Annonse

Skuespiller Timothy Olyphant har dukket opp på mange folks radar i høst etter minnerike gjesteroller i de nye sesongene av Fargo og The Mandalorian. Han har spilt i flere gode serier, vi gir deg oversikten.

Hvem er Timothy Olyphant?

52-åringen Timothy Olyphant har hatt en minnerik karriere og for seriefrelste er han ingen ukjent mann. Likevel et litt ubeskrevet blad for overraskende mange jeg snakker med serier om.

Han har lenge vært skuespilleren mange drar kjensel på men ikke alltid helt husker hvor de har sett, med mindre du har sjekket ut seriene han har hovedrolle i.

Den tilværelsen er nok definitivt over nå som strømming gjør at stadig flere sjekker ut seriebiblioteket – og at han nå har blitt med i det populære Star Wars-universet.

Timothy Olyphant i Fargo. Foto: HBO Nordic
Timothy Olyphant er med i årets Fargo-sesong og dukker også opp i The Mandalorian. Hans vei til kvalitetsserier har ikke vært enkel. Foto: HBO Nordic

Noe av årsaken til det er at han aldri ble den store Hollywood-stjernen på linje med jevnaldrende skuespillere som Brad Pitt, Matthew McConaughey, Matt Damon og Leonardo DiCaprio, eller seriestjerner fra storserier som Lost, Grey’s Anatomy og 24.

Annonse

For selv om seriene han har dukket opp i har kvalitetsstempel, var ingen av de store internasjonale trekkplaster på linje med serier som ble vist på mer tilgjengelige annonsekanaler.

Veien til HBO

Mens de slo gjennom stort tidlig, var Olyphant en strebende ung skuespiller på 90-tallet som dukket opp i ulike gjesteroller. På teaterscenen bemerket han seg raskt og vant blant annet pris for beste debut. Han ble tidlig omtalt for sin sjarm og karisma hos kritikere i New York-pressen.

I 1996 dukket han opp sin første filmrolle i Goldie Hawn-filmen The First Wives Club. Samme dag som filmens premiere var han også med i sin første TV-rolle i Mr. & Mrs. Smith. Han hadde mindre gjesteroller i serier som Ellen Foster og A Life Less Ordinary før han dukket opp i Scream 2.

Det var på HBO han slo gjennom blant seriefrelste. Han var med i en episode av Sex og singelliv, som stjernen Carrie Bradshaw har beskrevet som sin favorittepisode. Det stoppet ikke der.

Deadwood – kanselleringen som var HBOs største tabbe

For seriefrelste er hans hovedrolle i klassikeren Deadwood en som har gjort han til gjenkjennelig hvor enn han går. Westernserien er derimot ikke blant de mest sette og er en som er vel verdt din tid å sjekke ut om du ikke har tatt deg tiden.

Deadwood. Foto: HBO
Deadwood er en av tidens beste serier, men HBO kansellerte serien rett etter at Olyphant hadde kjøpt seg hus. Det ga økonomiske utfordringer. Her med Ian McShane, William Earl Brown og Sean Bridges. Foto: HBO

Serien ble noe overraskende kansellert i det som må være en av HBO-historiens største feilvurderinger (fremtredende HBO-personer har selv innrømmet dette, noe som ble gjentatt også her i Norge da de besøkte Nordiske mediedager for noen år siden). Kanselleringen var en avgjørelse som gjorde at Olyphant måtte ta flere karrierevalg basert på økonomiske hensyn.

Takket nei til en av tidenes største filmserie-suksesser

Hans rolle i kultfilmen Go gjorde han ettertraktet. Se for deg The Fast and the Furious-filmene med Timothy Olyphant i rollen som Vin Diesel sikret seg? Det kunne blitt en realitet, for Olyphant takket nei til den. Olyphant anså prosjektet som «tåpelig», og sier selv at han har takket nei til en rekke filmer som senere har blitt store klassikere.

Senere har han vært med i storfilmen Live Free or Die Hard – mens det ikke ble noen suksess i forsøket på filmatisere Hitman-spillene med filmen Hitman (2007) og i Vin Diesel-actionfilmen A Man Apart.

Timothy Olyphant i Hitman
Timothy Olyphant i Hitman, filmen som fundamentalt endret hans tilnærming til hvilke prosjekter han takket ja til.

Hitman-mottagelsen endret skuespillerens prioriteringer og fra 2009 var han mer kritisk til sine valg, selv beskrev han filmen som en «haug med drit». Kritikerne elsket hva han leverte i gjesterolle i Damages og filmer som High Life og A Peferct Getaway.

Den moderne western-perlen Justified

FX presidenten Jon Landgraf har alltid har hatt en stor effekt på utvikling av TV-serier på grunn av kanalens satsing på blant annet Sons of Anarchy, Fargo og The Americans. Han ønsket sterkt Olyphant i hovedrollen til serien Justified, som vi her i Serienytts spede begynnelse omtalte som «den beste serien du ikke har sett». Den er min absolutte favoritt blant FX-seriene, ved siden av Fargo.

Timothy Olyphant og Walton Goggins i Justified. Foto: FX
Timothy Olyphant og Walton Goggins i det som den gang var en undervurdert perle – som mange siden har fått med seg. Foto: FX

Serien kronet han til western-serienes svar på western-filmenes Clint Eastwood. Westernsjangeren har ikke mange serier å by på i det store og hele, men de som kommer har en tendens til å bli svært populære og gode. I flere av de finner du Olyphant, med sin karakteristiske gange og karismatiske aura.

Nederst i artikkelen finner du seriene han har hatt hovedrolle i eller vært med i flere episoder av. Vi har og slengt med The Mandalorian, i rent håp om at han dukker opp i flere episoder.

PS: Han ble også satset på av Netflix i den svært undervurderte svarte komiserien Santa Clarita Diet. Ikke en serie for sarte sjeler, men den anbefales å sjekke ut om du liker litt mørk laid-back humor. Serien ble dessverre kansellert etter to sesonger.

Serier med Timothy Olyphant

Oversikten oppdateres på automagisk vis, slik at du alltid raskt får oversikt over hvor serien vises.

Action, Drama, Komedie, Spenning, Western
8.6

Justified

Marshall Raylan Givens går uortodoks til verks når kriminelle skal fakkes, noe som gir sjefene hodebry. Etter en skuddveksling i Miami vender han tilbake til hjembyen for å fortsette karrièren.
Drama, Krim
8.9

Fargo

HBO Nordic, Viaplay
Antalogiserie satt til universet fra den kritikerroste Fargo-filmen fra 90-tallet. Hver sesong tar for seg et nytt mysterium, et nytt tiår og nye etterforskere. En kritikerrost serie som kan skilte med stjerner som Billy Bob Thornton, Kirsten Dunst, Ewan McGregor, Martin Freeman og Colin Hanks.
Komedie
7.2

The Grinder

Fox+
Komedie med Rob Lowe i hovedrollen. Han spiller Dean Sanderson Jr., en skuespiller som overtar familiens advokatbyrå.
Drama, Komedie, Skrekk
7.7

Santa Clarita Diet

Netflix
I Santa Clarita Diet, er Joel (Timothy Olyphant, Justified) og Sheila (Drew Barrymore, Blended) både ektepar og eiendomsmeglere som leder sine smått begredelige liv i L.A.-forstaden Santa Clarita med deres datter Abby (Liv Hewson). Inntil Sheila gjennomgår en dramatisk forandring som sender livene deres ned en vei fylt med død og ødeleggelse... på en bra måte.
Fornyet
Action, Drama, Eventyr, Science Fiction, Western
8.8

The Mandalorian

Disney+
Handlingen i The Mandalorian foregår i Star Wars-universet i tiden etter Imperiets fall og før fremveksten av "First Order". Vi følger en ensom dusørjeger i de ytre delene av galaksen.

Rollene i Damages, The Grinder og The Mandalorian var gjesteroller. Han har også enkeltopptredener i serier som Sex og singelliv, Mr. & Mrs. Smith, My Name is Earl, The Mindy Project, The Good Place og to episoder av The Office.

Nylig var han også med i Quentin Tarantino-filmen Once Upon a Time… in Hollywood.

Annonse