Annonse

Piratmoroen vil ingen ende ta i Black Sails, som nå er i ferd med å bli en seriøs utfordrer i kampen om å bli en av årets beste serier. Først intens spenning i sesongens to første episoder, før vi forrige uke ble servert en av de beste drama-episodene jeg har sett, uavhengig av serie. Med XXII fulgte serien opp med en avsløring ut av det blå (no pun intended). Dette var nok en fengende episode.

Som alltid, recaps er spoilerområde. Kast los og seil i en annen retning om du ikke har sett episoden.

I pirateventyrets nyeste innslag er stort sett alle på et eller annet vis fanget, jaget eller i konflikt. Nassau er under beleiring, Vane på flukt og på kommende skatte-øy ble Flint og Silver fanget akkurat da de begynte å dra i samme retning. Men episodens største bragd var avsløringen om en av sine mer perifere rollefigurer, som nå kan ventes å få en mer fremtredende rolle. Hvis han overlever, vel å merke. Cliffhanger-øyeblikk er noe denne serien elsker.

Vel, hvem hadde trodd dette om Mr. Scott? Nå ble det ganske åpenbart så fort denne «mystiske kongen» ble nevnt i episoden at han  kunne være vedkommende, men det var uansett en utvikling umulig å forutse. Gjennom flere år har hans oppdrag på Nassau vært alt annet enn å tjene andre. Viste seg at han var sin egen konge, det over selveste «Treasure Island», som han har forsynt både med utstyr og frigjorte slaver. Hans siste smuglerforsøk gikk galt og han endte opp skutt. La oss satse på at det ikke er dødelig, det vil være alt for bortkastet nå som han plutselig fikk bøttevis med dybde å utforske. Det frister for øvrig å se tidligere scener med mannen, for å se etter spor om dette har vært planlagt fra starten eller noe manusforfattere har kommet på underveis. Som med Flints avsløring i sesong 2 er dette med på å sette Black Sails-historien i nytt lys.

Episoden som helhet viste pirater, både de på Nassau og våre fangede favoritter på den kommende skatte-øyen, i det som så ut som håpløse situasjoner. Det er Die Hard-dramaturgien, kampen mot tilsynelatende håpløse odds. Mens splitt-og-hersk ble forsøkt av Silver tok godeste Blackebard og brukte rå kraft til å sprenge seg gjennom barrikaden. Det hele etter at han på herlig vis kom Vane til unnsetning. Om Silvers plan fungerer får vi vente og se, men øyens dronning så nå ut til å håndtere datterens innsigelser. Her må nok Mr. Scott komme til unnsetning.

Annonse

At Scott nå bringes frem fra skyggene og kan bli en sentral rollefigur underbygger hvor dyktige serieskaperne har vært med å gi oss et rikt rollegalleri. Samarbeidet mellom Silver og Flint, vennskapet som Vane og Rackham har utviklet og dynamikken skapt av Blackbeards entre gjør at Black Sails nå har et av de mer formidable rollegalleri en dramaserie kan skilte med i 2016. Karakterutviklingen er imponerende, denne sesongen er det spesielt Jack Rackham og nå Mr. Scott som har tatt store steg. Der minner serien mye om Spartacus og hvordan den til slutt endte opp som en fantastisk actionserie etter en ustø start.

Styrken til Black Sails er at den nå utelukkende våger satse på drama, action og spenning. Det har vel vært en halv pupp i løpet av fire episoder. I motsetning til nevnte Spartacus, eller Cinemax-serien Banshee, har man med piratserien innsett at de ikke behøver eyecandy og halvpornografi for å trekke seere. Ikke at det er noe galt med det, men tidligere var det som om nevnte grafiske virkemidler ble benyttet for å unnskylde mangler på dramafronten. Det er en helt annen seriøsitet og kvalitet over hva vi nå er servert, den har ikke tid til slikt med alt som nå utspiller seg.

Selv den mest pedantiske seer vil finne svake ledd i årets sesong. Det må i så fall være Eleanor, hennes skiftende lojalitet og skuespiller Hanna News ensformige skuespill gjør henne til seriens ene rollefigur som det gjenstår å gjøre interessant. Slik Black Sails har hold på vil det ikke overraske meg om man klarer også kunststykket å gjøre henne engasjerende. Inntil det er det kun Charles Vane og Woods Rogers som makter å finne noe interessant ved henne.

Ellers:

  • Woods Rogers plan er den samme som Flint i sin tid klekket ut. Nå er det en plan som står i veien for Flint, noe som selvfølgelig medfører en indre strid for piraten.
  • Nok en av Treasure Island-karakterene gjør sin entre. Ben Gunn, den gjenlevende fangen fra en tidligere besetning, vil spille en viktig rolle i fremtiden. Vi kan vel regne med at skuespiller Chris Fisher minst får en gjesterolle fremover. Han er ikke bare skuespiller, men også regissør som har jobbet med TV-serien Person Of Interest.
  • Avskjeden mellom Jack Rackham og Charles Vane var et sjeldent tilfelle hvor Black Sails våger å være rørende. De underliggende implikasjonene er det nok av, spesielt om man kjenner historien til de to og hvordan det ender.
  • Alt som skjedde ved Nassau er basert på historiske hendelser, selv om det her av naturlig årsaker tas kreative friheter.

[poll id=»50″]

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer