Vi lærer oss betydningen av bier, Leif møter filmteamet fra helvete og Ravn må håndtere en nysgjerrig stedatter. Velkommen til recap av Valkyrien episode 3!

Obs! Som alltid, recaps inneholder spoiler fra episoden.

Leif og filmteamet fra helvete

Leif fikk litt av hvert å stri med i episoden. Politikompisen snoker, noe som gir en viss nerve og spenning. Ikke nok med det, det viser seg at Leif har en sjef uten ryggrad, som overprøver han og tillater et filmteam inn på Valkyrie-stasjonen. Fordi filmteamets produsent er datteren til et byråd. Ugh.

Filmteamet fra helvete består av en av de mest stereotypiske bortskjemte hipster-gjengene noensinne servert oss i en serie (vel, siden Girls da). Det er såpass ekstremt at jeg nærmest mistenker det hele for å være Rashomon-inspirert a la herlige The Affair, hvor det vi blir servert er Leifs fargede og snevre synspunkt fremfor en nyansert fremstilling på hvordan det egentlig foregikk (selv om lite tilsier dette, velger jeg å innbille meg det da det gir serien enda et ekstra lag).

Annonse

La oss se på litt av dialogen som stakkars Leif her ble utsatt for.

Drittunge-produsent: «Regissøren føler ikke noe»

Perpleks Leif: «Hva sa du nå? Han føler ikke noe her nede?»

Drittunge-produsent: «Nei, ingenting.»

Voila. Vi skjønner med ett hvorfor Leif stort sett har dette uttrykket:

Valkyrien Leif
Ikke rart stakkars Leif sjeldent smiler, som må håndtere alskens arroganse og nedlatenhet.

Det hele mens hun vandrer med en hånd på hoften og den andre bærende på kaffe (som sikkert er en eller annen avansert form for cappuccino med bønner fra eksotisk utkant i Afrika, servert med en lengre historie om bønnenes ferd til vårt kalde nord). 

Jeg vedder en kald pils på at Leif drikker kaffen sin sort. Uten hverken fløte eller bullshit.

Valkyrien episode 3
Om ikke vandrende hoftefeste og kaffekopp var ille nok, pappajenten måtte også finne på å åpne kjeften.

Senere følger fru hoftefeste opp med trusselen over alle trusler: «Faren min har sagt at vi får lov til å filme her nede […] Han er byråd for kultur og næring og han har sagt at du skal hjelpe oss. […] Men da snakker jeg med pappa og så tar han det videre med sjefen din». 

Det hele med  mr. «Det blir en slags actionfilm satt til fremtiden, men med et kjærlighetsmotiv i bunn” – regissør romstrende rundt. 

Gi…oss…styrke….

Jeg gjetter det eneste som der og da gikk gjennom hodet til stakkars Leif var en viss scene fra House Of Cards.

Det går greit Leif, bli inspirert av Frank Underwood. Du skal få lov. 

(På dette tidspunktet i episoden har Valkyrien for alvor klart å vekke min indre gamle grumpyness på genialt vis, selv om jeg må innrømme at jeg for lengst har begynt med fancy kaffedrikker jeg også. Og den der filmen som ble spilt inn, den vil jeg se…).

Hele sekvensen med dette avskyelige filmteamet er der for å underbygge Leifs poeng og frustrasjon, og som en kontrast til den solskinnshistorien han fortalte Leo i starten av episoden. Med bier som eksempel (og voila, skjønner vi hvorfor bier pryder vignetten). Mens biene jobber i fellesskap for et bedre samfunn, ser Leif bare en gjeng med «siste dagers heldige». Hans avsluttende monolog:

«Vi er de siste dagers heldige. Vi tjener mer, bygger større, vokser fortere enn alle som gikk før oss. Alt er nytt og alt er bedre enn det gamle. Vi er etterkrigsbarn i tredje generasjon. De siste som fremdeles kan lukke øya og gå rett frem samme hva vi støter på. Vi lager selvgode, hykleriske og grådige unger. En hær av små tertsler som vi ikke liker selv engang. De lever bare for å tilfredsstille seg selv. Vi lyver for oss selv og innerst inne så vet vi det. Men så lenge alle fortsetter å smile er det ingen som kommer til å skru på lyset og si “nå er festen slutt”. Vi lever på oppsigelse mens vi suger de siste restene ut av verdens største sluttpakke. Vi er de siste dagers heldige. Og en dag er den siste dagen over.»

En litt mer seriøs utgave av Louis C.K. det der.

Ravn og sorg

Det er ikke bare politiet som aner at noe ikke er helt som det skal. Ravns stedatter Siv nekter å tro at moren er død. Ravn sliter med usikkerheten rundt om konen noensinne våkner og forsøker å få hentet ut mer av hennes forskning, til liten nytte.

Det han derimot får med seg er en innøvd respons fra Grethe (Laila Goody) på det å takle sorg, som han på kynisk vis anvender overfor stedatteren.

I tillegg lærte vi at Ravn liker å sove naken om natten. I tilfelle noen lurte på det.

 

Vil publikum takle fravær av mystikk?

Dette var en god episode som ble enda bedre av andregangsvisning. Det jeg undres over er om NRKs faste søndagspublikum takler å se en thrillerserie som trosser den etablerte vanen og ikke bygger på en «hvem-har-gjort-det» mystikk, som normalt preger de store dramasatsingene til NRK og TV2.

Jeg håper det, da det er et steg i riktig retning å utvide tilbudet (og la oss være ærlige: Hvor mange mystiske mord kan egentlig finne sted i fiktiv-Norge? Vi er tross alt verdens fredeligste land å bo i). Noen av de beste importvarene fra de siste årene er nettopp serier som våger å utforske annet enn ren mystikk, som The Americans, Justified, Breaking Bad og Dexter.

Her ble vi servert en time med utforsking av tanker og motivasjon for de fleste av seriens fremtredende rollefigurer, med unntak av Unn.

 

Ellers:

  • Den ulovlige klinikken er nå i full gang, med noen artige og interessante avbrekk fra hovedhistorien.
  • Det var gode øyeblikk med «bonding». Trekløveret som måtte flytte hele lageret, samt Ravn og stedatteren, Ravn og Teo og på sett og vis Teo med Ravns kone.
  • Vi ble litt klokere på hvor mye informasjon Leif har tilgang til. Jeg er fortsatt litt satt ut av at politikompisen ikke har gjort noe for å gripe inn, han så tross alt en kvinne bli kidnappet i forrige episode.
  • Elsket de første sekundene med Leif og GDNGN seilende innover tunnelene. Skulle gjerne hatt den et halvminutt lenger. Minnet om hvordan Breaking Bad ofte komponerte imponerende sekvenser.
  • Hvor høy er Pål Sverre Hagen? Han så ut som om han var 3,5 meter ved siden av filmteamet fra helvete.
  • Filmteamet overlevde, tross mørke og manglende gjerde. Litt bummer det der (igjen, min indre grumpyness. Sorry!).

Her er recap av episode 1 og 2.

[poll id=»97″]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here