HjemAnmeldelserUndone kan bli årsbeste innen drama og science fiction

Undone kan bli årsbeste innen drama og science fiction

Karakter

Ved bruk av rotoscope-effekter leverer menneskene bak BoJack Horseman det som kan bli en av årets beste serier.

Fra skaperen av Bojack Horseman

Gjennom fem sesonger har BoJack Horseman vært den beste serien til Netflix, så at serieskaper Raphael Bob-Waksberg og manusforfatter Kate Purdy (som har stått bak noen av seriens beste episoder), sammen skulle lage den nye serie Undone for Amazon var god grunn for å bli spent.

I serien blir vi kjent med Alma (Rosa Salazar), en kvinne i 20-årene som lever et vanlig liv med hennes kjæreste (Siddaharth Dhananjay). Til vanlig jobber hun en jobb i en barnehage, og ofte drikker vekk kveldene og problemene med hennes søster (Angelique). Hun er altså en person som er både rastløs, kjeder seg, og er usikker på sin egen fremtid. 

En dag ser hun hva som ser ut til å være hennes avdøde far Jacob (Bob Odenkirk, Better Call Saul) langs veien, i det hun blir involvert i en trafikkulykke. Senere, etter å ha våknet fra koma, kan hun se og kommunisere med han. Det fører til at hennes sans for tid og rom har endret seg. Dette åpner også opp for at hemmeligheter fra fortiden kommer fram, og hva som faktisk skjedde med faren hennes for 20 år siden.  

Undone. Foto: Amazon Prime Video
Undone. Foto: Amazon Prime Video

Engasjerende og drømmende science-fiction drama

Et av de beste sidene ved serien er hvor engasjerende den er, og hvor mye den får meg til å bry meg om om karakterene, spesielt Alma. 

Salazar (som allerede var et av høydepunktene med Alita: Battle Angel tidligere i år), fungerer utmerket med den sjelfulle og sarkastiske væremåten til Alma, som får karakteren til å føles genuin nok til å levere de samtalene som hun deltar i både med sin far og med seg selv. Selv samtaler som er så komplekse at det kan være vanskelig å følge med for de som ikke er interessert i dype samtaler om alt fra tid, religion og vitenskap, til personlige temaer som kjærlighet og mentale lidelser.

Med animasjonen basert på skuespillerne og en bakgrunn som fremstår som håndmalt, tilføres Undone en identitet som gjør den til en serie som gjør at du sitter igjen med et original inntrykk, selv om rotoscope-animasjoner over skuespillere er blitt brukt før (eksempelvis i A Scanner Darkly fra Richard Linklater). 

Undone. Foto: Amazon Prime Video
Undone. Foto: Amazon Prime Video

Kan bli en av årets beste serier

Når det kommer til seriens science-fiction er den litt vel pretensiøst for sitt eget beste, men den er samtidig ulikt det meste annet sjangeren har å by på. Det hele er gjort på en måte som er intim nok, samtidig som serien er både unik og utfordrer seerne. Det er noe flott med å se en serie som er interessert i nevnte tema, men som også tar seg tid til å diskutere samfunnsrelevant tematikk.

For de som kjenner til Bob-Waksberg og Purdy sine produksjoner fra før vil nok dette blir noe ganske så spesielt, men serien har naturligvis også sine likhetstrekk med BoJack Horseman, slik som seriens fokus på både det psykologiske og følelser med en dose passende tørr humor.

Med bare et magert antall episoder sett på forhånd er det vanskelig å si hvor serien er på vei, og det er nok best å ikke gå for mye i detalj om handlingen. Her er det både potensial til noe unikt og til å bli blant årets beste serier.

Sesong 1 av Undone slippes 13. September på Amazon Prime Video.

Karakter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
Undone kan bli årsbeste innen drama og science fiction Ved bruk av rotoscope-effekter leverer menneskene bak BoJack Horseman det som kan bli en av årets beste serier.Fra skaperen av Bojack HorsemanGjennom fem sesonger har BoJack Horseman vært den beste serien til Netflix, så at serieskaper Raphael Bob-Waksberg og manusforfatter Kate Purdy (som har...
X
X
X