Ny artikkelserie: The Stumble Upons – 1

I vår nye artikkelserie anbefaler Mia serier hun snubler over ved en tilfeldighet.

Mitt ‘debut innlegg’ på Serienytt blir første ut av en serie artikler med tittelen ‘The Stumble Upons’. Det blir ikke ofte disse kommer ut, først må jeg jo snuble over intetanende serier som er vært å nevne, og så er jeg vanligvis ganske opptatt med å jobbe på andre aspekter av vårt kjære Serienytt.

Jeg er en slik seer som snubler over serier på TV, midtveis i en sesong, faller hodestups for dem og ender opp med å slavisk følge serien til ende, bare fordi jeg  vite hvordan det ender. Det er en slags investering å se en serie til endes. Du bruker mange timer av livet ditt på dem. For eksempel setter de 5 første sesongene til Game of Thrones deg tilbake rundt 50 timer. Da vil du vite slutten. Investeringen betales ikke før du kan sitte deg tilbake på slutten av en serie, med et fornøyd (eller misfornøyd) utpust, kanskje et lite smil lekende i munnviken eller røde merker etter neglene dine i håndflaten av spenning. Det er en avhengighetsdannende storm av følelser, som driver oss til å si: «Neste serie, takk!»

For å kickstarte denne artikkel serien, vil jeg dele mine to favorittserier for tiden. Begge snublet jeg over på vei gjennom TV kanalene, men nå har jeg sett dem til endes og de er blitt dem jeg sitter og tenker på mens jeg switcher mellom gamle episoder av House og Friends. Jeg venter og higer etter svar…må ha mer…må vite… Og sitter og kjenner på den intense følelsen vi nok alle kjenner, der vi  vite, men samtidig håper slutten, og dermed også slutten på serien, aldri kommer.

Serie 1: Med 8,4 stjerner på IMDb er Orphan Black den første serien jeg vil anbefale. Vi nominerte den til en av Årets 10 Beste Nykommere i 2013, og nevnte den i Månedens serietips: April 2015, (mini-spoiler-alert i denne siste linken, for dem som er helt ny til serien). Om du ikke har sett denne enda, anbefaler jeg at du setter i gang. Det er en av de seriene som ligger litt under radaren, men når du først vet om den, vil jeg tørre å gjette du blir hooked. Den har 3 sesonger så langt, og er en slik serie som holder deg på tærne, noe jeg er veldig glad i.

I sesong 1 møter vi hovedpersonen vår Sarah (Tatiana Masany), en opprørsk antihelt som ender opp som eneste vitne til en kvinnes selvmord. Det eneste er at denne kvinnen ser akkurat ut som henne. Hun trenger å forsvinne fra egne problemer, så hun tar det ‘geniale’ valget å stjele identiteten til denne kvinnen. Dette rikosjetter henne inn i konflikter større enn noe hun kunne ha forestilt seg. Ikke gjør deg selv den bjørnetjenesten å forkaste dette som en dårlig gjennomtenkt cliché av en tilfeldighet. Det virker kanskje slik nå, men tro meg, dette er en veldig veldig god serie. Jeg er litt usikker på hvor mye jeg skal si, uten å ta fra dere overraskelsesmomentet. Det beste hadde vært om du nå føler interessen klø, tar en sjanse, stoler blindt på meg og finner frem den første episoden. Do it now! Hvis du blir skuffet skal jeg strikke en eggevarmer til deg, som jeg nettopp har lært av min tante som mener jeg må bli mer praktisk av meg og ‘ikke bare sitte og glo’

Orphan Black er en fantastisk tanketwistende serie og Tatiana vant en Golden Globe for sin opptreden.

orphanblack_fa
Don’t make eye contact, she’ll snap your neck..

 

Serie 2: Den andre jeg vil anbefale, med 7,8 fra IMDb, er The 100. Var du en av de som fikk med deg Terra Nova sin éne sesong i 2011? Husker du den fremdeles? Det gjør jeg. Jeg snublet over The 100 i sin andre episode av Sesong 1. Halvveis igjennom måtte jeg sette på pause, for samme tanke slo meg om og om igjen; ‘Dette har jeg jo sett for lenge siden, dette er Terra Nova’. Jeg måtte til og med inn og sjekke program infoen og Googlet ‘Terra Nova relaunched as The 100’, men det var ikke slik. Etter det må jeg innrømme jeg ble litt irritert og tenkte dette var en ripp-off av min kjære Terra, men jeg satt likevel gjennom episoden…og ble hekta. Det var som om regissøren, Jason Rothenberg, hadde adoptert det stakkars spedbarnet Terra Nova og gitt det et nytt og kjærlig hjem der den endelig kunne få utviklet seg til sitt egentlige potensial. Og se på den nå! 3 sesonger inn og still going strong, jeg er så stolt!

Annonse

I The 100 måtte menneskeheten flykte ut i verdensrommet, etter å ha gjort jorden ubeboelig, og bor på en romstasjon i rotasjon rundt jorden, i håp om å en gang returnere. Tre generasjoner senere bestemmes det at en gruppe fanger, 100 ungdommer som allerede er sett på som håpløse tilfeller, skal sendes ned for å utforske. Mange mener det er som å sende dem i døden. Ned-ferdselen går ikke bra, de krasjer og mister all kontakt med romskipet før de kan få kommunisert at det er mulig å leve på jorda igjen. De blir antatt døde og latt til å klare seg alene i en verden fylt av muterte dyr og farer de enda ikke har skjønt omfanget av. I tillegg har de hverandre å bekymre seg for. Hvordan skaper de et samfunn og skaffer mat? Hvem skal lede? Hvordan vil hver enkelt av dem sine instinkter og måter å takle situasjonen på påvirke de andre, og er det i det hele tatt smart å holde sammen eller har de større sjanse for å overleve alene eller i mindre grupper?

Her er det mange hovedpersoner, og serien gjør en flott jobb med å dele deres bakgrunn, ønsker og problemer til både de store og mindre rollene og dermed skape et univers som er troverdig og

The100
100 kids are falling down, falling down, falling down…

 

For å oppsummere:
Orphan Black er en susende god action serie. Den har et utrolig fascinerende plott, en ypperlig hovedperson og er proppfull av spørsmål som skal svares på. Det er veldig gøy å følge handlingen og prøve å finne ut av hva som skal skje videre. Lykke til sier jeg bare. The 100 har også spenningsfaktoren, men tar ting roligere, spiller på det emosjonelle og bygger opp seerens forhold til karakterene. Serien bruker alle aspektene av de ustabile omgivelsene imot det konsentrerte trykket som bygger seg opp innad i det lille samfunnet, med den overhengende trusselen av at alt til en hver tid kan kollapse.

Anbefaler begge disse seriene og gleder meg til å dele flere med dere.

 

Begge seriene kommer med ny sesong i 2016, men hvilken kanal er fremdeles vanskelig å fastslå. Sesong 3 av The 100 kommer ut i USA tidlig 2016 og vises da muligens på FEM her hjemme slik det gjorde sist, og Orphan Black sesong 4, 10 episoder, vil muligens bli vist på TV 2 Bliss, en av TV2s kanaler er i alle fall det mest sannsynlige. Du kan sjekke seriesøket vårt for å se om de er tilgjengelig for strømming.

Dermed har du litt tid nå til å leke ‘catch up’ og se Orphan Black Netflix og The 100 på DVD eller noe slikt.  Lykke til! 

 

 

 

Abonner
Varsle om
guest
3 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Vera Garberg
Vera Garberg
4 år siden

«The 100» ligger nå på Netflix. Er heeelt enig at det er en underkjent serie som bare blir bedre og bedre utover. (Til dere som plukker den opp nå: de første 2-3 episodene er fryktelig dårlige, men ikke la det stoppe dere… Den blir mye mindre overfladisk-teen-angst og mer hardcore etterhvert) Syns den fanger opp veldig mange problemstillinger som er aktuelle også i den verden vi lever i nå på en spennende måte.

Vera Garberg
Vera Garberg
4 år siden

«The 100» ligger nå på Netflix. Er heeelt enig at det er en underkjent serie som bare blir bedre og bedre utover. (Til dere som plukker den opp nå: de første 2-3 episodene er fryktelig dårlige, men ikke la det stoppe dere… Den blir mye mindre overfladisk-teen-angst og mer hardcore etterhvert) Syns den fanger opp veldig mange problemstillinger som er aktuelle også i den verden vi lever i nå på en spennende måte.