Et nytt og kjølig Status Quo. Recap av Game Of Thrones S07E07

Del nyheten

Game of Thrones er over for i år, vi kan trygt konstatere at vinteren har ankommet hele Westeros. Velkommen til recap av episode 7!

Spoilers are coming!

Dette var en helvetes avslutning på sesongen, og ikke det bare fordi «dragen» og «ulven» danset fandangoen. Det passer ypperlig at det er skarve 6 epsioder igjen. 

Jaltakonferansen i Westeros

I nærmere 40 minutter var sesongfinalen dedikert til forberedelsene, ankomsten og det store møte i The Dragonpit (filmet i Santiponce, Seville i Spania), et møte som kan beskrives som Westeros sitt svar på Jaltakonferansen, bare et hakk over. Spesielt med tanke på den uendelige rekken med grunner de involverte har til å hate hverandre, og absolutt ingen grunner til å gi hverandre tillit. 

Etter en morsom samtale mellom Jaime og Bronn om kjønnsorganene til The Unsullied (veldig passende samtale med tanke på slosskampen Theon ender opp i senere i episoden), så fortsatte episoden å ha grei preg av letthet inntil det store møtet. Men følelsen av umiddelbar fare var også sterkt til stede all den tid Daenerys og dragene glimret med sitt fravær.

Før møtet startet ble det spilt godt på de mange gjensynene mellom karakterer som gjerne ikke har sett hverandre på år og dager. Podrick og Tyrion, Brienne og The Hound, Jaime og Brienne. Bronns forklaring på hvorfor han jobbet for Lannisterne var en sekvens verdt hans vekt i gull takket være Varys små reaksjoner. Men det store var naturligvis at Jon og Tyrion endelig møter Cersei igjen. For å ikke nevne Theon mot Euron og The Hound mot The Mountain («You know whose coming for you brother, you’ve always known.») Og det var de som ikke ble belyst, som eksempelvis Varys som tidligere var rådgiver for tronen under The Lannisters, som nå er en støttespiller for motstanderen av den samme familien. 

Det er Tyrion som prøver å få samtalen i gang, men Euron avbryter med å kreve at Theon sverger sin troskap, med mindre han ønsker å se sin søster bli drept. En god sak blir fremlagt av Tyrion og kompani, men alt koker ned til om Daenerys kan love å la Kings Landing være i fred inntil trusselen fra nord er hansket med. Cersei lar seg ikke overbevise, før The Hound fisker frem et ekte levende-dødt bevis som får selv henne til å vise klar frykt. Her er et sjeldent øyeblikk hvor Cersei blir ordentlig satt ut. Til tross for at The Hound hugger wighten i stykker, så fortsetter kroppsedelene til skapningen å bevege på seg (spesielt av interesse for Qyburn, som så ut som et barn i en godteributikk). Etter en demonstrasjon om hvordan de kan drepes ender vi opp med at Euron tilsynelatende feiger ut.

Til tross for at Cersei går med på en våpenhvile krever hun at Jon holder seg unna konflikten, noe han takker nei til og avslører at han har sverget troskap til Daenerys. Hverken Tyrion eller Daenerys er særlig blid for at Jon ikke et øyeblikk kunne fare med en liten løgn.

Våpenhvilen ser ut til å gå i vasken, en desperat Tyrion gjør sitt for å prøve å fikse situasjonen og går for å snakke med søsteren. Scenen mellom Cersei and Tyrion er en av de beste dialogene denne sesongen. Det har vært litt mangelfullt materiale å jobbe med de siste sesongene, nå får vi ser Tyrion på sitt beste, og det beste Peter Dinklage har fått å spille på med karakteren på lenge. Det minner mer om Tyrion fra tidligere sesonger, enn hva vi har sett av han ved siden av Dany. Dette er et møte som gjør at Cersei går med på å sende Lannister-styrkene nord (men som forventet, Cersei viser seg å ha andre planer).

Oppbygningen til møtet var kanskje litt vel langt, men vi fikk i det minste noen utmerkede prestasjoner av spesielt nevnte Dinklage, men også Lena Headey (Cersei) og Nikolaj Coster-Waldau (Jaime).

En ny hverdag for Jaime

Denne sesongen har allerede vist hvordan Jaime og Cersei ikke er på samme bølgelengde. Til tross for at begge utvilsomt har innsett at det er en større trussel nord for muren, så er det bare Jaime som har planer om å kjempe mot hva som kommer.

Cersei har ikke overraskende tenkt å bruke dette til sin egen fordel i kampen mot Dany. Hun avslører at hun sendte Euron avgårde for å hente leiesoldater fra The Golden Company. Det blir en gruppe som blir spennende å se ankomme sesong 8, og hvor stor trussel de faktisk er for Jon, Dany og de andre. 

Denne samtalen så for et øyeblikk ut til å være noe som kunne lede til at Jaimes endelik, drept av The Mountain etter ordre fra Cersei. Det kunne gitt sesongfinalen nok et betydelig dødsfall. Men det ender i stedet med at Jaime forlater sin søster til fordel for kampen i nord.

Feil trekk, Petyr

I en av hans siste linjer på serien hører vi at Littlefinger anta at Jon vil gifte seg med Danenerys, som et forsøk på å få Sansa til å bli enda mer frustrert over Jons hanndlinger, og legger til at «Han ble valgt til kongen i nord. Han kan bli avsatt». Sansa påpeker at Arya ikke vil gå med på det og at hun nå er en «Faceless Man». Med det ender han opp med å prøve å få Sansa til å tro at Arya er der for å drepe henne, og med det spiller Sansa med på at hun er sjokkert over hva Littlefinger påpeker.

Til syvende og sist fikk vi se hvordan Littlefinger sin undervurdering av unge kvinner var hans store feiltrekk. Han så for seg alle trekk, utenom det ene trekket Sansa endte opp med å gjøre. Det kostet han livet med en kombinasjonen av at Bran kunne se at Littlefinger forrådte Ned.

Man kan pirke på at dette er sesongen store omdirigering, men dette var så klart bare et spill med å bruke «de dumme Stark-jentene»-kortet. For er det noe serien så langt har konstatert er det at Stark-jentene ikke lenger er så dumme, og i hvert fall ikke så svake som mange tror i Westeros. Dette er for all del et troverdig utfall. Med det vil vi også se Arya og Sansa ha en tydeligere ferd fremover, helt uten Petyrs spill i kulissene.

Selv om Littlefinger aldri var på listen til Arya, så kan man si at han var et godt alternativ for Tywin, som Arya hadde på lista, men ikke fikk drept. 

Den store løgnen

Ulikt andre på serien er Daenerys den ene karakteren som er på vei et sted hun aldri har vært og besøkt – Winterfell. Og dette kommer til å bli en ubekvem situasjon når er tilbake i Winterfell etter at det siste vi ser med Jon og Dany er at de deler seng.

I mellomtiden dukker Sam opp i Winterfell, hvor Bran gir han en liten innledning i hva det betyr å være Three-Eye Raven. Bran påpeker at Jon må få vite sannheten om seg selv. Etter å ha forklart hva som skjedde i Tower of Joy avslører Sam at Jon ikke er en bastard, noe som Gilly oppdaget for noen episoder tilbake.

Med evnene til Bran kan han få dette bekreftet, og med det bekreftes at Roberts opprør var bygd på en løgn. Krigen mellom Robert Baratheon og King Aerys II Targaryen ble til basert på den tro at Rhaegar kidnappet og voldtok Lyanna Stark (Ned sin søster, Jon sin mor og forloveden til Robert). På grunn av dette måtte Ned holde hemmeligheten om at Jon var Aegon Targaryen, for Robert jaktet ned og drepte alle som bar navnet Targaryen.

Dette kom kanskje ikke som en overraskelse for alle seerne, spesielt ettersom vi fikk en slags bekreftelse på det med hva Gilly oppdaget. Men med Bran sine visjoner får vi se at det ikke er noe tvil om giftemålet mellom Lyanna og Rhaegar, og at Jon/Aegon nå faktisk er den med rettmesig krav på tronen, hvis Targaryan noen gang får jerntronen og King’s Landing igjen. 

Blå er den varmeste fargen

Sesongen avslutter også med et stort spørsmålstegn om skjebnen til Beric og Tormund. Vi får vel anta at de unnslapp. På dette punktet vil det ikke gi noe mening å drepe av Tormund, for han er den eneste free folk/wildling-lederen vi vet navnet på, og vi vet liksom ikke om fremtiden deres er i trygge hender uten han som deres leder. Da blir det bare mer tid for manusforfatterne og introdusere en ny leder for dem i sesong 8, noe som virker unødvendig. Men Beric, han lever på sin siste åndedrag uten Thoros, så jeg ville veddet mye på at vår kjære Lightning Lord ikke lever lenge når serien tilbake med en ny sesong.

Med avslutningen av sesongen kan man stille seg spørsmålet: Hva var planen til The Night King hvis han ikke fikk tak i en drage?

Ulikt forrige sesongs oppløftende avslutning ble det nå en mer grusom «fade to black», noe som var forventet med tanke på at serien er på vei inn i siste sesong. Med Eastwatch totalt ødelagt, og en stor bit av veggen nå åpen for The Night King og hans store hær har verden aldri vært et farligere sted. 

Ellers:

  • Som vi tidligere har skrevet forventer vi at sesong 8 vil ha premiere en gang i andre halvdel av 2018. 
  • Mange spør også hvorfor serieskaperne, David Benioff og D.B. Weiss, vil lage 6 store episoder, fremfor de normale 10 i sesong 8. Det er mange grunner for det, inkludert at skuespillerne og produksjonteamet blir betalt per episode, og ikke for tiden per episoden. Så hvis budsjettet forblir det samme for sesong 8 (mulig det blir enda høyere), så har de mer penger til å produsere hver episode neste sesong, og dermed en stor grunn for at sesong 8 er så kort i antall episoder (selv om vi nærmest fikk en hel sesong i år, og neste år, hvis man regner med minutter og at hver episode skal være på 40+ minutter). 
  • Morsomt å se tilbake på hvordan HBO annonserte premieredatoen til denne sesongen; Med å sprute flammer på en isblokk som endte å vise datoen
  • Så langt er det liten grunn til å ikke tro at Jaime ikke er faren til Cerseis barn, bortsett fra hennes tendenser til å lyve. Men etter denne episoden virker det å være en mulighet at Euron også kan være faren.
  • Et Game of Thrones-spill fra utgiverne av spillserier som Dishonored, Elder Scrolls, Fallout og Wolfenstein kan være på vei, ifølge NeoGaf. Det er ikke nevnt hvilken utvikler som vil stå bak spillet. 
  • BBC har tilfeldigvis sluppet den første teaseren for miniserien Gunpowder med Kit Harrington (Jon Snow) i en hovedrollene, som også produserer miniserien. Miniserien er basert på forsøket til Robert Catesby, Guy Fawkes & Co i å sprenge House of Lords. Liv Tyler (The Leftovers), Peter Mullan (Top of The Lake) og Mark Gatiss (Tycho Nestoris i Game of Thrones) er også med i miniserien. Det er ikke annonsert at miniserien kommer på noe norsk TV-kanal eller streamingtjeneste enda. 
Annonse