Charisma Carpenter. Foto: Gage Skidmore
Charisma Carpenter. Foto: Cage Skidmore
Annonse

Anklagene mot Buffy og Firefly-skaper Joss Whedon tiltar i styrke. Nå har Charisma Carpenter gått ut med kraftige anklager rettet mot serieskaperen, som hun hevder skapte et giftig arbeidsmiljø.

Omtaler Whedon som en «vampyr»

TVLine gjengir anklagene fra Carpenter i sin helhet. Hun omtaler blant annet Whedon som en «vampyr» som sugde ut gleden fra livet henne i tiden hun var gravid. Carpenter ble sparket fra Angel etter at barnet hennes ble født.

De detaljerte anklagene, publisert av Carpenter på Instagram, forteller om en tid med passiv aggressive trusler om å bli sparket og manipulering. I forbindelse med graviditeten hevder hun at han anklaget henne for å forsøke å sabotere serien.

Buffy. Foto: The WB
Buffy ble et gjennombrudd for flere, blant annet Carpenter og seriskaper Joss Whedon. Foto: Warner Bros

I Buffy og Angel spilte hun rollefiguren Cordelia Chase i flere sesonger.

Anklagene er rettet mot en av USAs mest innflytelsesrike personer i underholdningsindustrien. Joss Whedon er den suksessfulle serieskaperne i USA. Han står bak Buffy the Vampire Slayer, Angel, Firefly, Dollhouse og Agents of S.H.I.E.L.D.. Han er Oscar-nominert for manusbidrag til Toy Story og har regissert filmer som Serenity, The Avengers og Avengers: Age of Ultron. Han tok også over regi av Justice League da Zack Snyder trakk seg fra filmen på grunn av personlige forhold.

Annonse

Solidaritet med Justice League-skuespiller Ray Fisher

Det var i arbeidet med Justice League at anklagene mot Whedon for alvor skjøt fart. Ray Fisher, som spiller Cyborg i filmen, har kjørt en nådeløs kampanje mot Whedon med anklager som ofte mangler detaljer, men som gjorde det klart at han anså arbeidsmiljøet som giftig. Det er i den sammenheng at Carpenter nå har lettet på sløret og gir sin støtte.

Det var i forbindelse med Joss Whedon-inntreden bak kamera for Justice League at anklagene oppstod fra Ray Fisher (t.v.). Foto: WarnerMedia

Hun sier hensynet til familien og at hun var en kommende mor gjorde at hun innfant seg med behandlingen hun opplevde for snart to tiår siden. De siste års terapitimer skal ha gjort henne mer klar over hva hun ble utsatt for. Hennes opplevelse av hvordan Fisher er blitt behandlet skal ha gitt henne motivasjon til å si sin mening.

Etter publiseringen har medskuespiller Amber Benson, som spilte Tara, gitt sin støtte til Caprenter. Hun omtalter arbeidsmiljøet på Buffy som giftig.

Intern gransking

Fisher har opplevd liten offentlig støtte fra andre skuespillere, men blant annet Jason Momoa har uttrykt sin støtte til Fisher. Det samme gjorde Caitlin Burles og Richard Cetrone, som var stunt-skuespillere for Ben Affleck og Gal Gadot. Whedon fikk på sin side støtte fra Firefly-skuespiller Alan Tudyk. Det ble utført en uavhengig gransking av forholdene, hvor også Carpenter skal ha bidratt med sin erfaring rundt Whedon.

Joss Whedon var inntil nylig involvert som sjefprodusent for den kommende HBO-serien The Nevers. Han trakk seg i 2020 og oppga at han ville bruke mer tid med familien.

Joss Whedon. Foto: Gage Skidmore
Joss Whedon, her fotografert i 2016, trakk seg nylig fra den kommende fantasyserien The Nevers. Foto: Gage Skidmore

Detaljer rundt funnene i undersøkelsen er ikke avdekket, men Fisher har ikke gitt seg med å anklage Whedon. Flere produsenter og også DC films-sjef Walter Hamada. Selskapet støttet Hamada og det er også blitt bekreftet at Fisher ikke får spille i den kommende The Flash-filmen.

De siste årene har Metoo-kampanjer hatt stor påvirkning på Hollywood. Vi har snakket med ulike skuespillere, blant annet Jason Priestley som fortalte at det var på høy tid med et oppgjør med ukulturen.

Charisma Carpenter er fortsatt aktiv som skuespiller og har de siste årene dukket opp i ulike gjesteroller, blant annet i 9-1-1 og Lucifer.

Ray Fisher er i mars igjen aktuell i Justice League. Nå med utgaven til regissør Zack Snyder. Det, kombinert med premieren av den svært profilterte serien The Nevers, vil nok uten tvil gi mye oppmerksomhet også om Whedon-anklagene.

WarnerMedia og Joss Whedon har foreløpig ikke kommentert anklagene.

Annonse