Filmen Brightburn

Brightburn klarer, med sin alternative vri på en kjent og kjær superhelt, å skape frykt rundt hovedpersonen. Filmen burde likevel vært langt bedre enn dette.

Brightburn, som er skrevet av Brian og Mark Gunn, førstnevnte bror og sistnevnte fetter av regissør James Gunn (Guardians of the Galaxy), har et gjenkjennelig plott, men med en stor twist på den kjente og kjære historien.

Filmen åpner på en rolig gård i Kansas, hvor vi møter ekteparet Kyle (David Denman, The Office) og Tori (Elizabeth Banks, Pitch Perfect) som ønsker seg barn. Brått rister huset og jorda under dem, og et rødt flammende objekt krasjer ved låven deres. Der finner de et lite barn, og bestemmer seg for å adoptere ham. Over 10 år senere følger vi denne gutten, som er gitt navnet Brandon (Jackson A. Dunn, Shameless). Han er tilsynelatende et helt normalt barn, inntil vi finner ut at han har superkrefter.

Høres dette kjent ut? Det burde det.

Ikke akkurat Clark Kent

Brandon er ikke din vanlige superhelt, ei heller en moralsk kopi av Clark Kent/Supermann. Jo eldre han blir, jo mer ulydig og respektløs blir han mot sine foreldre, som etter hvert, med Brandons andre tendenser, begynner å lure på om det er noe galt med sønnen.

Filmen Brightburn

Det tar ikke lang tid før filmen gjør jobben med å male ham som en manipulerende ond gutt, som tegner voldelige tegninger, sparer på bilder av anatomien til mennesker, og drømmer om å drepe de han ikke liker. Og selv om han skjuler det godt for andre, så er det klart at han er drevet av hat og vold.

Om Brandon er ond eller ei er ikke noe det forsøkes å stille spørsmål ved, her slås det fast at han er ond for å så la det eskalere gjennom filmen. Filmen virker heller ikke interessert i den moralske konstruksjonen til superhelt-sjangeren i dag, hvor skurkene ofte fremstår som lite nyanserte. Dette gjør ikke filmen direkte smartere enn andre superheltfilmer, men det er noe velkomment med det at filmen ikke går lange veier rundt spørsmålet om hovedpersonen kan være god, når vi ser han gjør så mange onde handlinger.  

Ikke en kommentar om makten til de med superkrefter

Filmens handling er satt til hjertet av USA, i midtvesten, hvor familieverdier, patriotisme og konservative idealer står sentralt. Det er noe filmen sjeldent anvender, det begrenses til at hans foreldre, spesielt Tori, ønsker å se godheten i sin adopterte sønn. Hadde filmprodusent James Gunn også bidratt på manuset er det mulig å se for seg at lokasjonen ville blitt spilt på til en fordel for filmen.

Annonse

Brightburn kunne også vært en kommentar på hvordan makt og superkrefter ødelegger en person, men som nevnt er Brandon en ond person fra starten av. Filmen er praktisk talt en ren slasher-film, hvor en gutt ender opp med å gjøre verre og verre handlinger som får folk skadet og drept. Handlingene blir mer og mer grufulle utover i filmen, og med det gir den slipp på fortellergrep som kunne gjort den bedre. Filmen tar ikke med nok av hvordan moren innser hva sønnen er, og utforsker skuffende lite om hvorfor Brandon er sendt til jorden.

Vellykket redsel for Supermann

Hovedpoenget med Brightburn er kanskje så enkelt som å få oss til å frykte hva som skjer hvis en superhelt som Supermann var ond. Det kan også fremstå som en mørk måte å kritisere hvordan superhelter som Supermann i stor grad har blitt romantisert, uten at noen har tenkt stort over hva som skjer når noen med superkrefter ikke setter rettferdighet og gode hensikter først, og heller er interessert i å kjempe for kaos og samfunnets fall. I så måte er filmen vellykket, fordi Brandon ender opp med å bli et ganske skremmende vesen, spesielt i filmens siste halvtime.

Regissør David Yarovesky kunne nok med fordel kuttet ned på grøsser-klisjeene, som med de ofte billige forsøkene på å skremme publikum, eksempelvis når rollefigurer befinner seg i et et mørkt område og blir skremt av noe som ikke har noe å si for handlingen.

Men med et snevert budsjett på 7 millioner dollar er det overraskende mye filmen gjør som fungerer og underholder. Kombinasjonen av superhelt og grøsser-sjangrene fungerer også mye bedre her enn i den nylig utgitte Hellboy.

Brightburn har kinopremiere fredag 24. Mai.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer