KommentarThe Leftovers og New Amsterdam: Krisen gjør dette til...

The Leftovers og New Amsterdam: Krisen gjør dette til to høyaktuelle serier

-

Verden går gjennom en av de største kriser i moderne tid, hvor millioner av mennesker holder seg innendørs i håp om å bremse koronapandemiens herjinger. For mange oppstår det er økt behov for å se serier. Da er det to serier som er ekstra relevante i denne vanskelige tiden.

Bruken av strømmetjenester eksplodert og behovet for serietips har økt deretter. Dette er gjerne et velkomment avbrekk og virkelighetsflukt i en vanskelig tid med stor usikkerhet. Da anbefales det serier som handler om noe helt annet. Gjerne noe mer tanketomt, morsomt og lettfordøyelig eller mer krevende drama om helt andre tema enn det vi står overfor i den virkelige verden.

Det er ikke to slike serier som her anbefales.

For samtidig som behovet for virkelighetsflukt øker er det noen serier som blir spesielt relevant under en slik krisetid. Det er to serier vi her sterkt anbefaler å sjekke ut, om premissene virker interessante. Seriene er nevnt tidligere her på Serienytt, tipsene er derfor ingen overraskelse for våre faste lesere. Men de er verdt å gjenta: The Leftovers og New Amsterdam.

«Hvordan kan jeg hjelpe?»

Dr. Max Goodwin har en intens indre drivkraft for å hjelpe mennesker. Det er så i hans DNA at han risikerer personlige forhold og egen helse for å gjøre det han mener er riktig. Max er hovedpersonen i den gripende og rimelig ferske serien New Amsterdam.

Den drivkraften medfører at han blir den medisinske sjefen på at offentlig amerikansk sykehus. Fryktløst går han til verks og endevender alt for å sikre at pasienter blir hørt, sett og behandlet. Han går til kamp mot byråkratiet og i starten også egne kolleger, samtidig som han har et forhold å reparere og et livstruende personlig helseproblem å hanskes med.

Max er inkarnasjonen av alle i helsevesenet som hver dag ofrer mer enn de fleste av oss. Han møter på utfordringer som setter alt i perspektiv – fra helseordninger, til politikk og finansiering. Serien har skikkelig trøkk og fremdrift som gjør at den engasjerer mer og mer, til tross for at den har forholdsvis lange sesonger på over 20 episoder (dette er kun en av to serier av en slik lengde jeg vanligvis følger fra uke til uke).

New Amsterdam. Foto: NBC
New Amsterdam. Foto: NBC

«Hvordan kan jeg hjelpe» innleder Max de fleste samtaler med. Det er nettopp denne innstillingen som nå gjenspeiler seg i de beste blant folket – ofte i møte med det verste. Det gir også et dramatisk innblikk i et overbelastet helsevesen og velkjente og effektive grep fra amerikansk drama skaper et ekstra sug etter å stadig se mer.

Dette er en god serie med flere dyktige skuespillere, hvor først og fremst The Blacklist-kjenning Ryan Eggold og Sense8-skuespiller Freema Agyeman leder an. Et sykehusdrama som er overraskende frisk i en sjanger som ofte oppleves som fullbooket. At serien har et økt fokus på pasienter og strukturelle utfordringer i helsevesenet gjør at den skiller seg ut i mengden.

Det ikke mange vet er at serien er inspirert av memoarene til Dr. Eric Manheimer, en lege som skal ha kjempet frem flere viktige endringer gjennom i sin karrière.

Det er også en høyst inspirerende serie som fungerer som en flott hyllest til alle der ute som gjør mye ekstra for hver og en av oss – med både liv og helse som innsats.

Serien er i sin andre sesong og ble nylig fornyet med hele tre sesonger, dette er en fortelling som derfor krever litt ekstra engasjement.

New Amsterdam kan du se på Viaplay. Du kan lese mer om serien i mitt førsteinntrykk fra 2018.


Hva om vi brått mister 2% av verdens befolkning?

To prosent av verdens befolkning blir brått revet fra oss. Det er utgangspunktet i det som kanskje er forrige tiårs aller beste (og mest krevende) serie: The Leftovers. Serien som for alvor viser hvorfor det heter «det er ikke TV, det er HBO».

En uhyre tung og vanskelig første sesong retter fokus til sorg, depresjon, sjokk og omveltninger i en verdens om har gått gjennom et ubegripelig tap. To prosent av oss forsvinner uten et spor. Et lavt tall målt i prosent, men med katastrofale følger for et verdenssamfunn hvor hver og en utsettes for et ubegripelig mentalt press og samfunnsstrukturen for alltid blir endret.

Dette er en historie som både er inspirert av serieskaperens personlige depresjon og erfaring med tap, i tillegg til en særegen og merkelig utforsking av samfunnet i årene etter store kriser eller krig.

The Leftovers sesong 1. Foto: HBO
Amy Brenneman har en fremtredende rolle, hun er for mange kjent fra Judging Amy og Private Practice. Foto: HBO

Hvorfor de forsvant er ikke et spørsmål ment å svares på. Det er tap, savn og kjærlighet som er historiens kjerne i en fortelling fra Lost og Watchmen-skaper Damon Lindelof. Tre sesonger ble det, hver helt unik i takt og tone, som høyst sannsynlig vil gripe tak i det slik ingen annen serie har gjort før.

Vær obs på at dette er sært. For min del var det først i andre sesong jeg virkelig ble bergtatt, men når jeg ser tilbake på det er det ingen tvil om at første sesong er noe av det beste som noensinne er produsert. Det er en serie som behøver å bli litt marinert før den virkelig treffer.

Den hjelper også å sette i perspektiv hvor jævlig det er når noen brått og uforklarlig rives fra deg og den tøffe kampen med å komme seg tilbake til en ny normal – i en verden som for alltid vil forbli forandret.

Carrie Coone er helt fenomenal i denne serien og hadde fortjent alt av priser i årene serien ble sendt, Justin Theroux likeså. Om ikke tidenes beste serie er ikke The Leftovers langt unna.

Carrie Coon ble hyllet for sin rolle i The Leftovers. Foto: HBO Nordic

The Leftovers kan du se på HBO Nordic. Du kan lese mer om serien i Steffens førsteinntrykk fra 2014.

To høyst ulike serier

The Leftovers og New Amsterdam er svært ulike serier, som knapt nok kan sammenlignes. Samtidig vil de vekke mye av de samme tanker, følelser og refleksjon for seerne. De har også til felles at de begge er basert på bøker, noe som ofte er en gjenganger for serier som holder et ekstra høyt nivå.

The Leftovers krever nok mest av oss seere, mens New Amsterdam er den som er mer gjenkjennelig da den bygger på velkjente grep fra amerikansk drama – om enn med litt ekstra krydder.

Vi håper seriene faller i smak og ønsker dere alle god helse. Take care!

Anbefalte serier

Vår oversikt inneholder hundrevis av serier som vi anbefaler. Filtrer på strømmetjeneste og sjanger.

Relevante nyheter

Amazon vurderer å kreve at skuespillere vaksinerer seg

Amazon Studios vurderer å følge Netflix' eksempel og kreve...

CBS Studios utsetter produksjonsstart for storserier

Koronasituasjonen er nå så alvorlig i Los Angeles at guvernøren ber produksjonsselskap vurdere utsettelser.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Ressurser for kulturbransjen

Covid-19 i USA

43,404,877
Bekreftet smittet
Updated on 23. September 2021 05:58
32,947,854
Friskmeldt
Updated on 23. September 2021 05:58
699,748
Døde
Updated on 23. September 2021 05:58
Annonse

Innsiktsfulle serierOm mental helse, krise, sorg eller omstilling
Fra seriedatabasen

X
X
X