Annonse

NRK samarbeider med to andre kanaler for å begi seg ut på den populære fantasy-bølgen. Resultatet er Nattens arvinger, en serie som bør fenge en målgruppe som NRK endelig satser litt mer på: Ungdommen.

En velkommen satsing på det eventyrlige

Jeg fikk litt assosiasjoner til 90-tallsfilmen Håkon Håkonsen og den absurde komiserien Brødrene Dal og spektralstenene da jeg så de første episodene av Nattens arvinger, en av de mange nye norske seriene på TV og strømming i høst. Det var fint lite norsk innhold som fenget meg som ung, den serien og filmen var unntaket. Jeg ble for det mest «kapret» av lys-sverdsvingende Jedier, muterte skilpaddeninjaer, superhelter og robotkriger levert av amerikanere på det glade 80- og 90-tallet.

For de norske produksjonene var generelt sett «gørrkjedelig» og fantasiløs. Jeg tror norske barn og ungdom i enda større grad kapres av dyktige amerikanske og britiske produksjoner, derfor er det kult å se at NRK har samarbeidet for at også det her til lands gjøres noe for å fenge eventyrsøkende ungdom.

En tysk vampyr i sentrum

Nattens arvinger har en handling som foregår – for det meste – på engelsk, men med litt norsk innslag her og der. En av hovedrollene er også norsk, en ung nordisk vampyr spilt av Ulrik Græsli.

For det er nettopp vampyrer det handler om her, i en historie satt til slutten av 1800-tallet. Vi følger ungdommen i fem ulike vampyr-klaner, som må trenes opp fordi en gammel trussel igjen dukker opp: Den mektige vampyren Drakas. Situasjonen blir enda mer kompleks av at klanene også jages på av vampyrjegere.

Annonse

Det meste foregår fra perspektivet til den tyske vampyren Alisa von Vamalia (Anastasia Martin), som får en uvanlig egenskap som gjør henne i stand til å se hva Drakas foretar seg. I dette universet har de fem ulike klanene alle ulike spesielle ferdigheter, hvor Vamalias klan har den noe sære egenskapen «kjærlighet».

Nattens arvinger. Foto: MAIPO FILM/NRK
Anastasia Martin i Nattens arvinger. Foto: NRK

Serien sparkes igang i et vanvittig tempo, før det hele roer seg ned betraktelig for hver episode. Alt i alt skjer det ikke så alt for mye i løpet av sesongens første seks episoder (av totalt 26 episoder, fordelt på to sesonger), og det blir etter hvert mye gjenkjennelige grep fra lignende filmer og serier rettet mot ungdommen – men akkurat det blir nok en hemsko mest for de som har bikket 20 år.

Lite nytt for erfarne vampyr-seere

Sammenlignet med vampyr-serier som The Vampire Diaries og Buffy, eller den nyere fantasy-serien Chilling Adventures of Sabrina er dette en mer barnevennlig og edruelig utgave, som nok drar mer av inspirasjonen sin fra Harry Potter-universet. Noe som kanskje er seriens største utfordring, for sammenlignet med den filmserien er dette mer fattig kost – spesielt for unge voksne som alt drukner i fantasy-innhold rettet mot den målgruppen. For selv med et budsjett på 100 millioner er det ingenting sammenlignet med hva som brukes på de mest spektakulære seriene og filmene i sjangeren.

For ungdommen er dette derimot en helt grei serie, som jeg vil tro kan være en god inngang til sjangeren. Om da ungdommen klarer å finne frem til serien på NRK, i den tøffe konkurransen fra Youtube, Netflix og gamingverdenen. Det var synd NRK ikke kunne by på denne serien da jeg selv hadde tenåringer i hus, for da ville vi nok garantert sett denne her sammen.

At NRK har valgt å satse slik som dette er riktig og viktig, for det er stadig vanskeligere å se hvordan kanalen skal klare å forbli relevant for kommende generasjoner – og spørsmålet er om de er litt for sent ute. Jeg er spent på responsen fra målgruppen og håper serien gis en sjanse, for ut fra de første episodene fortjener den tilliten.

Nattens arvinger kan du se hver fredag i høst på NRK TV og NRK3.

Fantasyguiden

Få full oversikt over hva som er populært, hva som anbefales, hva som er nytt og hva som kommer innen fantasysjangeren.

Annonse