Strømmekampen: Amazon girer opp med fire nye serier

Amazon girer opp seriesatsingen med de nye seriene Them, Upload og The Expatriates. I tillegg til et fortsatt navnløst prosjekt fra Russo-brødrene.

På sommerens pressetreff hos TCA (Television Critics Association) avslørte Amazon-strømmetjenesten, med sin nye sjef Jennifer Salke, fire nye serier. Det er ingen tvil om at selskapet nå flekser muskler og for alvor tar anvender ressurser konkurrenter vanskelig kan matche.

Annonse

Amazon-utsending Salke hevdet på pressetreffet at de satser på å skille seg ut fra strømmekonkurrenter som Netflix og Hulu ved å tilby kvalitet fremfor det store volumet som spesielt Netflix har gått inn for.

Det forhindrer ikke tjenesten fra å øke antallet Amazon-originaler. Hele fire nye serier ble kunngjort fra selskapet som også har storprosjekt som Ringenes Herre-serie og Jack Ryan på vei.

Amazons «strømme-avdeling» er fortsatt et godt stykke bak i kroner og øre brukt på innhold sammenlignet med Netflix, men trenden er klar; Nå skal Amazon dominere fremtidige «snakkiser» slik Amazon-sjef Jeff Bezos har uttrykt ønske om.

Lord Of The Rings
Kostnaden for serien satt til Ringenes Herre-universet sies å bli på rundt en milliard dollar (!).

Mens Netflix stadig må låner mer og mer penger for å investere i innhold er Amazon, med sin svære pengebinge og ulike tjenester, i en helt annet situasjon. Tiden hvor etablerte aktører fikk leke i fred er for alvor over. Det ble klart da de bladde opp 250 millioner dollar for Ringenes Herre-rettigheter, for et serieprosjekt som sies å få en total prislapp på 1 milliard dollar.

Noe som er 4-5 ganger mer enn hva den jevne Hollywood-blockbuster koster å produsere.

Satsingen stopper ikke der. For å illustrere det hele kunne Salke slå i bordet med fire nye prestisjeprosjekt. Them, Upload, The Expatriates og et fortsatt navnløst prosjekt kommer alle fra noen av bransjens mest ettertraktede serieskapere.

Amazon har også fornyet eksisterende serier som Sneaky Pete, Patriot og The Man in the High Castle.

The Man In The High Castle. Foto: Amazon
The Man In The High Castle er sammen med Sneaky Pete tjenestens mest populære serie. Nå får den følge av prestisjeprosjekt som Jack Ryan og Ringenes Herre. Foto: Amazon

Samtlige serier blir eksklusive for strømmetjenesten. Antallet serier vil nok fortsatt være et stykke unna Netflix sine 300-400 serier, men til gjengjeld satser Amazon på at titlene er så tiltrekkende at kundene strømmer til.

 

De nye seriene:

Nytt «grensesprengende» konsept fra Russo-brødrene

Brødrene Joe og Anthony Russo er kanskje de som har imponert mest blant regissørene som har tatt fatt på superheltfilmene til Marvel. Med to Captain America-filmer og The Avengers: Infinity War har de blitt bransjens heteste navn.

De skal lede et nyskapende prosjekt for strømmegiganten. Amazon hevder det vil «revolusjonere historiefortelling» og «flytte grenser».

Akkurat hva prosjektet går ut på er for det meste fortsatt hemmelig, men Amazon kunne avsløre at det er en serie som vil ha flere nasjonale spin-off serier.

Russo-brødrene vil få full kreativ frihet. De to har preget populærkulturen siden de vant Emmy for beste regi for første episode av Arrested Development. De står også bak flere minneverdige episoder av Community og Happy Endings.

 

‘Them’: Ny serie fra ‘The Chi’-skaper

Amazon var langt mer konkret om øvrige serier.

Them er en skrekkserie fra The Chi-skaper og Emmy-vinner Lena Waithe. To sesonger er bestilt av det som vil være en antologiserie som ser ut til å følge lignende format som American Horror Story. Første sesong har fått navnet Them: Covenant.

Waithe er en av de nye stjernene i USA og fikk sitt gjennombrudd etter å ha vunnet Emmy for manusarbeid på Aziz Ansari-serien Master of None, som hun også spiller i.

Hun har spesialisert seg på samfunnskommentar og hun har arbeidet både med Showtime med HBO Nordic-aktuelle The Chi og nevnte Master of None med Netflix.

Little Marvin har skrevet manus til serien og vil innta produsentrolle sammen med Waithe, Roy Lee, Miri Yoon og Michael Connolly

Them: Covenant handler om Alfred og Lucky Emory som i 1953 flytter fra fra Nord-Carolina til et nabolag i Los Angeles dominert av hvite beboere. Der blir de hjemsøkt av lumske krefter som er både ekte og overnaturlig.

 

‘Upload’ fra komiker-veteran Greg Daniels

Den Harvard-utdannede Greg Daniels har bemerket seg for arbeid på serier som The Office, The Simpsons og Parks and Recreation.

Han står bak Upload, som har Andy Allo og Robbie Amell i hovedrollene. Sci-fi komiseriens første sesong består av 10 episoder.

Handlingen er satt til 2033 i et samfunn hvor de som er døden nær kan lastes opp til en virtuell verden.

 

Satser på ‘Big Little Lies’-publikum med ‘The Expatriates’.

Fra Nicole Kidman-selskapet Blossom Films kommer The Expatriates. Serien er basert på boken ved samme navn fra Janice Y.K. Lee.

Historien er satt til Hong Kong hvor vi følger livet til en gruppe komplekse kvinner.

Kidman, som spiller i Big Little Lies, satser friskt på å sikre seg rettigheter til slike konsept som setter kvinner i hovedrollen. Serier om primært kvinner har vært en suksess-formel siden Sex And The City herjet på HBO.

De siste årene har serier som Big Little Lies, Orange is the New Black og GLOW blitt godt mottatt av publikum.

 

Et «angrep i alle retninger»

De fire nye seriene markerer et av de mest aggressive «angrep» for å ta et jafs i det voksende strømmemarkedet. Amazons globale lansering i 2016 var et beskjedent et sammenlignet med PR-kampanjen til Netflix. Mens strømming er det eneste benet Netflix enn så lenge har å stå på – som gjør at de har hastverk med å få opp serievolumet – har Amazon anvendt tiden til det som bare er en av flere inntektskilder. Nå tar de for alvor frem storkanonene.

Med pengebingen til det som er et av verdens mektigste og rikeste selskap i ryggen vil det ikke spares på produksjonskostnader. Supplert med selskapets synergieffekt fra nettbutikk, skytjenester og fysiske butikker og produkter vil det bli en vanskelig nøtt å matche for konkurrentene.

Det skal bli spennende å se hvordan Netflix, Disney, Youtube, HBO og et stadig økende antall aktører (selv Walmart-kjeden er på vei inn i strømmebransjen) imøtekommer Amazon-flodbølgen som stadig øker i styrke.

Men vært ikke i tvil; Amazon akter ikke å se andre på pallen i årene som kommer.

[td_block_11 custom_title=»LES OGSÅ» color_preset=»td-block-color-style-2″ post_ids=»65693,79452″ limit=»2″]

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom