HjemNyheterAnmeldelserCoyote, en korona-amputert kvalitetsserie?

Coyote, en korona-amputert kvalitetsserie?

Karakter
Annonse

Coyote ønsker å fylle tomrommet etter The Shield og Breaking Bad. Koronapandemien stikker så langt kjepper i hjulene for de ambisjonene. 

Over ti episoder var Coyote ment å bygge seg opp til en kvalitetsserie som gjør den til dette tiårets beste tilskudd til den voksende klubben “serier om middelaldrende menn i en kriminell og mørkegrå verden”. Starten var aldeles strålende den, før den entret det alltids krevende “midt-i-sesongen” territoriet. Og tok slutt der. 

For i den virkelige verden smalt pandemien inn over oss. Dermed ble sesongen på ubarmhjertig vis kuttet ned til seks episoder. Det blir sjelden rytme og balanse på dansegulvet når låten kuttes midtveis. 

Dermed blir det vanskelig å kaste sin dom over en serie som enda har til gode å bli fornyet. Jeg vil så absolutt ha mer av serien, men om det ikke gis grønt lys er det like godt å vente med å begi seg ut på denne. 

Fra strømmetjenesten bak Yellowstone

Det er CBS All Access, som i år ble til Paramount+, som står bak serien. Paramount+ er samme nettverket bak kjempesuksessen Yellowstone. De satser tungt på kvalitetsdrama som holder en høyere produksjonsstandard enn det TV-kanaler normalt tar seg tid og råd til (med unntak av kabel-TV kanaler som HBO, AMC og FX).

I Norge vises Coyote først på Viaplay, gjennom en tidligere inngått avtale med distributøren Sony Pictures Television.

Coyote. Foto: CBS All Access
Coyote. Foto: CBS All Access

Seriens utgangspunkt er grensevakten Ben Clemens (spilt av den alltids entusiastiske Michael Chiklis) som nærmer seg karriereslutt. Når pensjonen er sikret drar han sør for grensen. Hans syn på verden er rimelig rett frem, det er «de som velger å være lovlydig og de som velger å være kriminell» som han selv sier. Hans verdenssyn har ikke plass til de som lever i på grensen mellom sivilisasjon og kaos.

Det er inntil han en dag tvinges til å sette moralen sin på prøve når den eneste måten han kan hjelpe den unge Marie Elena (Emy Mena) er ved å bryte loven han i alle år jobbet med å verne. 

Apropos unge kvinner i nød, hvor redningen er eldre menn. Det begynner å bli en gjentagende klisje i filmer og serier, jeg priser meg lykkelig over at det her er snakk om mer en «reservepappa rolle» Clemens inntar og ikke nok en romantisk vri. Den er ment å speile hans mangler som far og ektemann.

For Clemens har ikke vært den beste familiefar og lever livet som skilt med liten kontakt med sin datter. Det sliter på samvittigheten. Noe som åpenbart påvirker hans valg. Det tilfører Clemens en sårbarhet og dybde som Chiklis kanaliserer på imponerende vis.

Fanget av forutsigbarhet

Valget han tar leder han inn i hendene på et narkokartell. Med det entrer også serien et velkjent territoriet for alle som har sett sin andel amerikanske krim- og thriller-serier som har handling satt til Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Coyote sliter litt for mye med situasjoner som fremstår som unødvendig at Ben Clemens roter seg opp i.

Hans handlekraft og genialitet har liten preventiv kvalitet over seg, den begrenser seg til å håndtere situasjoner når de først oppstår. Det lar seg vanskelig forklare, slik Breaking Bad ble drevet til lignende situasjoner fordi Walter White lot ego og arroganse kludre det til. Clemens fremstår verken som naiv eller arrogant, likevel klarer han ikke å unngå høyst forutsigbare scenarioer. Spesielt for en som bør kjenne sine fienders metoder bedre enn de fleste.

Forutsigbarheten er lett å se forbi om Clemens utvikler seg utover i serien. Noe som episodene ga klart tegn til, heldigvis uten tegn til at dette er et liv han egentlig trives med (den retningen har vi alt sett før fra tidligere nevnte serier).

Det er også mye å like ved produksjonen. Serien ser aldeles nydelig ut, spesielt de to første episodene regissert av veteranen Michelle McLaren (Breaking Bad, Game of Thrones). Chiklis gir alt han har i rollen og birollene har potensiale, selv om dette ble svært mannstungt.

Coyote. Foto: CBS All Access
Seriens kvinner har enn så lenge liten annen funksjon enn å være motivator for Ben til å gjøre det rette ved å bryte egen moralske kode. Foto: CBS All Access

Flere rollefigurer enses knapt annet enn minutter som karikaturer de første episodene. Til seriens forsvar skal det sies at de får betydelig flere lag å spille på i sesongens to siste episoder. Det vitner om en serie som var ment å ta seg tid å bygge opp rollegalleriet rundt Chiklis’ karakter. 

Sesongens kvalitet er avhengig av at det blir mer

Med en amuptert sesong fikk den aldri tid til å utrette nettopp det. Derfor blir seriens dom avhengig av om den gis flere episoder. Når vi nå teller mars og intet nytt er kommet, lover det ikke godt for fortsettelsen. 

Sesongavslutningen, om noe brå, legger til rette for en en mer kompleks og intens andre sesong. Derfor håper jeg så absolutt på mer.

Mitt tips? Vent med denne til det eventuelt blir bekreftet at det kommer mer. Skjer det er det bare til å kaste seg over, for dette kan blir virkelig så bra. 

2021søn21feb09:00PremiereCoyote sesong 1ViaplaySjanger:Action,Spenning,ThrillerTil Viaplay 4

Oppsummert

En amputert start som forhindrer serien å finne rytmen i første sesong. Slutten gir et lovende utgangspunkt for en eventuell ny sesong.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X