Anmeldelse: The Boys underholder med sitt særpreg

Del nyheten

Tegneserien The Boys er blitt TV-serie, resultatet er en actionfylt serie med særpreg, svart humor og nok av underholdning. Sesongavslutningen er derimot ikke helt på nivå med sesongen for øvrig. 

Den Irske tegneserieforfatteren Garth Ennis har alt gitt oss Preacher, nå er nok et av hans verk videreført til TV-skjermen. I likhet med Preacher er det også denne gang Seth Rogen og Adam Goldberg som har utviklet serien, i tillegg har de denne gang slått seg sammen med Supernatural-skaper Eric Kripke. The Boys kommer på Amazon Prime Video, som tok over prosjektet etter at HBO-eide Cinemax i lang tid forgjeves forsøkte å realisere det.

Serien er satt til en verden hvor superhelt-gruppen The Seven er kjendiser alle elsker, og som selv adlyder ordre fra Madelyn Stillwell (Oscar-nominerte Elisabeth Shue, Leaving Las Vegas). Hun jobber for Vought International, en stor og mektig forsvarleverandør som står bak de syv superheltene

The Boys. Foto: Amazon Studios
Madelyn håndterer superheltgruppen The Seven. Foto: Amazon Studios

‘Heltene’ i gruppen er The Flash-aktige A-Train (Jessie Usher, Survivor’s Remorse), Aquaman-aktige The Deep (Chase Crawford, Gossip Girl), Wonder Woman-aktige Queen Maeve (Dominique McElligott, Hell on Wheels), Batman-aktige Black Noir (Nathan Mitchell), Translucent (Alex Hassell) som har superkrefter som gjør han gjennomsiktig og gruppens leder i form av den Captain America og Supermann-kombinerte Homelander (Antony Starr, Banshee).

I tillegg er det gruppens nyeste medlem Annie, bedre kjent som Starlight (Eric Moriarty, Marvel’s Jessica Jones), hun er en ung og idealistisk helt som gleder seg stort over å bli med i The Seven.

The Boys. Foto: Amazon Studios
Eric Moriarty spiller Stargirl. Foto: Amazon Studios

Vi blir også kjent med Hughie Campbell (Jack Quaid, Vinyl), en vanlig mann som opplever en dyp tragedie en dag da hans kjæreste blir drept rett foran øynene hans av A-Train.

Hughie ønsker hevn, noe som leder han til Billy Butcher (Karl Urban, Star Trek), en mann med tidligere erfaring fra militæret, som nå ønsker å gjenopprette gruppen hans The Boys med andre medlemmer som Mother’s Milk (Laz Alonso, Breakout Kings) og The Frenchman (Tomer Kapon, Fauda), som er ment for å være en hemmelig gruppe under radaren for å holde superheltene i sjakk, hvor alle virkemidler tillates.

The Boys. Foto: Amazon Studios
Billy og Hughie. Foto: Amazon Studios

Gjør kildematerialet mer relevant for nåtidens USA

Da tegneserien til Ennis og Darick Robertson kom i 2006 var det fem år etter terrorangrepene på World Trade Center, noe tegneseriene tok seg frihet til å ta med i historien ved å vise til hva The Seven gjorde under terrorangrepene, hvor de virkelig tabbet seg ut.

TV-serien derimot, som også hinter til en hendelsene under terrorangrepene, spiller tykt på at superheltene eksisterer i en verden med stikkord som sosiale medier og meningsmålinger, og hvor viktig penger er for enkelte superhelter.

The Boys. Foto: Amazon Studios
Antony Starr, kjent fra Banshee, spiller drittsekk som er elsket av publikum i The Boys. Foto: Amazon Studios

Tegneseriene til Ennis var hovedsakelig kjent for sine dose med satire med seksuelt innhold, og mer enn nok vold i en verden hvor vi har noen superhelter tror de kan gjøre alt og de som ønsker å stoppe de. TV-serien er ikke redd for å spille de samme strengene, for vold og sex er også stikkord her. Det betyr ikke at tv-serien følger tegneseriens handling slavisk. Først og fremst har The Boys tatt i bruk diverse historier fra spesielt de første 10 bladene av tegneserien, hint til noe langt senere i tegneseriene, og noe eget. Dette fungerer i stor grad.

Leker seg med et fargerikt rollegalleri  

En av seriens positive sider er hvor unike rollefigurene er, med en satirisk vri klarer selv superheltene som så tjukt er basert på kjente superhelter fra DC Comics og Marvel Comics å fungere overraskende bra på egenhånd.

Passende nok anvendes de første 4-5 episoder til å introdusere oss til medlemmene av The Boys, mens Annie som oftest anvendes til å vise fram de forskjellige sidene til The Seven som sideplott i episodene, før det i sesongens siste episoder fokuserer mer på rollefigurer som Queen Maeve og Homelander, i takt med hvordan de utvikler seg.

Mest underholdende er Butcher, som er en en perfekt kombinasjon mellom harry og rocka. Dette kler virkelig Urban, mens Starr er perfekt i rollen som en kald, egosentrisk og pengeglad superhelt som er like skremmende som en tikkende atombombe som kan gå av når som helst.

Karl Urban er strålende i The Boys. Foto: Amazon Studios

For balansens skyld så bidrar Starlight med det lille lyset serien noen ganger sårt trenger (ettersom seriens handling ofte er så mørk), spesielt når vi får se hvordan seriens andre “uskyldige sjel”, i form av Hughie, ender opp psykologisk sett, i en slags mørk kjeller på grunn av alle de ofte tøffere og mørke handlingene han ender opp med å gjøre. Serien tar også godt i bruk Shue for å spille Stillwell (originalt en mann i tegneseriene), som ikke nøler med å tjene på andres lidelser.

Seriens utgave av det hypervoldelige The Female (Karen Fukuhara, Suicide Squad), et annet medlem av The Boys, blir lovende å følge med på videre neste sesong (på grunn av karakterens sene introduksjon i seriens første sesong).

The Boys. Foto: Amazon Studios
The Boys. Foto: Amazon Studios

Årsaken til det er hennes introduksjon, hva som skjer og hennes fortid, som er endret fra tegneseriene. Det gjør at hennes forhold til The Boys, spesielt The Frenchman, blir mer engasjerende enn kildematerialet. 

Superhelt-historie for moderne tider 

Helhetlig leverer The Boys mye bra i sin første sesong, og mest av alt er den en perfekt superhelt-serie for en moderne tid. Den fraviker i stor grad fra andre superhelt-historier akkurat nå på film og TV. Historien om hvordan Butcher samler gruppen, og en slående fortelling om hvordan et mektig selskap har kontroll (og tidvis mister den) over noen av klodens mektigste individer.

The Boys. Foto: Amazon Studios
The Boys har nok av helsprø situasjoner. Foto: Amazon Studios

Med sin svarte actionkomedie overrasker ofte serien ved å plassere flere bisarre hendelser i historien, blant annet et drap under oral sex, en baby med laserøyne som anvendes som drapsvåpen, og en sitasjon som leder til at eksplosiver mer eller mindre plasseres i rektum på en rollefigur… 

Avslutningen holder ikke mål

Seriens skuffelse er en rotete og dårlig konstruert avslutning på sesongen. Det var kanskje planlagt fra Amazons side å gi serien nok en sesong, men det gir ikke serien fripass til å brått droppe både rollefigurer og handling slik det her gjøres mot slutten a sesongen.

Uansett legger serien mer eller mindre lagt et godt grunnlag for hvem The Boys og The Seven er, og hvorfor de gjør som de gjør. Det fremheves godt hva som er de gode og dårlige sidene med begge gruppene i dette universet. Man kan si dette gjør at serien ender opp med en god og nødvendig basis for seriens fremtid, som legger grunnlaget for det som kan bli en enda bedre serie, og om TV-serien The Boys skal både gå i en annen retning eller ei sammenlignet med hva som skjer i kildemateriale.

The Boys kommer på Amazon Prime Video 26. juli.


Annonse
X
X