Kevin Spacey
Foto: Paul Hudson

Skandalen rundt Kevin Spacey øker i omfang. Nå har Netflix valgt å kutte alle bånd til skuespilleren. 

Kevin Spacey har fått sparken av Netflix. Strømmetjenesten har med det tatt et valg etter et økende antall anklager er blitt fremmet mot skuespilleren.

«Netflix vil ikke være involvert med fremtidig produksjon av House Of Cards som inkluderer Kevin Spacey, Vi vil fortsette å jobbe med Media Rights Capitalfor å evaluere veien videre i forhold til serien», uttaler Netflix i en pressemelding.

I tillegg er filmen Gore, som hadde Spacey som produsent og skuespiller, blitt vraket. Produksjonsselskapet Media Rights Capital har valgt å suspendere Kevin Spacey.

Det startet med Star Trek: Discovery-skuespiller Anthony Rapp som fortalte om uønskede fremstøt på 80-tallet, da han selv bare var 14 år gammel, og siden da har flere påstander blitt fremmet. Blant annet etterforsker britisk politi et konkret tilfelle i 2008.

I tillegg har flere ansatte hevdet at Spacey skapte et «giftig» arbeidsmiljø med sin oppførsel. Media Rights Capital har også innrømmet at en sak fra 2012 ble undersøkt og medførte at «umiddelbare tiltak ble iverksatt og at saken ble løst raskt på en måte som tilfredsstilte alle de involverte».

Kevin Spacey selv skal ha trukket seg tilbake og oppsøkt hjelp og behandling, i følge skuespillerens publisist Staci Wolfe, som for øvrig selv har brutt med skuespilleren.

 

Annonse

Flere enn Spacey er blitt beskyldt for trakasserende oppførsel

Anklagene kom som del av #Metoo-kampanjen, igangsatt av skuespiller Alyssa Milano, hvor kvinner som har opplevd overgrep ble oppfordret å skrive en tweet med hashtaggen. Millioner har tweetet og enkelte velger også å navngi den de hevder har begått trakassering eller direkte overgrep. Hashtaggen har også blitt tatt i bruk av menn, som med tilfellet Anthony Rapp.

Kampanjen ble startet etter at den anerkjente produsenten Harvey Weinstein ble anklaget for krenkende adferd og direkte overgrep.

En rekke kjendiser har blitt anklaget for ulik form for krenkende adferd eller overgrep, Kevin Spacey, Harvey Weinstein og Entourage-stjernen Jeremy Piven er de som så langt har fått de sterkeste og mest alvorlige anklagene rettet mot seg.

Også skuespiller Ben Affleck, regissør James Toback, tidligere president George H.W. Bush, serieskaper Chris Savino og Amazon Studios-sjef Roy Price er blitt beskyldt for å begå ulik grad av trakasserende oppførsel.

Price trakk seg fra jobben, mens Affleck har beklaget offentlig for et tilfelle hvor han «oppførte seg uanstendig» overfor skuespiller Hilarie Burton.

Kampanjen har også blitt imøtegått av kritiske røster, som frykter gapestokk-mentalitet og at uskyldige kan rammes.

 

Blir det mer House Of Cards?

Ved å kutte alle bånd til skuespilleren utelukkes det ikke at House Of Cards kan fortsette. Noe som kanskje er til det beste, for å unngå at produksjonsteamet og skuespillere blir rammet av Spaceys påståtte handlinger. Det kan også virke avskrekkende for andre å gi beskjed om de frykter at arbeidsplassen sin eller andres blir rammet av det.

Statusen for House Of Cards er foreløpig at sjette sesong, som uansett ville blitt seriens siste, er satt på vent på ubestemt tid.

House of Cards sesong 5
Et mulig scenario er at serien fortsetter med Robin Wright (t.v.) i hovedrollen. Foto: Netflix

I følge The Hollywood Reporter jobbes det med manus hvor Kevin Spaceys rollefigur Frank Underwood skrives ut av serien. Arbeidet er omfattende, da sesong 6 nesten var ferdigskrevet da skandalen ble et faktum. I tillegg er de to første episodene alt spilt inn.

Kilder sier til nettstedet at det er lite sannsynlig at serien skrinlegges helt som følge av skandalen.

For Netflix er dette åpenbart en ubehagelig sak. Kevin Spacey var den første store stjernen tjenesten hyret inn for å fronte satsingen på kvalitetsdrama. Nå leter pressen med lupe etter informasjon om hvem som visste hva om de mange tilfellene som kommer til overflaten.

House Of Cards-skaper Beau Willimon, som forlot serien etter fjerde sesong, har tatt avstand fra Spacey og uttaler seg forferdet over beskrivelsene fra ansatte. Han hevder at han ikke ble informert om noen kritikkverdige tilfeller og får støtte fra andre som påpeker at Willimon var opptatt med å skrive manus da saken i 2012 ble meldt.

AnnonseSe Outlander og The Blacklist først på Viaplay.
Klikk her for å se!