Annonse

Anbefaling: Shadow and Bone

-

Annonse

Dette var det jeg ønsket meg når jeg trykket play på The Nevers. Endelig får vi mørke skygger og realistiske beinbrudd. The Nevers mangler nyanser, Shadow and Bone leverer.

Det er mange sammenligninger som kan trekkes mellom disse to seriene, selv om jeg kanskje allerede har røpet hvor ‘lojaliteten’ min ligger.

Shadow and Bone sesong 1. Foto: Netflix
Shadow and Bone sesong 1. Foto: Netflix
The Nevers. Foto HBO

Både Shadow and Bone og The Nevers handler om magiske evner, som man må øve seg på å beherske og som man lett kan bli mislikt for å ha. Det handler om en kamp mot en større uforklarlig kraft, som ingen helt vet hva er eller hvor kom fra. Det handler om disse ‘spesielle’, som må samles, med sterke kvinnelige karakterer i front. Og det handler om vennskapets kraft. Men det er i nyansene at den ene blir interessant og den andre faller fra. The Nevers er rett og slett ikke like dyp og virker mindre gjennomtenkt enn Shadow and Bone. HBO har mange ganger utdanket Netflix på fantasy, men her taper de stort.

Hvorfor Shadow and Bone?

Det er noe ekstra kjekt med serier med voksne skuespillere, syns jeg. Kanskje fordi det ikke helt treffer meg lengre når rollehaverne er 10 år yngre enn meg… Men eldre menn/kvinner funker alltid, selv for de yngre, og Ben Barnes, DET er helt innafor. Lucifer selv trer inn på skjermen (ikke å forvirre med Tome Ellis), i form av den mørkefremkallende hærføreren til kongen av Ravka. Og det er helt helt greit. Jeg ønsker djevelen velkommen i mitt liv, sammen med steampunk-inspirerte svevere, demoner, altoppslukende skygger og ildtemmere. På toppen av kransekaken har vi Sol-maneren. Nøkkelen til å bekjempe den mørke riften de kaller ‘The Fold’, som ligger på tvers av Ravka og truer med å splitte landet. En av de første setningene som møter oss i Shadow and Bone er:

«When i was young, I was afraid of the dark. When I grew older I learnt that darkness is a place. And it’s full of monsters.»

Det som trekker i sømmene til landet er at den ene siden av riften har alle resursene mens den andre siden har det militære. De deler proviant med hverandre, via reiser gjennom riften, men der er det ingen sikkerhet at man kommer seg gjennom i en bit (faktisk passer det å si «i en jafs», noe som er ganske illevarslende). Derfor er det forståelig at når vi entrer historien, mange 100 år etter at riften ble til, er den ene siden lei av å sende resurser og miste sine egne, og en krig for å løsrive «The True Rafta» fra øst-siden ligger i vinden.

Gallerifoto: Netflix

Hvorfor går de ikke rundt riften?

Det samme spørsmålet stiller vår unge hovedkarakter, Alina Starkov. I nord ønsker befolkningen død over alle med evner (kalt Grisha), noe øst og vest har mange av, og i sør vokter befolkningen fjellene sine og nekter andre adgang. De har altså ikke annet valg en gjennom.

Serien bygger opp en spennende setting, med The Fold som bakteppe, og bygger opp mange ubesvarte spørsmål. De nøster sakte opp en mengde interessante karakterer, med egne agendaer og intriger, som fascinerer og binder leseren til skjermen. Det er mye å se i form av magi, flotte kostymer, store verdener og skapninger som vekker frysninger. Serien har også laget mange gøye versjoner av evner, for eksempel Genya Safin (Daisy Head), som er en Grisha av typen ‘Skredder’. Hun kan endre utseende på andre mennesker, alt fra å gi deg blått hår til å fikse en knekt nese og fjerne et arr, som viser seg å være er en mer raffinert versjon av dem som ‘kun’ er Healer.

Karakterene i sentrum

Det er mange grunner til å se Shadow and Bone. Karakterene er det viktigste, noe de alltid burde være, om det er reality eller fantasy eller krim eller hva. Karakterene er hjertet til en serie. Uten karakterdybde og nyanser har den ingen ben å stå på (Ja, jeg snakker til deg The Nevers. Do better.)

Den fantastisk tøffe tyven Kaz Brekker, er et av seriens sterkeste kort (og den har mange). Jeg trodde ærlig at dette var Kurt fra Glee, som hadde vokst opp litt, men det viste seg å være Freddy Carter. De ligner jo litt da:

Kurt (Chris Colfer) fra Glee
freddy carter shadow and bone
Kaz (Freddy Carter) fra Shadow and Bone. Foto: Netflix

Carter gjør en utrolig stilig rolle som mestertyven og kasinoeieren Kaz. Han får i oppdrag å bringe Solmaneren til Østsiden. Dermed får han rollen som ‘the bad guy’ men karakteren er tydelig en med mye nyanser og en dose godhet også tror jeg, så det er nok heller andre i Solmanerens egen sirkel det er viktigere å passe seg for.

Vi blir også kjent med Mal, som sies å ikke være redd for noen ting. Han er Alinas beste venn og grunnen til at hun kjemper for å komme tilbake til ham når de blir skilt fra hverandre på grensen til riften. Vil vennskapet bringe dem sammen igjen, og er det noe håp for å overvinne dette mørket som ligger mellom landet? Og viktigst av alt; er det virkelig det som ser mørkest og mest truende ut, som egentlig er det vi skal passe oss for, i denne verdenen hvor ansikter kan endres, magiske evner kan skjules og monstre lusker i skyggene?

Shadow and Bone kan du se på Netflix. Og det bør du virkelig. Anbefales på det sterkeste om du er fantasy-fan.

Fantasyguiden

Finn en ny fantasyserie, sjekk ut fantasyserier som er på vei og få alle kjente premieredatoer for kommende episoder, sesonger og filmer.

Relevante nyheter

Cobra Kai er fornyet med sesong 5

Netflix nøler ikke og gir seersuksessen Cobra Kai fornyet tillit før premieren av fjerde sesong.

Manifest er reddet av Netflix

Den kansellerte serien Manifest reddes tilbake fra seriedøden. Fjerde sesong, som blir seriens siste, er bestilt av Netflix. Totalt 20 episoder runder av sci-fi eventyret.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

SERIEÅRET 2021

-50%

Serienytt-abonnement til halv pris

kr 149kr 299 /år
Spar tid og få bedre oversikt for kun kr. 149,- pr. år.
  • Premierekalender
  • Anbefalinger
  • Seriedatabase
  • Fagartikler
  • Oversikt over kommende serier
Annonse
Annonsespot_img

Nytt i 2021For de som jakter nye favoritter
Fra seriedatabasen

X
X
X