Årets fem beste nykommere

Annonse

Desember har banket på døra og det er på tide å foreta noen oppsummeringer av serieåret som har gått!

Som vanlig har vi fått en drøss av nye serier, og med streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic er flere tilgjengelig her i Norge raskere enn noensinne. Serienytt samlet derfor flokkene og avholdt en liten avstemning over årets fem beste nykommere. Det blir alltid noen vonde utelatelser på slike lister så del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet under.

 

5. Masters of Sex

mastersofsex_101_1057_NB.r-1600x1600

På de store amerikanske kanalene er sex og nakenhet fortsatt tildekket av et slør av sensur og tabu. Forfatter Michelle Ashford måtte derfor ta serien om gynekologen William Masters og partneren Virginia Johnsons forskning på menneskelig seksualitet til promiskuøse Showtime. Ironisk nok er det nettopp seksualitetens tabu som er hovedtema i Masters of Sex.

Serien kan sees litt som den lettbeinte broren til Mad Men, som blander hvitt middelklassedrama i etterkrigen med store doser humor. Her er det dildoer med kameraer og sex foran tilskuere med elektroder – alt i forskningens navn. Legg til en god, kjølig prestasjon fra rutinerte Michael Sheen og Masters of Sex er definitivt en av årets mest tiltrekkende serier.

Masters of Sex har sesongfinale 15 desember og kan streames på HBO Nordic

 

 

4. The Americans

FX-TheAmericans-2_Keri-Matthew-Hallway_0869_865_COMPOSITE_CMYK_F (1)

Glamrock, enorme frisyrer, kokain og kald krig. Hvorfor får ikke det glade 80-tallet mer skjermtid? Heldigvis tok tidligere CIA-offiser Joe Weisberg saken i egne hender og lagde The Americans, en spennende spionthriller om sovjetiske agenter plantet dypt i den amerikanske middelklassen.

The Americans mest vellykkede trekk var å sørge for at forholdet til ekteparet Jennings ble en integrert del av handlingen, og ikke et kjedelig subplott som tok oppmerksomheten fra de kule spionsyslene. Selv om vi vet at USA vinner til slutt, ser vi allikevel veldig frem til sesong 2 og 1982.

Førstesesongen av The Americans er ferdigsendt i USA – og sendes i Norge på TV6 på fredager

 

3. Hannibal 

hannibal42442

Når nyheten sprakk om at filmhistoriens mest kjente kannibal skulle få en tv-serie stinket det sliten melkeku lang vei. Heldigvis hadde Bryan Fuller større ambisjoner enn en bunke lettjente penger og leverte en overraskende vakker, nesten drømmeaktig førstesesong, som ikke står tilbake for de beste filmene når det kommer til spenning eller atmosfære.

Serien serverer den ventede dosen med groteske og spektakulære drap, men Hannibal er faktisk på sitt mest magnetiske når Fuller roer ned og fokuserer på det psykologiske samspillet mellom hovedpersonene Hannibal Lecter og Will Graham. Med et smart manus leverer danske Mads Mikkelsen og britiske Hugh Dancy leverer nemlig noen av årets mest minneverdige prestasjoner.

Førstesesongen av Hannibal ble sendt på TV Norge her hjemme. Sesong 2 har amerikansk premiere på nyåret.

 

2. Rectify

Rectify-710x400

Sundance er mest kjent som Robert Redfords indiefilm-himmel, men i 2013 slapp festivalen gjennom sitt produksjonsselskap sin aller første serie på Sundance Channel (en underkanal av AMC, kanalen bak Mad Men eksempelvis). Rectify, som følger den dødsdømte Daniel Holdens første dager som fri mann, fikk dessverre ikke oppmerksomheten serien fortjente.

For de som derimot tok seg tid var Rectify nemlig «slow-TV» på sitt aller beste. For et menneske som gjenvinner friheten er det gjerne de små øyeblikkene som teller, og de fanger Rectify på en sår og ofte oppløftende måte. Førstesesongen har kun seks episoder, men det er mer enn nok til å bli sugd inn i Daniels eventyr på utsiden av murene.

Første sesong av Rectify er tilgjengelig via amerikanske iTunes og canadiske Netflix, serien er også tilgjengelig i Sone1 på DVD.

 

1. House of Cards

House-of-Cards-Promo-Saison1-112

Netflix åpnet tv-året 2013 med et brak og viste at strømmetjenesten kunne leke med de store når det kom til egenprodusert materiale. Første sesong av den amerikanske remaken av den britiske klassikeren mottok strålende mottakelse nesten overalt og karret til seg en Emmy-nominasjon for beste serie. Nå har jammen meg House of Cards karret seg til toppen av vår lille, uhøytidelige kåring også.

Det er kanskje ikke så rart når man ser talentet bak. Det er en fryd å se Kevin Spacey karismatiske Francis Underwood navigere seg gjennom Washingtons politiske minefelt og David Fincher var kun én av mange talentfulle regissører som var innom showet. Det er likevel lanseringsstrategien «alle-episoder-på-én-gang» som kan bli House of Cards virkelige arv – nå som Netflix-serien har skapt en haug av utålmodige seere som ikke orker å vente en hel uke på neste episode.

House of Cards kan streames på Netflix, eller kjøpes på DVD og Bluray. Sesong 2 forventes i februar-mars på Netflix.

4 KOMMENTARER

  1. Veldig forbrukervennlig med tips til hvor man kan finne seriene som omtales. Fant omsider Rectify som jeg lenge har lett etter. (Dog ikke på amerikansk, men kanadisk (!) ‘Flix, mener jeg det var…).

  2. Veldig forbrukervennlig med tips til hvor man kan finne seriene som omtales. Fant omsider Rectify som jeg lenge har lett etter. (Dog ikke på amerikansk, men kanadisk (!) ‘Flix, mener jeg det var…).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

AnnonseDisney-annonse
Annonse
X
X
X