I en fortsettelse av årets nykommere tar jeg for meg mine 10 største favoritter når det kommer til årets nye serier.

Les også: Redaksjonen – Årets nykommere

Les også: Lesernes dom – Årets nykommere

10. Orange is The New Black

orangeisthenewblack_fas

Humoren til Orange is The New Black fungerer ikke helt på meg (men så gjorde ikke akkurat komedien til Weeds heller så mye, som også er en serie fra Jenji Kohan). Det som fungerer med Orange is The New Black er karakterene og de mange fargerike personlighetene. Taylor Schilling gjør en overbevisende rolle som hovedkarakteren Piper Chapman, med en dose drahjelp av noen av de gode birollene serien har å by på.

Orange is The New er tilgjengelig på Netflix. 

9. The Wrong Mans

thewrongmans_fa

Matthew Baynton og James Corden er en perfekt og merkelig duo. Den ene er svak og reservert, og den andre er stor og bombastisk. The Wrong Mans er en komisk thriller som fikk meg til å le enten det var mens hovedkarakterene ventet på noen, eller det skjedde noe hektisk skjedde som enten involverte kinesiske gangstre eller mystiske fremmede. Det er en serie som minner mest om Bored To Death (og det er en god ting).

Annonse

The Wrong Mans har blitt sendt på BBC Two, og er tilgjengelig på Hulu.com. Kan også kjøpes på DVD og Bluray.

8. Orphan Black

orphanblack_fa

Tatiana Maslany er en av de mest fantastiske kvinnelige hovedrolleinnehaverene siden Claire Danes på Homeland. Unge Maslany gjør en fantastisk prestasjon på Orphan Black ikke bare som en karakter, men flere karakterer (alle er kloner). Hun viser et spekter av hva hun kan i hver av dem, og det slår ned som noe genuint.

Den amerikansk-canadiske serien fra BBC America er i seg selv et friskt og oppfinnsomt sci-fi drama i en tid der vi ikke har fått noen ny sci-fi serie som kan nå knærne til Battlestar GalacticaOrphan Black er det eneste som klarer å komme nær det nivået.

Orphan Black har blitt sendt på BBC America, og er tilgjengelig på DVD og Bluray. 

7. Legit

legit_FX

Kombinasjonen av den australske komikeren Jim Jefferies, Dan Bakkedahl og DJ Qualls er en combo som fungerer bra. Og det er ikke helt overraskende at serien fungerer når serien kommer fra FX Networks, som står bak flere av de beste komiseriene akkurat nå (LouieIt`s Always Sunny In Phildelphia og The League).

Legit handler mer om hvordan en gris eller en drittsekk prøver å slutte å være det, og gjør ikke den rutinen med å heie på det som en Charlie Sheen-serie. Legit leverer en miks av hysteriske, hjertevarme og flotte komiske øyeblikk som gjør den til en av årets favoritter selv om den fungerte hovedsakelig som et plaster på såret for et år uten nye episoder av Louie.

Legit er tilbake for ny sesong på FX Networks neste år, og ble sendt her hjemme på Viasat 4.

6. House of Cards

houseofcards22

House of Cards oppsummert er bedre enn Boss, men ikke så god som The West Wing på sitt beste. Det er allikevel ingen tvil om at House of Cards er et drama verdt å se, både når det kommer til den britiske originalen og Netflix sin utgave som ledes av Kevin Spacey i toppform. Og med en solid rolle av Corey Stoll viste serien at den Specey ikke gjør alt som er bra i serien alene. Serien er det sterkeste beviset på at Netflix kan levere noe godt drama, og gir mersmak for hva annet av dramaserier streaming-giganten har på vei.

House of Cards er tilgjengelig på Netflix og kan kjøpes på DVD og Bluray.

5. Hannibal

hannibal_dancyf

Seertallene i året 2013 ble regjert av idiotiske seriemordere (The Following) og seriemordere med lite futt i seg på sluttstreken (Dexter). En seriemorder som aldri fikk en stor seeroppslutning rundt seg var Hannibal Lecter i Hannibal. Hannibal (spilt av Mads Mikkelsen) hadde et psykologisk samspill med Will Graham (spilt av Hugh Dancy) som få serier har klart å gjøre når det kommer til seriemordere like sentralt som det er bra. Med noen gode biroller av Laurence Fishburne og Eddie Izzard leverer serieskaper Bryan Fuller på sitt beste, og kanskje mest fokuserte materiale til nå som får en ekstra drahjelp av den fantastiske regien etablert av David Slade.

Hannibal ble sendt på TVNorge etter NBC i vår. Sesong 2 har premiere til våren. Serien er tilgjengelig på DVD og Bluray.

4. Broadchurch

broadchurch_fa

David Tennant og Oliva Coleman leverer noen svært solide roller som etterforskerne Alec Hardy og Ellie Miller i en krimserie hvor spenningsnivået bygger seg flott videre igjennom seriens første sesong. Med et flott ensemble av skuespillere, som også består av navn som David Bradley (Game of Thrones) og Arthur Darvill (Dr. Who), er dette like velspilt som det er bra skrevet og regissert.

Det blir spennende å se på hva sesong 2 av serien vil by på, og forhåpentligvis betyr det også at vi vil få se duoen Hardy og Miller tilbake sammen.

Broadchurch ble sendt på ITV og BBC America tidligere i år. Serien er tilgjengelig på DVD og Bluray. Sesong 1 har premiere på NRK i 2014.

3. The Americans

theamericans_ff

The Americans leverer alt i alt ganske engasjerende karakterer vi sympatiserer med i en ellers mørk og utrygg verden under den kalde krigen. Konflikten mellom Sovjet og USA føles troverdig og spennende. De takler begge sider av konflikt på en måte jeg skulle ønske Homeland kunne etterfølge. Det som skjer i The Americans har logiske og direkte konsekvenser, en stor motsetning til Homeland som velger å dra plottet i alle mulige retninger for tiden.

Matthew Rhys og Keri Russell leverer noen svært engasjerende roller. Det skader heller ikke med veteraner som Margo Martindale og Noah Emmerich i noen solide biroller. Det er bare å glede seg til sesong 2 av The Americans i 2014.

The Americans er blitt ferdigsendt på FX Networks, og sendes her hjemme for tiden på TV6. Sesong 2 har premiere etter nyttår.

2. Masters of Sex

mastersofsex_fa

Det å lage en serie om sex i seg selv kan lett bli en pinlig affære, en pinlig affære er Masters of Sex langt ifra. Det er en serie som tjener godt på at hovedrolleinnehaverne Michael Sheen og Lizzy Caplan er i storform til å levere roller som både er interessante og engasjerende. Michelle Ashford som allerede har erfaring på kvalitets-tv i form av miniseriene John Adams og The Pacific fra HBO klarer med serien å tydeliggjøre tiden serien er satt til med langt mer enn bare kulisser og kostymer. Fokuseringen på både kvinners posisjon i samfunnet på 60-tallet og tabuet rundt sex er som en grunnmur hamret ned i sjela til serien at det både blir smart og oppriktig gjort.

Masters of Sex har sesongfinale 15 desember og kan streames på HBO Nordic

1. Rectify

rectify_

Å være en serie som går langsomt er ikke alltid negativt, for en serie som handlet mye om tid er det enda mer passende. At det samtidig er gripende og til en grad vakkert laget er enda vanskeligere å få til. Rectify klarer å styre unna den simple ideen om å gjøre serien om til et ordinært drama om hevn og løsning av et mordmysteri.

Det skader heller ikke at Aden Young gjør en gripende rolle som hovedkarakteren Daniel Holden, med gode støttespillere som Abigail Spencer og Adelaide Clemens i en serie som er både er et flott og et unikt karakterdrama for dramaelskere i en tid der folk vil at vi tydeligvis skal tro på at Mad Men er slutten på tv-gullalderen.

Første sesong av Rectify er tilgjengelig via amerikanske iTunes og canadiske Netflix, serien er også tilgjengelig i Sone1 på DVD.

 

*Både Banshee (Cinemax), Hello Ladies (HBO) og The Bridge (FX Networks) var serier jeg hadde til vurdering for topp 10, men alle falt ut spesielt etter jeg fikk se ferdig sesong 1 av både The Wrong Man og Orphan Black.

Se opp for min topp 20 av 2013 i romjulen.

AnnonseSe Outlander og The Blacklist først på Viaplay. Klikk her for å se!