ikke enig i listen! Det er helt ok det. Vi setter veldig pris på dine tanker om serier og hvilke anbefalinger du har, så del ivei i kommentarfeltet. Kanskje har ditt innspill såpass påvirkningskraft at det gjenspeiles neste gang vi kommer med Viaplay-liste.

Forhåpentlig er listen til god hjelp for dere alle. Vi skal fortsette å gjøre vår plikt og se så mye vi rekker fremover. Alt for å gjøre din jakt på neste seriefavoritt litt enklere.

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom