Disney-klassikere skaper dilemma for Disney+

Det er ikke alt i Disney-arkivet som selskapet uten videre ønsker å dele med verden, og noe – som klassikeren Dumbo – vises med advarsel om at innhold kan oppleves både stigmatiserende og støtende. Det er et grep som skaper både hyllest og kritikk.

Stereotyper og trøblete budskap

Lanseringen av Disney+ er for det meste en formidabel suksess for selskapet, som både øker i verdi og sikrer selskapet millioner av abonnenter. Det er ansett som det første store «angrepet» innen strømmekrigen siden Amazon Prime Video fulgte Netflix og satset globalt i 2016.

Samtidig tvinger dette selskapet til å ta et oppgjør med en trøblete fortid. For et film- og seriebibliotek som er nærmere 80 år gammelt inneholder også innslag som er ansett som både rasistisk og fordomsfullt.

Disney ble grunnlagt helt tilbake til 1923 og har i nesten 100 år skapt innholdt ment å være familievennlig. Mens det for millioner av mennesker er ansett som nettopp det, er det ikke til å komme utenom at flere av klassikerne også inneholder skildringer som er problematisk.

Walt Disney selv er blitt anklaget for å være fordomsfull av blant annet Meryl Streep, og hans eget barnebarn har beskrevet han som rasist. Bruken av stereotyper og underliggende budskap i filmer som Peter Pan, Dumbo og Aladdin har ikke vært spart for kritikk – spesielt i dagens samfunn hvor tidligere verk blir sett på med nytt kritisk blikk.

Mens enkelte Disney-filmer ikke er vist, er andre påklistret en advarsel kan blant annet The Verge melde.

– Dette programmet vises i originalutgave. Det kan inneholde kulturelle skildringer som er gått ut på dato, er advarselen som vises seere av blant annet Dumbo.

Selskapet har med det valgt å ikke redigere de populære filmene eller la de forbli i hvelvet, men viser de frem slik de ble laget originalt. Kulturarven blir dermed vist frem og selskapet er beredt på å ta kritikken som måtte komme.

Annonse

Ikke alle er fornøyd

Disney+ ble lansert 12. november i USA og noe av det som har skapt mest diskusjon er nettopp advarslene og enkelte mangler i det rikholdige Disney-biblioteket.

Også Warner Bros har tidligere gjort lignende med Tom and Jerry, hvor det ble advart mot at eldre episoder skildret fordommer om etnisitet og rase.

– Slike skildringer var galt da og er galt i dag, lød advarselen som blant annet ble vist foran episoder som sendes på strømmetjenesten Amazon Prime Video.

Kritikere påpeker det de mener er et over-sensitivt «WOKE-miljø», mens forsvarere mener det er bra Disney anerkjenner sin trøblete fortid. Samtidig som ikke alle syntes Disney gikk langt nok i advarslene sine – blant annet påpekes det at Warner Brothers gikk lenger i de nevnte Tom and Jerry-advarslene.

Trolig har vi her bare sett starten av en debatt som nå kommer til å prege spesielt det amerikanske nyhetsbildet. Ikke bare på Disney+, for også kommende aktører som HBO Max og Peacock forventes det vil vise mye innhold fra forrige århundre. I dag er det primært Amazon Prime Video som har noe å vise til av innhold fra før 80-tallet, med enkelte innslag også på Netflix, viser våre oversikter i seriedatabasen.

Trolig vil debatten rundt hvordan slikt innhold skal tolkes rase videre blant steile fronter.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer