Hvem er du egentlig Jon Snow? Recap av Game of Thrones S08E01

Annonse

Hånden i været om du mangler en arm! Game of Thrones startet ferden mot slutten med avsløringer en konge verdig og gjenforeninger mellom mennesker vi knapt kan huske møttes i første omgang. Ja, og hva spiser egentlig drager?

Spoiler-advarsel! Her avsløres det som skjedde i første episode.

Før vi setter igang med recap, her er en kul nedtelling fra HBO med noen fine høydepunkt:

https://www.youtube.com/watch?v=KsWjC6HEhgc

Du vet nå mye du skulle ønske du ikke visste Jon Snow

Westeros er et rike fylt med løgner og bedrag. Nå stod den største for fall. Jon Snow fikk endelig vite hemmeligheten bak sitt opphav og har nå noen vanskelige valg å ta. Han er tronens rettmessige arving. Vokteren av de syv riker og alt det der Sam har pugget ihjel. Jon er sønn av en Targaryan og en Stark. Teorien om Rhaegar Targaryen og Lyanna Stark har versert blant fans i en årrekke og nå fikk endelig Jon vite det vi ble vist i sjette sesong.

En begivenhetsrik episode for Jon. Gjenforening med Arya og Sam, han fikk ri en drage, Danerys red (?) han… Ja, og så fikk han vite at faren løy til han i alle år, Daenerys er egentlig hans tante og han er den rettmessige arving til tronen. Har jeg glemt noe? Foto: HBO Nordic

Avsløringen blir gitt han av hans trofaste venn Sam. Som selv nettopp har blitt servert de verste nyhetene av Daenerys Targaryan. Kvinnen som drepte hans far og bror. Det blir litt vel mye for Jon. Mannen beskyldt for å vite så lite er nå den som vet mer enn de fleste i Winterfell.

Jon er seg selv lik. I det øyeblikket forsvarer han Ned Starks ære.

«Min far var den ærligste mannen jeg noensinne møtte. Sier du han løy til meg hele mitt liv?», spør han Sam. Som påpeker det åpenbare. Det ble gjort for å redde hans liv.

Nå har du virkelig fått noe å tenke på Jon. For er du villig til å gjøre det som behøves for å redde riket? Svaret er nok avhengig av hva han selv svarer på Sams spørsmål.

«Du var villig til å gi opp kronen for å redde ditt folk. Er hun villig til å gjøre det samme?». Svaret på det lar nok ikke vente på seg lenge, for de døde er ikke langt unna og familiedramaet må gjøres unna om det skal være håp å danne en forent front.

Dragetrening og hulekos

Det skaper flere dilemma for Jon. Han har nok for stor tillit til Sam til å betvile nyheten, selv om Sam har all grunn til å ville stikke kjepper i hjulene for Daenerys. Jon er ikke alltid den skarpeste kniven i Winterfell, men selv han skjønner nok at han er forelsket i sin egen tante. Den er kjip den. Samtidig ikke uvanlig for en Targaryen, de har en historikk med å gifte seg med egne familiemedlemmer.

Det er mye å håndtere fyren. Som om ikke å få ødelagt gleden av å ri på hester var nok. I episoden rir han for første gang en drage. I en sekvens som nok har kostet mer enn hele Norges dyreste serie Wisting flyr de to rundt.

Jeg håpet de brått skulle treffe på en viss død drage for sjokk og action, men innser vi er for tidlig i sesongen til det. Episoden forløper stort sett uten de største overraskelser og noen stopp som ikke ga oss all verden.

Eksempelvis en heller klein scene ved en hule som bringer tilbake minnene fra da Jon og Ygritte fant seg en hule de aldri burde forlatt i sesong 3. Som om ikke scenen med Eurons ønske om å sammenligne sengekunster var nok. Men mer om det senere.

Gjenforeningsfest med dystre nyheter

Episoden var en lang rekke av gjenforeninger. Noen av det lystige og rørende slag. Jon møtte Bran. Arya møtte Jon, Gendry og The Hound. Sansa møtte Tyrion. Det var et kjølig møte mellom Sansa og Daenerys, med dårlig skjulte trusler mellom linjene.

For «Hva spiser egentlig drager?» Det viser seg at de spiser hva nå enn de måtte ønske, forteller den nyankomne dronning. Det er alt påpekt at hun er der med verdens største hær og to fullvoksne drager. En beskjed like mye til begeistring som skrekk. Det spørs om du tolker ting i beste eller verste mening.

Det mest hjerteskjerende møtet var mellom Daenerys og Sam. Den dama, for anledning med den nye Batman ved sin side, vet å være direkte i en samtale som noe forenklet gikk slik: «Jeg brente din far levende». «Jaja, i hvert fall er min bror i live». «Jeg brente han også».

Ouch. Du var en gang en å heie på Daenerys, men makten og ambisjonene har kanskje gått henne litt til hodet. Og jeg er redd du drar med deg Jon «nei jeg kaller han ikke Aegon» Snow med deg i dragsuget.

Daenerys og hennes dystre nyheter. Foto: HBO/Helen Sloan

Kanskje hun lot seg inspirere av Bran «jeg er ikke Bran men Three Eyed Raven» Stark, som ikke la noe imellom og fortalte henne at hennes døde drage nå regjerte himmelen på vegne av the Night King.

Den beste gjenforeningen kom til slutt. Første episode av serien avsluttet med at Jaime Lannister skubbet Bran ned fra et tårn. Bran har ventet «på sin gamle venn». Han ankommer. Det gir oss et sjeldent øyeblikk av frykt å spore i øynene til Jaime Lannister idet han møter blikket til Bran Stark.

Note to self: Sett ikke stumme til å være vakt

En av de mer overraskende gjenforeninger var mellom søsknene Greyjoy. At sikkerheten er så dårlig i havnen til Kings Landing er vanskelig å tro. I byen hvor Sansa ble holdt fanget i noen sesonger og faren Ned Stark ble henrettet klarte Theon å spasere inn, drepe en rekke av Eurons menn og redde sin søster før de stakk av med et par skip. Det er kanskje ikke det smarteste å sette stumme folk til å ta nattevakten.

Noe Euron Greyjoy nok ikke er nevneverdig fornøyd med. Men han har nå endelig fått sin dronning. Han utfordrer Cersei, som først er motvillig. «Ønsker du en hore? Kjøp en. Ønsker du en dronning, gjør deg fortjent til henne».

Hun har alt påpekt elefanten i rommet. Eller rettere sagt mangelen på en haug av de. Men Euron gir seg ikke og undrer seg over hva som skal til for litt sengekos. Han har tross alt gitt henne en hær og en flåte.

Cersei gir etter. Hun er villig til å nedverdige seg for å få hevnen og riket hun begjærer. Hun gambler her med en notorisk svindler (som skryter av det) i håp om at han forblir ved hans side med sine 20 000 menn.

Cersei med ny rustning hun motvillig lot falle for å sikre Euron Greyjoys lojalitet. Foto: HBO/Helen Sloan

Heldigvis ble vi seere spart for selve akten, men pine oss gjennom Eurons utspørring i ettertid ble vi dessverre ikke skånet for. Måtte den mannen møte andre enden av Theon Greyjoys sverd.

Cersei multitasker godt i episoden og gambler nok en gang på en mann som fort kan vise seg å være lojal overfor hennes fiender. For å få sin hevn over brødrene sender hun Bronn nordover i det hun håper blir av det poetiske slag. Vil Tyrion ende sine dager drept av sin venn med armbrøsten han selv drepte sin far med? Jeg har vanskelig for å tro at Bronn gjennomfører det.

Er Sansa den smarteste i Westeros?

Heldigvis for oss alle er Sansa i nord. Kanskje den eneste smart nok til å gjennomskue Cersei. For la oss være ærlig. Mannfolk er ofte dumme og naive i Westeros – spesielt de som er satt til å lede. Sansa er ikke snauere enn å påpeke overfor Tyrion hans egen naivitet, og hun konfronterer Jon med om han virkelig er så altruistisk som han utgir seg for eller bare er hypp på dronningen.

Sansa deler heldigvis ikke på naiviteten til Jon og Tyrion. Foto: HBO/Helen Sloan

Vel vitende om at Robb Stark og Ned Stark begge ble offer for naivitet og føleri i en verden hvor ditt ord og dine allianser teller langt mer. Skal Jon Snow og resten overleve dette her bør han bryte den forbannelsen og omfavne rollen som Aegon. For Jon er ikke mannen riket trenger. De behøver Aegon Targaryen – som også lytter til Arya og ikke glemmer sin familie.

For en ensom ulv dør, mens flokken overlever. Jon må skjønne hvor hans lojalitet ligger. Her vil jeg tro Arya, Sansa og Sam er de som er verdt å lytte til. Men som det påpekes. I nord er man sta og det kan for ende med at Jons stahet blir både han og alle andres endelikt.

For «ingenting varer», som Varys påpeker i sitt filosofiske hjørne i diskusjon med to eldre menn. Vi har fem episoder igjen og fortsatt nok av punkter på sjekklisten vår, selv om starten gjorde sitt for å få unna mye av det vi har sett frem til.

Signallmannen the Night King

Episoden er fri for White Walkers, men vi blir ikke skånet for deres kunstneriske verk.

Tormund Giantsbane, Beric Dondarrion og Eddison Tollett er alle i live. Noe som overrasker absolutt ingen. Før episodens skumleste øyeblikk (og herlig humor med kommentar om blå øyne) finner de en død Lord Ned Umber spikret til veggen. Sansa sendte den unge Umber rett i døden da hun ba han hente sine menn ved The Last Hearth. Ser ut til at han kun fant kroppsdeler. The Night King har ikke vært kjent for å kommunisere tidligere, men nå er han blitt glad i litt dramatisk effekt. Den Ned-ungen kommer til å gi meg mareritt i lang tid fremover.

The Last Hearth er forøvig ikke en borg mye sett i Game of Thrones. Den er første stoppested for de som kommer sørover fra muren. Det var her Rickon ble sendt i sikkerhet av Bran (som ikke endte særlig bra, da Ned Umbers far Smalljoy Umber overleverte Rickon til galningen Ramsay Bolton).

Tar virkelig The Night King lunsjpauser hvor han spikrer barn og kroppsdeler til veggen for å si noe krytpisk? Eller har dette her en annen funksjon? Foto: HBO

Den flammende spiralen som etterlates er en gjenganger i Game of Thrones. Helt fra første episode har White Walkers etterlatt kroppsdeler slik, spiralen var også synlig i sjette sesongs tilbakeblikk til skapelsen av the Night King og på veggen i hulen Jon og Daenerys besøkte ved Dragnonstone forrige sesong.

Hva spiralen betyr er fortsatt en av de få gjenstående gåtene i Westeros. Det ligner på et hjul og vi vet alle at Daenerys er glad i å knuse den slags.

Ellers…

  • Det var lite å gjøre for Tyrion Lannister, som ser ut til å ha sine beste historier tilhørende fortiden. Her blir det til å servere morsomheter. Hvis han ikke får mer å gjøre snart er jeg stygt redd hans dager er talte.
  • I likhet med forrige sesong er geografien vanskelig å bli klok på nå som serien haster i vei for å posisjonere brikkene. Rollefigurer forflytter seg i rekordfart. Husker du da det kunne gå både sesonger for å flytte seg fra Winterfell til Kings Landing? Den tid er forbi.
  • Ingen elefanter! Men hvem bryr seg egentlig. Vi har drager. Jeg er mer skuffet over å ikke fått sett noe til Ghost. Jeg trøster meg med at produsentene har lovet vi skal få se mye til ulven – som opp gjennom årene har vært litt vel mye spøkelse.
  • Si hei til generiske kaptein Strickland (Marc Rissman), leder av leiesoldatene i The Golden Company. Så det er altså slik Prince Charming fra Shrek-filmene ser ut i det virkelige liv.
  • Arya bestiller et nytt drapsvåpen, bestående av Dragon Glass, fra sin gamle kompis Gendry. Noe sier meg hun vil komme innen rekkevidde av en viss kald og kunstnerisk konge fra nord.
  • Ny intro med en revet mur. Den der inneholder kanskje nok av spor for en analytiker med mye fritid?
  • «That boy Eddie.» «The ginger?» «That’s him. Came back with his face burned right off. He’s got no eye lids now.» Ok. Da fant vi ut hva som skjedde med Ed Sheerans rollefigur….

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X