Spionserien Patriot: Sær, morsom og befriende annerledes

Annonse

For folk flest er et moralsk kompass godt å ha, men for enkelte er det en sann mare. Bare spør spionen John Tavner, som er hovedpersonen i Amazons politiske komedie Patriot.

Netflix banet vei for en ny type serie da de ankom markedet som et velkomment forstyrrende element for en håndfull år siden. Det har ikke tatt Amazon lang tid å følge etter i fotsporene. Giganten har alt rukket å servere oss kritikerroste og prisvinnende serier som Transparent, Bosch og Mozart In the Jungle, i tillegg til spektakulær sci-fi og periodedrama i The Man In The High Castle. Våren 2017 fulgte Amazon opp med Patriot, en serie ulikt det meste annet og en av mine absolutte favoritter fra året som gikk. Det er på høy tid å gi serien litt kjærlighet og omtale.

Dette er en komiserie som våger å omhandle mer «usexy» tematikk som arbeidsliv, posttraumatisk stresslidelse og et liv isolert fra omverdenen. Alt formidlet med den hensikt å få oss til å le høytlytt. Da blir det åpenbart noe sært og fengslende. Definitivt ikke for alle, men hvis du først faller for serien tror jeg du faller ganske så hardt.

Et ensemble av distinkte rollefigurer. Foto: Amazon

Patriot er en av Amazons beste serier, som nok er av de mindre kjente her hjemme. Spionserien ankom tjenesten våren 2017, etter at pilotepisoden imponerte publikum i 2015, og har siden vært skuffende lite nevnt blant kritikere. Det bør vi gjøre noe med, for Patriot er en av årets mest særegne og underholdende serier. Den er som en 10 timer lang møysommelig planlagt film, for det meste skrevet og regissert av Steven Conrad. I velkjent Amazon-stil ser den også ut som en film, for her spares intet på det visuelle.

Les også: Hva er Amazon? Dette er giganten bak strømmetjenesten

Far og sønn i spionbransjen

Spionserien, som lener seg tungt til den stadig mer populære sjangeren svart humor, handler om John Tavner. En spion som er blitt både likegyldig og deprimert av jobben han nok aldri ønsket seg å ha og ved seriens start tilbringer han tiden i Amsterdam, mens han synger åpenlyst om alt han har gjort.

Han lever et isolert liv uten mulighet til å fortelle kone og venner om hva han driver med, noe som sliter på han psykologisk. Tavner er blitt sugd inn i “familiebedriften” som er amerikansk etterretning, hvor faren Tom Tavner (Losts Terry O’Quinn) klekker ut planer ment å mate hans ego som verdenspoliti. Når en av planene går i vasken kalles sønnen inn for å rydde opp.

Lost-skuespiller Terry O’Quinn spiller Johns far. De har et kjærlig – men høyst merkelig far-sønn forhold. Foto: Amazon.

Det er litt av en opprydding som overlates til Tom, for farens feilgrep har gitt Iran muligheten til å bli en atom-makt. Det skal saktens ikke være lett! For å unngå den totale katastrofe må Tom infiltrere et amerikansk firma for å få tilgangen nødvendig til å utføre oppdraget. Oppryddingen går ikke helt etter planen og Tom blir selv jaget på alle kanter. Samtidig som hans syn på livet ikke akkurat er av det optimistiske slag. Han er fanget i en rolle han forakter og må utføre handlinger som skreller vekk enhver manns menneskelighet.

Johns mange hinder har også en nostalgisk atmosfære over seg, for det minner mye om historieforløp de gamle spillklassikere fra Sierra og Lucasarts på 80- og 90-tallet hvor protagonisten stadig måtte løse nye gåter og utføre tjenester for å komme seg videre. At Amazon laget en egen 16 Bit-versjon er nok et godt signal om at det her var mye inspirasjon å hente.

Det blir en reise preget av indre konflikt, bisarre Mr. Bean-lignende situasjoner og et stadig mer komplisert samspill med de rundt. En ny form for situasjonskomedie som ikke mangler på ambisjoner eller vilje til å gjennomføre. Halvveis ut i sesongen er det alt annet enn klart at dette skal bli vel verdt tiden, men når alt er unnagjort er jeg glad til og serien har vokst ytterligere i mitt bankende seriehjerte i månedene siden. Jeg gleder meg stort til andre sesong, som er bekreftet å være på vei.

En rekke kjentfolk i biroller

Mark Boone Junior (t.h) har en liten – men betydelig – rolle i Patriot. Foto: Amazon

Serien er nærmest overfylt av hysteriske og interessante karakterer spilt av dyktige og velkjente fjes. Gil Bellows (Ally McBeal) spiller sjefen Lawrence Lacroix, Mark Boone Junior (Sons Of Anarchy) som en indie-musiker og Kurtwood Smith (That ’70s Show) som en bitter og mistenksom mellomleder. De bidrar med sitt til å gjøre Patriot til en serie med mye på hjertet.

Nykommer Aliette Opheim gir den mannsdominerte serien et friskt og tydelig skarpladet feministisk preg med som den sylskarpe etterforskeren Agathe Albans, som jakter på Tom.

Patriot bringer stein-saks-papir til nye høyder. Foto: Amazon

Kathleen Munroe spiller Toms kone Alice, som etter hvert får mer å gjøre etter en mer eller mindre ubetydelig rolle ved sesongens start. Hun er trolig mannens beste håp på å finne litt balanse og fred i livet, om han bare makter å slippe henne innpå seg.

Nok å gruble over

Patriot er en alvorstynget satire av beste sort som har overraskende mye på hjertet. Den leverer dybde på områder og unngår de mest gjentakende temaene øvrige populære seriene domineres av. For oppi galskapen, satiren og helsprø actionfylte øyeblikk er Patriot også en serie som våger å sette søkelys på industrisamfunnet og de vanskelige kår som eksisterer i bransjer som sliter i et stadig tøffere marked.

John tyr til folkesang for litt terapeutisk avkobling. Foto: Amazon

Johns psyke er også et vedvarende tema og kontrastene i det han må gjøre og hvordan han ser på livet, som avsløres gjennom rytmiske folkesanger, gir serien noen knallgode og gripende øyeblikk. Innen actionsjangeren gjorde Quarry noe lignende, mens det her er komisjangerens tur til å skinne. Mental helse har vært tabu lenge nok, det er godt å se temaet tas tak i av ambisiøse serieskapere.

Tonen og stilen er nok noe uvant og det tar gjerne et par episoder før det setter seg, i tillegg er humoren en som nok ikke tiltaler alle. Men hvis du er tålmodig vil du belønnes med absurde og tankevekkende øyeblikk, med en himmelsk underholdende jobbtur i skauen og tidenes stein-saks-papir scene som minnerike bonuser. Patriot gaper over mye og gjør det med glans.

En mørk, humørfylt og merkelig serie det er vanskelig å ikke bli glad i.

Patriot kan du se på Amazon Prime Video. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X