Vi er tilbake i Clockworks i kanskje den mest forvirrende episoden av Legion så langt.

Med ukas episode så vi David (Dan Stevens) og Summerland-gjengen tilbake på Clockwork, sittende fast som psykiatriske pasienter, i en slags kombinasjon av en drøm og et fengsel av Djevelen med gule øyne / parasitten / Lenny / Benny, eller hva du nå vil kalle skapningen.

Episoden starter med Lenny (Aubrey Plaza) i full modus som terapeut, hvor hun behandler de fleste av de sentrale karakterene. Melanie er besværlig og Lenny tror hun har kommet opp med ideen om hennes nedfrosne mann for å takle dødsfallet hans. Ptonomy (Jeremie Harris) blir i mellomtiden hjemsøkt av barndomsminnene av å ha sett døden til sin mor. Cary og Kerry har en «usunn» tilknytning til hverandre, og Walter/»The Eye» er full av sinne og fiendtlighet, etter å ha vært den siste gutten til å komme i puberteten.

Sesjonen med Syd (Rachel Keller) går annerledes, når Lenny prøver å fokusere på hvordan Syd isolerer seg, men Syd er distrahert av følelsen av at noe er galt. Hun føler seg sittende fast i en drøm, som ikke engang er interessant. Senere oppdager hun så en dør som hun ikke har sett før.n

Serien har gått for noen smarte nytolkinger for denne alternative virkeligheten. Kerry vet heller ikke at hun faktisk er ganske tøff, og er her livredd for å være borte fra Cary. Amy (Katie Aselton) spiller på frykten han har om å være adoptert, med at ingen vil ha ham der.

Lenny, Syd og David er tilbake på Clockworks i ukas Legion. Foto: FOX

En av de mer effektive bitene av episoden var det som ble fokusert minst på, nemlig hvordan Ptonomy (Jeremie Harris) konfronterte minnene til hans mors traumatiske dødsfall, på kjøkkenet i det hun gjorde oppvasken. Det er en sørgelig historie, og selv om det har lite med handlingen å gjøre, er det noe serien kan bygge videre på, om den velger å gjøre det.

Lenny viser sitt Chicago-aktige dansenummer, satt til Nina Simone-sangen “Bouncin Back (Feeling Good),” som får mer oppmerksomhet enn slik god karakterutvikling som serien var innom når det kom til Ptonomy. Utvilsomt var det bra å se på, men nødvendigheten er ikke helt der, selv om det var en god visuell representasjon av hvordan parasitten bokstavelig talt danser rundt som en djevel i hodet til David.

Episoden forsøker å gi et inntrykk av at dette er en refleksjon eller reise gjennom David sin bevissthet, men om det er nødvendig er diskutabelt. Når parasitten tok seg inn i det hvite rommet forrige uke, så dro David alle tilbake til Clockworks. Med det blir ukas episode en gradvis reorientering for seerne, hvor motivasjonene, egenskapene og litt av fortiden til flere karakterer utforskes, gjennom de psykiatriske linsene til Dr. Lenny Busker.

Annonse

Hva som kanskje er det mest interessante, når det kom til de store spørsmålene i episoden, er hvorfor David sendte alle tilbake til Clockworks. Han kunne ha dratt tilbake til barndommen, før kreftene hans manfisterte seg, eller Summerland, hvor alle gjorde det klart at det ikke var noe galt med han. Men de endte altså opp på Clockworks, selv om han ikke fikk hjelpen han trenger der. Kanskje var det fordi han møtte Syd der og ville tilbake til et sted han var lykkelig?

Måten han kaster seg tilbake til terapi her, forteller at han begynner å gjenskape sine egne minner, noe som kan trekke ting tilbake når han møtte Melanie sin ektemann Oliver, som endret ting i rommet sitt alt etter hva han syns passet best. Men dette kan også være også et spill fra parasitten sin side, som vil lure David til å tro han har makt, noe som Lenny bringer opp i episoden. At David ikke vet hvem han er akuratt nå, det er i allefall tydelig, og ødelegger for karakteren i denne episoden. Det er noe mer interessant med en karakter som er i en krig med seg selv og husker det, enn at vi får en karakter som ikke husker hvem han er, eller at han er i krig med seg selv. Lenny derimot bruker urimelig mye tid i episoden på å benekte for Syd at døren til David sitt sinn eksisterer, og ender opp med å kidnappe og hypnotisere Syd når hun kom for nær sannheten. Men hvorfor lar Lenny døren eksistere? Hun er jo aldri skildret som dum.

Aubrey Plaza i ukas Legion. Foto: FOX

Øyeblikk som det ødelegger episoden litt, for med David så lite inntakt og ingenting av dette er spesielt brukbart for hva som kommer videre, føles det hele litt ufokusert. Det er heller ikke noe strekt tema å se. Lenny bringer til dels opp at kjærlighetens kraft kanskje ikke er så sterk som maktlyst, og selv om  det i grunn ikke er et dårlig forsøk, gir det ikke mye vekt til handlingen. Det er lite sammenheng, ingen klar hensikt, og for få brødsmuler til å følge inn i neste episode.

Ettersom det er Cary i undervannsdrakten og vi så ham gå inn i en «astral projeksjon», ble et av spørsmålene etter episodene ‘hvorfor han’? Hvorfor er det han som styrer Melanie tilbake til virkelighet? Har Cary evner som gjør det mulig for ham å våkne fra dette, eller er det Oliver som tar ham i bruk, selv i David sitt sinn? Ettersom Oliver er eneste telepaten vi vet om, og som har en grunn til å redde sin kone og de andre ut fra sinnet til David, virker det som en noe troverdig spekulasjon. Det er mye man kan man si om denne episoden, som serien trolig kommer til å avklare allerede i neste episode.

Les også: Vårt intervju med Legion-skuespiller Jean Smart

 

Ellers:

  • Både Syd og David er en solid duo, men så langt er favorittduoen min egentlig Cary og Kerry. Forholdet deres er komplisert, men samtidig så flott gjort. Det er på en måte litt som i Netflix-serien Sense8, med at det gjøres med mer varme mer hva vi har sett fra håndteringen av lignende karakterer i tegneseriene fra Marvel. Hvis gjort riktig, som serien så langt har gjort, er det et tøft, vakkert, menneskelig og oppløftende konsept, som tillater serien å grave inn i karakterene på en veldig engasjerende måte.
  • Visuelt sett var episoden solid. Det var synlig at det ikke var en helt tradisjonell regissør som sto bak episoden i et par sekvenser, som dansenummeret. Ikke akkurat overraskende fra en så dyktig regissør som Hiro Murai, som regisserte rundt halvparten av sesong 1 av Donald Glover-serien Atlanta.

Nye episoder av Legion sendes torsdager kl. 21:55 på FOX. 

AnnonseSe Outlander og The Blacklist først på Viaplay. Klikk her for å se!