Velkommen til recap av Valkyrien episode 1 og 2: Et lite stykke (underjordisk) Norge. Måtte ditt liv bli skånet for de 12 ulike dommedags-triggerne!

Jeg tar litt «double-duty» vedrørende NRKs storsatsing, som jeg alt har anmeldt. Jeg har sett hele serien alt en gang og det skal bli spennende å gå den litt nærmere i sømmene hver uke. Erfaringen allerede er at det er mang en godbit å oppdage ved andregangs visning.

Her dukker det selvfølgelig opp spoilere fra episodene som recappes. Jeg skal vokte mine ord for ikke å avsløre noe av hva du har i vente i kommende episoder. 

Historien

Det hele starter med en dobbeltepisode som jeg vil hevde serverer noe av det absolutt ypperste vi har fått av noen norsk dramaproduksjon. En ting er at produksjonsverdiene er av høy klasse, spesielt med det som er et – i internasjonal sammenheng – beskjedent budsjett på 65 millioner for 8 episoder. Noe helt annet er hvor imponerende sammensatt og konstruert premisset er. Dette var gode episoder første gang jeg så de, det ble enda bedre å sjekke ut igjen etter at hele sesongen er sett. Det er lagt ned mye omtanke og intellekt i historiens første akt.

I løpet av to episoder blir vi kjent med firkløveret Ravn, Leif, Teo og Unn. I desperasjon ender Ravn opp i den nedlagte Valkyrien Stasjon, hvor han i seks måneder har jobbet med å finne en kur for sin kone, som ligger i koma etter at hennes egne forsøk gikk skeis. Verden for øvrig tror hun er død. Lokalene har Ravn anskaffet gjennom sin tidligere pasient Leif.

På nettet finner Leif den anerkjennelsen han så desperat søker etter

Leif er en seriøst paranoid kar med litt av et kontaktnett. Blant annet en politimann, som har delt informasjon om manglende bemanning. Den informasjonen viderebringer han til Teo, som blir med på et ran som går fryktelig galt. Med en skadeskutt nyre ender han opp på stasjonen, med Ravn som sitt eneste håp for overlevelse.

Unn blir involvert i det hele da Ravn i sin økende desperasjon stjeler fra sykehuset. Hun blir ufrivillig dratt inn i prosjektet til de to, men velger å hjelpe de etter litt betenkningstid.

De har nok av utfordringer, både med mangel på utstyr og penger. For de 62 millionene fra ranet er merkede penger med null verdi. Mens Ravn ønsker midler til å fortsette forskningen, drømmer Leif om å bygge et gigantisk underjordisk «livbåt» for alle som ikke akter å danse når samfunnet treffer isbreen. For Leif er hellig overbevist om at det vil skje. Her snakker vi litt av noen Noah-komplekser.

Annonse

Samtidig aner politimannen Per at Leif ikke er helt til å stole på, mens Ravns stedatter Siv begynner å skjønne at noe ikke helt stemmer med morens angivelige selvmord.

Valkyriens utvalgte og undervurderte krigere

Jeg kan ikke annet enn å bli imponert over karaktergalleriet. Leif og Ravn har nok mer til felles enn de vet. Begge utviser både intelligens og kunnskap godt over norm, men med den forbannelse at omgivelsene ikke helt verdsetter hva de har å by på. De er Oslos undervurderte og spesielt Leif merker en økende frustrasjon av den grunn. I likhet med Walter White i Breaking Bad er det her noen indre triggere som igangsettes av den manglende anerkjennelsen.

Ravn jekkes ned av konen, som er den dominerende i forholdet. Det er lett å se hvorfor han kjemper så hardt for henne, for han virker å forgude henne, i tillegg utviser han mer enn en gang en uttalt undervurdering av egne evner. Mannen skjønner ikke hvor smart han egentlig er og har en frustrasjon overfor samfunnet som vektlegger regler over menneskeliv.

Recap av Valkyrien episode 1 og 2: Et lite stykke (underjordisk) Norge.
En blodig leiving (bokstavelig talt) og litt formaning må til. De to har mer til felles enn de nok innser

For Leif er det ingen utkåret i hans liv som han kan vie seg til. Verden blir hans kjærliget. En klein familiemiddag illustrerer hvor nedlatende “brorsan” er overfor den dommedagsbesatte beredskapssjefen, det er nok en behandling Leif er litt for mye vant med. En voksende frustrasjon for at verden for øvrig ikke erkjenner farene får sine stadige ukontrollerte utbrudd. Han finner sin trøst på debattforum, hvor hans skrive-egenskaper gir han den anerkjennelsen og tilhørigheten han så desperat jakter på. Noen der lytter til han. Kanskje litt vel for mye, som stakkars Teo får erfare.

(Hey, Leif: Send meg en melding så skal jeg hjelpe deg å lage Dommedagsnytt.no).

De to er særdeles resurssterke, trolig langt mer enn egen fatte-evne. Når konens forsøk feiler viser Ravn snarrådighet og finner kreative løsninger. I flere måneder jobber han iherdig og utvikler det han håper blir en kur. Alt uten støtten fra sykehuset som vendte han ryggen. Samtidig er han ikke bundet av det etiske regelverket og kan fritt utfordre det etablerte.

Leifs egenskap er hans overtalende og inspirerende fremferd, som her har bragt en rådvill Teo ut på en kriminell ferd han mildt sagt ikke har anlegg for å ferdes på. Teo har blitt overtalt av dommedagsprofessoren og i frykt for hva han tror vil skje, med det som sikkert er en skummel situasjon hvor han skal bli far, gjør at han nå sitter på 62 millioner ubrukelige kroner og en nyre i manko.

Men også i Teos tilfelle vises det at skinnet bedrar. Han er en kreativ kar som tegner opp planer for å bygge en “livbåt” som er både han og Leifs store drøm. De mangler bare midlene til å realisere drømmen.

Oslos nervesystem

I all dens likheter med velkjente serier som Mr. Robot og Breaking Bad kan Valkyrien skilte med noe helt unikt. Selve stasjonen. Den er et lite stykke undergrunnsnorge. Dens kreasjon og bruk i serien er noe av det mest imponerende jeg har sett en serie levere.

Valkyrien
En visuell nytelse alt som finner sted under jorden.

Den er pulserende og fungerer både som byens blodårer og nervesystem. I den operer de to utvalgte med hver sin agenda, hvor stasjonen blir et felles redskap. Legg til at «Valkyrie» fra norrønt av var kvinnelige utsendinger fra Odin, ment finne de tapreste krigere som var best egnet til å falle i kamp for å kunne reise til Åsgard, så blir det hele bare enda mer bemerkelsesverdig.

Valkyrien har funnet sine utvalgte, og det er et firkløver som har nok av lag å skilte med.

Den store forskjellen og kontrasten vi finner i Ravn og Leif er at der hvor Ravn har et håp for sitt livs kjærlighet og kjemper mot alle odds for å redde henne, er Leif fylt med håpløshet. Hans kjærligjhet kan best beskrives som planeten vi lever på, en han har gitt opp og nå forsøker å forberede seg til dens undergang.

Om det er Ravn som lever i naivitet og vil lære noe av Leifs håpløshet, eller om Leif vil la seg inspirere av håpet Ravn utviser – det er et spørsmål som hjemsøker de mange korridorene som omgir de begge.

Ellers:

  • Starten på episoden kan vanskelig tolkes som annet enn et lite nikk til Breaking Bad. Både med Ravn i underbuksen og med tidshopp, i likhet med hvordan Walter White første gang ble vist i den smått legendariske Breaking Bad.
  • Aftenposten har skrevet en kjekk liten artikkel om Valkyrien-stasjonen.
  • Smått bisart at politmann-Per ikke gjør noe når han ser Leif tvinge en bakbundet kvinne inn i bilen sin. Han fortjener ukens udugelighetspris.

[poll id=»95″]

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer