Designated Survivor. Foto: ABC/John Medland
Designated Survivor. Foto: ABC/John Medland

Recap sesong 2, del 1: Designated Survivor har hatt en lengre pause, men er tilbake på Netflix 1. mars. Spørsmålet blir om serien makter å finne igjen fotfestet etter kaoset som rammet serien etter den solide starten.

Obs! Spoilere fra sesong 2, del 1. 

Det er unektelig noe tiltalende med en serie om en «hverdagens mann» som ender opp som president, spesielt med den karismatiske Kiefer Sutherland i hovedrollen. Men etter at starten pirret nysgjerrigheten har det blitt vanskelig for serien å finne fotfeste.

Serien, som var en av de heteste nye seriene i 2016, har gått gjennom en rekke endringer i kulissene. Nye sjefprodusenter har avløst hverandre, skuespillere har forlatt skuten og seriens kjernefokus har blitt revet mellom stadig mer forvirrende miks av familiedrama, politiske The West Wing-inspirert drama og 24-action. Det ble sjeldent en balansert affære med en president som måtte håndtere tenåringsdrama, internasjonale konflikter, en storstilt konspirasjon og en kone som roter seg inn i en juridisk hengemyr.

Som Ron Swanson ville sagt det: Never half-ass two things. Whole-ass one thing. 

Annonse

Presidentens ekteskap fikk en tragisk slutt. Foto: ABC

Sesong 2 gikk til pausetid med å befeste seriens utfordringer. En episode vies en gruppe religiøse fanatikere, som fremstilles som reflekterte nok til å fortjene en samtale med en lyttende president. Only in the US of A? Førstedamens juridiske problemer var for lengst blitt en nitrist og kjedelig affære som ikke når Donald Trump-dramaet til tærne, mens Hannah Wells (Maggie Q) rotet seg opp i en uforståelig spion-affære bombardert av alle tenkelige klisjeer. Ingen vil hevde det er The Americans-nivå på spionvendingene i Designated Survivor.

Episoden avsluttes med det som var tiltenkt å være et sjokkerende dødsfall, som ble alt annet enn det da Kiefer Sutherland flere måneder i forveien var litt vel overivrig etter å hype en «stor begivenhet». Eimen av desperasjon har vært litt vel sterk. Årsaken til at Natascha McElhone, som spilte Alex Kirkman, ble skrevet ut av serien var alt annet enn produsentens ønske. Hun ville jobbe med et mer lovende prosjekt hos Hulu.

Løsningen på det hele var kjedelig tegn på at manusforfatterne sliter med å komme på historier som fenger. For sjefprodusent Keith Eisner, som steg i gradene med sitt arbeid på The Good Wife, har nok sesong 2 primært handlet om å transformere serien til hva han selv ønsker det skal være. Han hadde hele tre forgjengere å rydde opp etter. Et mer skjerpet fokus på Tom Kirkman, med en Kiefer Sutherland som får nye strenger å spille på og litt mer albuerom.

Til tross for kaoset er det mye som vitner om at kursendringen er nettopp hva serien behøver. Trekket med å gjøre presidenten til en enkemann sementerte trenden med å få vekk familiedramaet fra den politiske thrilleren. Seriens tiltrekningskraft er historien om en president med alle odds mot seg. Enkemann-vrien var alt annet enn original, men det er kanskje det serien behøver for å få litt mer fart i Det Hvite Hus. Ikke minst lover det godt at Michael J. Fox er klar for serien.

Designated Survivor er tilbake 1. mars på Netflix, som sender episodene et døgn etter USA-premieren.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer