Disney-klassikere skaper dilemma for Disney+

Det er ikke alt i Disney-arkivet som selskapet uten videre ønsker å dele med verden, og noe – som klassikeren Dumbo – vises med advarsel om at innhold kan oppleves både stigmatiserende og støtende. Det er et grep som skaper både hyllest og kritikk.

Stereotyper og trøblete budskap

Lanseringen av Disney+ er for det meste en formidabel suksess for selskapet, som både øker i verdi og sikrer selskapet millioner av abonnenter. Det er ansett som det første store «angrepet» innen strømmekrigen siden Amazon Prime Video fulgte Netflix og satset globalt i 2016.

Samtidig tvinger dette selskapet til å ta et oppgjør med en trøblete fortid. For et film- og seriebibliotek som er nærmere 80 år gammelt inneholder også innslag som er ansett som både rasistisk og fordomsfullt.

Disney ble grunnlagt helt tilbake til 1923 og har i nesten 100 år skapt innholdt ment å være familievennlig. Mens det for millioner av mennesker er ansett som nettopp det, er det ikke til å komme utenom at flere av klassikerne også inneholder skildringer som er problematisk.

Walt Disney selv er blitt anklaget for å være fordomsfull av blant annet Meryl Streep, og hans eget barnebarn har beskrevet han som rasist. Bruken av stereotyper og underliggende budskap i filmer som Peter Pan, Dumbo og Aladdin har ikke vært spart for kritikk – spesielt i dagens samfunn hvor tidligere verk blir sett på med nytt kritisk blikk.

Mens enkelte Disney-filmer ikke er vist, er andre påklistret en advarsel kan blant annet The Verge melde.

– Dette programmet vises i originalutgave. Det kan inneholde kulturelle skildringer som er gått ut på dato, er advarselen som vises seere av blant annet Dumbo.

Selskapet har med det valgt å ikke redigere de populære filmene eller la de forbli i hvelvet, men viser de frem slik de ble laget originalt. Kulturarven blir dermed vist frem og selskapet er beredt på å ta kritikken som måtte komme.

Ikke alle er fornøyd

Disney+ ble lansert 12. november i USA og noe av det som har skapt mest diskusjon er nettopp advarslene og enkelte mangler i det rikholdige Disney-biblioteket.

Også Warner Bros har tidligere gjort lignende med Tom and Jerry, hvor det ble advart mot at eldre episoder skildret fordommer om etnisitet og rase.

– Slike skildringer var galt da og er galt i dag, lød advarselen som blant annet ble vist foran episoder som sendes på strømmetjenesten Amazon Prime Video.

Kritikere påpeker det de mener er et over-sensitivt «WOKE-miljø», mens forsvarere mener det er bra Disney anerkjenner sin trøblete fortid. Samtidig som ikke alle syntes Disney gikk langt nok i advarslene sine – blant annet påpekes det at Warner Brothers gikk lenger i de nevnte Tom and Jerry-advarslene.

Trolig har vi her bare sett starten av en debatt som nå kommer til å prege spesielt det amerikanske nyhetsbildet. Ikke bare på Disney+, for også kommende aktører som HBO Max og Peacock forventes det vil vise mye innhold fra forrige århundre. I dag er det primært Amazon Prime Video som har noe å vise til av innhold fra før 80-tallet, med enkelte innslag også på Netflix, viser våre oversikter i seriedatabasen.

Trolig vil debatten rundt hvordan slikt innhold skal tolkes rase videre blant steile fronter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse

Følg oss

Annonse

Populært på Disney+For de som jakter nye favoritter
Fra seriedatabasen

Disney+, Strim, Viaplay
8.3
AnnonseTil Disney+
X
X
X