Serietiåret 2010-2019: De nye norske seriene

Del nyheten

Fra en håndfull nye norske serier i 2010 til nærmere 20 nye serier i 2019. Dette har vært et tiår med en eksplosiv utvikling av norsk serieproduksjon. Her er oversikten over de nye seriene som kom hvert år.


  • Serienytt feirer og oppsummerer serietiåret 2010-2019 med flere oversikter, topplister og tilbakeblikk som publiseres ukentlig frem mot nyttår.

Nærmere 100 nye serier

Tiåret har gitt oss opp mot 90 serier, viser vår oversikt – som du finner nederst i artikkelen. Spesielt de siste par årene har antallet nye serier vokst kraftig, med nesten 20 nye serier i 2019.

Beforeigners. Foto: HBO Nordic
Beforeigners. Foto: HBO Nordic

Årsaken til veksten er et stadig økende behov for innhold etter at strømmetjenester ble en ny realitet. Tidligere skapte kanalenes sendeskjema en begrensning som nå ikke lenger er reell.

Det er plass til flere serier, og etterspørselen er stor. Interessen for norsk innhold har klart seg bra i konkurranse mot et stadig økende antall utenlandske serier, for ikke å nevne spillbransjen, reality og økende antall programmer.

NRK mest produktiv

Det er først og fremst NRK som har servert norsk innhold, noe annet ville vært merkelig med tanke på kanalens samfunnsoppdrag. SKAM er nok serien med størst internasjonal gjennomslagskraft, mens Mammon og Øyevitne er to serier som kan skilte med prestisjestunge internasjonale priser – med hver sin internasjonale Emmy for henholdsvis beste serie og beste hovedrolle.

Anneke von der Lippe vant internasjonal Emmy for sin rolle i Øyevitne. Foto: NRK

Netflix-samarbeidet Lilyhammer, komiserien Side om side, julekalenderen Snøfall og miniserier som Kampen om tungtvannet, Nobel og Valkyrien er serier statskanalen har tilført serielandskapet.

Husker du for øvrig Taxi, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet, Hjem, Koselig med peis og Hellfjord? Det er – noe merkelig – flere NRK-serier som du ikke finner på strømming. Årsaken til det er eldre avtaler som ikke tok høyde for den nye teknologien.

Et krevende tiår for TV 2

TV 2 har holdt seg stabilt på 2-3 serier årlig, mens nye aktører som HBO Nordic og Netflix har meldt seg på mot slutten av tiåret med henholdsvis Beforeigners og Hjem til jul.

Okkupert

For TV 2 var nok Okkupert den største satsingen, en serie som Viaplay tok over fra andre sesong, med Frikjent som en av kanalens store suksesser – som også fikk et internasjonalt publikum.

Etter hvert som prisen på Premier League-rettighetene skjøt til værs, krevende omstillinger og en bransje med nye internasjonale konkurrenter har TV 2 roet ned dramasatsingen noe de siste par årene. Det Egmont-eide selskapet har måtte foreta tøffe prioriteringer, hvor nyheter, realitysatsinger og sportsrettigheter har krevd sitt.

Det har blitt enkelte krimserier, som Grenseland og Kielergata, men satsingen har ikke vist tegn på å øke i takt med konkurrentene. Kanalen kan derimot slå seg på brystet med at Maniac endte opp med å bli laget nyversjon av på Netflix, som er godt gjort for en serie som ble til som del av et TV 2 Zebra-eksperiment. Serien var den første norske serien som TV 2 først viste på strømming før den ble vist lineært.

Nykommere satser (endelig) friskt

Nevnte Netflix og HBO Nordic har etter flere år uten norske originaler, nå endelig startet satsingen. NENT Group-eide Viaplay er også en aktør som har bemerket seg med aggressiv satsing i tiårets siste halvdel og avslutter tiåret med de nye seriene Wisting og Besatt.

Wisting ble en kjempesuksess for Viaplay. Foto: Dag Nordsveen/Viaplay

Viaplay, Netflix og HBO Nordic har en rekke nye serier annonsert, som forventes å prege neste tiår.

Blant tradisjonelle kommersielle kanaler kan TVNorge slå seg på brystet med Helt perfekt og Neste sommer, to serier som har preget tiåret på komedie-fronten, hvor også Dplay-originalen Hvite gutter ble en – kanskje litt uventet – suksess for nettverket.

TV3 har bemerket seg med serier som Rekyl og Aber Bergen, men det kan nok trygt slås fast at kanalen ikke har hatt norsk dramaproduksjon som førsteprioritet. Det er i økende grad overlatt til Viaplay (begge selskap er del av NENT Group).

Oversikt:

2010

Allente, Strim, TV 2 Play
7.0
Allente, Strim, TV 2 Play, Viaplay
7.7
Allente, Disney+, Strim, TV 2 Play
7.6
Allente, Strim, Viaplay
5.6
Allente, Strim, Viaplay
7.5
Allente, NRK TV, Strim, Viaplay
6.0
Allente, Strim, TV 2 Play
7.4
NRK TV
7.3
Allente, Strim, Viaplay
6.3
NRK TV
7.2
NRK TV
7.3
Allente, Strim, Viaplay
5.0
Annonse