Wisting sesong 1. Foto: Dag Nordsveen/Viaplay

Dagbladet, Bergens Tidende og Serienytt er mest positiv til den nye krimserien Wisting. Den erfarne Dagsavisen-anmelderen Reidar Spigseth og Øyvor Dalan Vik i Dagens Næringsliv er mer nådeløs i sin dom.

Oppdatert 11.04, nå også med Aftenpostens anmeldelse og dommen fra NRK Filmpolitiet.

Wisting er en av tidenes dyreste norske serier, med et oppgitt budsjett på 110 millioner kroner. I hovedrollen finner vi Sven Nordin, med en fremtredende rolle gitt til Hollywood-kjenning Carrie-Anne Moss.

«Platt og forutsigbar»

Kritikerne har sett fire av ti episoder. Det er ingen unison enighet å spore, annet enn at ingen gir den toppkarakter.

VGs Ingvill Dybfest Dahl fremhever en nervepirrende historie som ødelegges av manglende troverdige hendelser. Hun lander på terningkast 3.

Enda mer kritisk er Reidar Spigseth i Dagsavisen og Øyvor Dalan Vik i Dagens Næringsliv.

– Platt, forutsigbar og pinlig dialog slår Vik fast. Spigseth er litt mildere i sin kritikk, men også han gir seriestarten dårlig skussmål. Spesielt hvor tilsynelatende dårlig etterforsker Wisting er.

– Han kan ha drept en imponerende mengde unge jenter her, i 20 år! Og det uten at Wisting og kollegaene hans har enset noen ting, skriver en forundret Spigseth

Annonse

Wisting og kollegene imponerer ikke som etterforskere, ifølge Spigseth. Foto: Dag Nordsveen/Viaplay

Mens de to er mest kritisk lander Kine Hult i Stavanger Aftenblad og Marianne Lein Moe i iTromsø midt-på-treet i sine dommer og gir den terningkast 3.

Nils-Erik Kvamme i Østlands-Posten har også en annen opplevelse av serien og slår fast at den er både dyster og troverdig. Der får serien terningkast 4.

Dagbladet mest positivt

BTs Hanne Marie Nord er også mer positiv og gir serien terningkast 4.

– Serien, som er basert på Jørn Lier Horsts bøker om politimannen William Wisting, er spennende og mystisk, men underveis er det en del som skurrer, slår hun fast.

Dagbladets Tom Stalsberg er mest imponert over serien og hyller spesielt Sven Nordin.

– Vi våger ikke å tippe, men «Wisting» har et potensial til å bli en norsk serievinner à la «Wallander» eller «Beck», skriver han og avskriver samtidig de fleste innvendinger som «anmelderpirk». Der får den solide terningkast 5.

Fornøyd er også vår egen Vidar Daatland, som ergrer seg mest over at serien ikke sendes i et gjennom påskeferien. Kritikeren, som vanligvis verdsetter mer komplekse krimserier som Twin Peaks og Fargo syntes det passer godt å koble av med en serie som gjør det litt enklere i en tid hvor han mener vi drukner i serier som preges av for mye ambisjoner hos manusforfattere.

Wisting er i så måte blant de enklere serier og tjener godt på det skriver han og gir den respektable 4 av 5 stjerner. I likhet med Stalsberg anser han sine innvendinger mer som flisespikking.

Om anmelderne står ved sine dommer når samtlige episoder er sett vil vi først få svar på når serien er ferdigsendt nærmere sommeren.

Oppdatert: Aftenpostens May Synnøve Rognø er også positiv til serien.

– Den finner ikke opp kruttet, men er et godt tilskudd til den klassiske politikrimmen, slår hun fast og gir serien 4 av 6 poeng.

NRK Filmpolitiet har ikke kastet terningen denne gang, men kaller den «årets beste påskekrim» i konkurranse med blant annet den nye Poirot-serien The ABC Murders.

Dette er en serie som lener seg tungt på både skandinaviske og britiske krimtradisjoner, og den inneholder alt det som det brede krimpublikummet forventer og liker, skriver Vik.

Første episode sendes torsdag 11. april på TV3, Viafree og Viaplay.

Anmeldelse
Serienytt
VG
Dagbladet
Bergens Tidende
Dagsavisen
Stavanger Aftenblad
iTromsø
Østlands-Posten
Dagens Næringsliv
Aftenposten
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer