Big Mouth er en overraskende god voksen tegneserie om puberteten

Del nyheten

Puberten er i fokus i Big Mouth, en ny animert serie fra Netflix, med The League-stjerna Nick Kroll i spissen.

Etter suksess med animerte komiserier for voksne, som BoJack Horseman og F Is For Family, forsetter Netflix med sjangeren. Denne nye animerte komiserien er skapt av Nick Kroll, Andrew Goldberg, Mark Levin og Jennifer Flackett. 

Big Mouth fokuserer på et par bestevenner, Nick (Kroll) og Andrew (John Mulaney), som sliter med puberteten. Det samme gjelder for deres venner Jay (Jason Mantzoukas), Missy (Jenny Slate) og Jessi (Jessi Klein). Men problemet er tattblitt litt mer ‘literally’ enn vanlig. Vi ser guttene bli hjemsøkt av hormon-monsteret Maurice (Kroll), mens jentene har deres eget hormonelle mareritt i formen av hormon-monsteret Connie (Maya Rudolph).

Vi blir kjent med blant Andrew (John Mulaney), Nick (Nick Kroll) og Jessie (Jessie Klein) i Big Mouth. Foto: Netflix
Vi blir kjent med blant Andrew (John Mulaney), Nick (Nick Kroll) og Jessie (Jessie Klein) i Big Mouth. Foto: Netflix

Serien på 10 episoder er noe grafisk, men alt er vist før i serier som South Park eller filmer som Sausage Party (som deler noen av de samme stemmeskuespillerne). Naturligvis kommer noen til å rope ut «Think about the children!», men det er litt å forvente i disse dager.

Big Mouth blander på sin måte morsomme historier, fantasi og humor om kroppen med et ekte hjerte i sin kjerne. Serien takler barnas nedturer og oppturer i puberteten like seriøst som karakterene selv ser det. Enkelte av de mer hjertefulle øyeblikkene kan likevel bli forstyrret av useriøshet, og det blir et lite problem, men er ikke for forstyrrende.

Et av de bedre sidene til serien er hvordan ikke bare problemene og vennskapet til Nick og Andrew, som stå i fokus, men at også deres venner nærmest får være hovedkarakterer i egne episoder. Noe overraskende er hvordan de kvinnelige karakterene ikke virker sjokkert av sex eller nakenhet, og serien objekterer eller seksualiserer heller ikke karakterene på noe måte. Missi og Jessie har likestilte kompliserte liv og seksuelle sider som Andrew, Nick og Jay.

Hormon-monsteret Maurice (Nick Kroll) ender opp med å hjemsøke Andrew (John Mulaney) en del i Big Mouth. Foto: Netflix
Hormon-monsteret Maurice (Nick Kroll) ender opp med å hjemsøke Andrew (John Mulaney) en del i Big Mouth. Foto: Netflix

Hver episode av serien tar i hovedsak for seg en eller flere som sliter med noe i forbindelse med puberteten. Vi ser eksempelvis en episode om Andrew som tror han kan være homofil, og i en annen episode ser vi at hver eneste jente i byen (også mødrene) bli overbegeistret over en romantisk bok. Sistnevnte håndteres heldigvis ikke på en måte som latterliggjør deres lyster.

Selv om hver episode av Big Mouth er veldig episodisk av seg, lar også serien små historier vokse seg til. Dette ser vi blant annet med et lite møte Nick og Andrew har med en person tidlig i sesongen. Først virket det som noe serien ville latt ligge, men istedenfor utvikler dette seg til å ha tydelige konsekvenser i en av de siste episodene av sesongen.

Den kanskje sterkeste siden til serien blir likevel stemmeskuespillerne. Det føles aldri som om serien kaster bort eller overbruker noen av karakterene. Selv ikke de to hovedkarakterene, Nick og Andrew, tross for at de er sentrale i nesten hver av de 10 episodene brukes for mye.

Serien er kanskje ikke så solid som eksempelvis BoJack Horseman eller Rick & Morty når det kommer til animerte serier, men det er et klart potensial her for å bli enda bedre. Og serien er nok mye bedre enn hva de fleste forventet.

Hver episode av Big Mouth er veldig episodisk av seg, lar også serien små historier vokse seg til. Noe som vi ser med et lite møte Nick og Andrew har med en person i en tidlig episode i sesongen. Først virker bare dette som noe serien ville latt ligge, men istedenfor utvikler dette seg til å ha tydelige konsekvenser i en av de siste episodene av sesongen.
Jay (Jason Mantzoukas), Andrew (John Mulaney) og Nick (Nick Kroll) i Big Mouth. Foto: Netflix

Big Mouth føles aldri som en tung serie heller, man ender lett opp med å se flere episoder av gangen. Serien er overraskende engasjerende, og kanskje kan den lære yngre seere noe også, selv om den ikke er ment for å være for de yngre seerne, eller med noe hensikt å være et verktøy for å lære om seksualitet. Det er bare at det gjøres med omtanke og omhu såpass av Kroll & Co at det til en grad kunne ha funket.  

Etter 10 episoder med Big Mouth så har serien nok av materiale å spille videre på i en potensiell ny sesong. Serien kom litt ut av intet og debuterte med en overraskende god første sesong. Forhåpentligvis vil vi se denne serien forsette.

https://www.youtube.com/watch?v=oTC7wQMHHEA

Sesong 1 av Big Mouth slippes fredag 29. september på Netflix.

 

Annonse
Big Mouth er en overraskende god voksen tegneserie om pubertetenEn overraskende god debutsesong fra den nye animerte komiserien fra Netflix.
X
X