Anmeldelse: Bojack Horseman står sterkt i sin fjerde sesong

Del nyheten

Den sterkt oversette Netflix-serien BoJack Horseman forsetter å være en av de beste seriene på TV med sin fjerde sesong. 

Gjennom 3 sesonger har vi fulgt den avdanka skuespilleren fra sitcom-suksessen Horsin’ Around; BoJack Horseman (Will Arnett).

Nå er serien tilbake med fjerde sesong, og balanserer fremdeles sorg og komedie med samme dyktighet. Med på lasset har de både familieintriger og litt politikk. Sesongen byr også på nye stemmer som Matthew Broderick, RuPaul, Sharon Horgan, Felicity Huffman, Vincent D’Onofrio, Zack Braff og Emmy-vinner Rami Malek.

BoJack’s familie i fokus

Hver sesong av BoJack har alltid hatt en rød tråd. BoJack sin biografi i sesong 1, filmingen av filmen Secretariat i sesong 2, og så Oscar-sesongen i fjorårets tredje sesong. Denne sesongen har ikke serien valgt noe like konkret å jobbe med. 

Sesongen åpner med hvordan BoJack har isolert seg selv. Han har innsett han ødelegger alle forhold til dem han kommer i kontakt med. Alt fra dødsfallet til Sarah Lynn (Kristen Schaal) og hans tidligere forhold, til hvordan han behandlet både Todd (Aaron Paul), Princess Carolyn (Amy Sedaris) og Diane (Alison Brie).

Tross isolasjonen klarer serien å ha familie som gjennomgående tema i disse 12 episodene av sesong 4. BoJacks mor Beatrice (Wendie Malick) får en større rolle, og serien spiller på begges tilknytningen til unge Hollyhawk (Aparna Nancherla). Hvis det er noe sesongen konstaterer er det hvordan BoJack sitt hjerte har vokst – alt takket være familie. 

Hollyhawk (Aparna Nancherla) blir en sentral karakter i sesong 4 av BoJack Horseman. Foto: Netflix

Tidligere har BoJack alltid hatt problemer med det å konfrontere virkeligheten. Dette forsetter når vi ser ham konfrontert med en virkelighet som potensielt kan ha bra innvirkning på livet hans. BoJack må dermed overkomme både indre demoner og innstillingen om heller å gi opp enn å risikere å feile.

Peanuttbutter og Todd bidrar til humoren

Tross seriens fokus på å være mer enn bare humor, er det rikelig med visuelle spøker og spøker om Hollywoo(d) i alle sesongene. I årets sesong er det utvilsomt Todd og Mr. Peanuttbutter (Paul F. Thompkins) som igjen bidrar til det morsomste serien har å by på.

Med sistnevnte får vi en slags passende satire om det amerikanske valget i 2016. Tross at episodene ble skrevet før Donald Trump vant valget, er det nok av likheter mellom valgkampen til Peanutbutter og den valgkampen vi så i fjor (og kjølevannet etter). Ikke bare er kandidatene en etablert politiker mot en kjendis, men ting som å være for eller imot avokado blir her et stort debatt tema. Det beste kommer i form av livet til karrierepolitikeren (Andre Braugher), som må takle å dra rundt med Peanutbutter. Her kan altså alt skje.

Mr. Peanuttbutter (Paul F. Thompkins) går inn i politikken i sesong 4 av BoJack Horseman. Foto: Netflix

På grunn av et av sideprosjektene hans, havner Todd i leiligheten til en kjent karakter i serien. Dette er ikke bare herlig tilfeldig, men gir også en fantasifull løsning på en av hovedkarakterene sitt problem. 

Mer tid vies til Princess Carolyn

En av karakterene som enkelte vil heie på denne sesongen er Princess Carolyn. Vi så henne ende opp i et forhold med Ralph Stilton (Raúl Esparza) i slutten av sesong 3, og får nå se forsøket på å slå seg ned sammen. 

Todd (Aaron Paul) og Princess Carolyn (Amy Sedaris) i sesong 4 av BoJack Horseman. Foto: Netflix

Hvordan dette utvikler seg, er igjen med på å vise hvordan BoJack Horseman er en serie med interesse for å gå steder du kanskje ikke forventet. 

Det er med karakterer som Carolyn at serien får fortiden til å virke aktuell. Serien har gjennom sesongene investert i en dyp karakterutvikling hos Carolyn, med tråder festet til mange familier, og dette bruker de til å grave ned i fortiden til mange karakterers familie denne sesongen.

Seriens kjennetegn fremdeles intakt

Kanskje et lite savn denne sesongen for enkelte var utelukkelsen av eksperimentelle episoder, slik som fjorårets episode «Fish Out of Water». Denne var utvilsomt seriens sterkeste episode til nå.

Sesong 4 lar ting gå litt annerledes for seg, med semi-konsekvent handling som foregår over flere episoder. Smart tar serien også i bruk mer varierte typer animasjoner og vinklinger. Serien går også tilbake i fortiden, nåtiden og til og med besøker fremtiden. Dette er med på å fylle inn ubesvarte spørsmål og alle henlagte hemmeligheter og tragiske sannheter om BoJack og hans familie. 

Hva som uansett er seriens beste kjennetegn er hvordan serien klarer å takle den ofte subtile komikken og å levere noen tøffe emosjonelle slag. Denne sesongen har det også, men med mindre løgner og ærligere forsøk på å oppnå lykke og håp.

Noen vil også si at den er den mest optimistiske sesongen vi har hatt til nå, noe som passer godt med hvordan sesongen avslutter med både et smil og kanskje noen tårer. BoJack Horseman sin fjerde sesong er utvilsomt en sterk og god fortsettelse på en serie som får alt for lite oppmerksomhet enn hva den fortjener.

https://www.youtube.com/watch?v=Bf12qwPWDVI

Sesong 4 av BoJack Horseman slippes fredag 8. september på Netflix.

 

Annonse
Anmeldelse: Bojack Horseman står sterkt i sin fjerde sesongEn av de sterkeste Netflix-seriene finner igjen en god balanse mellom komedie og sorg, men også et hakk mer optimisme enn hva serien kanskje tidligere har hatt.
X
X
X