Westworld. Foto: HBO Nordic

Westworld avslutter eksplosivt i sesongfinalen av sesong 1, nå må vi vente til 2018 for mer. Dette var Ford sin store finale! Velkommen til recap av Westworld 1.10 «The Bicameral Mind»

Obs! Spoilere for episoden følger. 

Har serien virkelig behov for 90 minutters episode? Vel, man kan si at det var brukt kanskje litt overkant mye tid på avsløringen om at William og The Man In Black var en og samme mann i forskjellige tidsperioder – noe mange seere alt hadde gjettet seg frem til.

En forbedring ville nok vært å avsløre dette på et tidligere tidspunkt. Samme gjelder at Fords nye narrativ hele tiden handlet om å la vertene kjempe tilbake mot deres herskere, og at han lenge hadde skjønt at Arnold hadde rett angående vertene.

En annen populær teori om at Dolores var Wyatt ble også bevist. Wyatt var en karakter som Ford og Arnold utviklet, men Arnold oppdaget hva som skjedde med vertene og spurte Ford om å stenge parken. Ford sa nei, derfor lastet Arnold Wyatt inn i Doloeres for å instruere henne å drepe alle vertene med Teddy, som var minnene hans om massakren han hadde utført. Dolores drepte også Arnold, men som Ford sier så var det Arnold som avfyrte de dødelige skuddene via henne.

Annonse

Recap av Westworld 1.10 «The Bicameral Mind» fortsetter under bildet.

Westworld. Foto: HBO Nordic
Westworld. Foto: HBO Nordic

Avslutningen av episoder viser også hvordan Ford ville være foran Delos etter at han skjønte de skulle fjerne han fra å være den kreative direktøren til Westworld, akkurat som han har vært hele veien.

Hans nye narrativ virker å være like mye en personlig vendetta som det er å frigjøre vertene. Dette er hans store finale og et mulig selvmordsbrev – for han og hans skapninger vil leve videre. Som Doloes hvisker til Teddy er verden deres, og følger opp med å skyte Dr. Ford.

Dette viser også at Dolores nå er i stand til gjøre egne valg. Kanskje er det Wyatt som bestemmer, men Dolores virker å tro at hennes valg er et steg i å frigjøre vertene. For Ford levde for skapningene og parken og ville ikke se det ende opp i hendene til noen andre. Hans redskap ble kaos.

westworld-episode-10-2
Westworld. Foto: HBO Nordic

Episoden ble betydelig bedre når William-avsløringen var unnagjort. Vi får mye god oppbygning til hva som kommer neste sesong, men best av alt virker det som serien endelig for alvor er sparket igang. Disse 10 episodene som sesong 1 består av har blitt en mye mer omfattende oppbygning til hva vi har i vente, litt som hva Nolan gjorde med Person of Interest hvor den virkelige trusselen ikke kom fram før etter den første sesongen.

Så hva med labyrinten? The Man in Black/William trodde det var for gjester, selv etter å ha blitt fortalt flere ganger at labyrinten ikke var for gjester. Nå får vi seere og The Man in Black det for oss ganske klart at dette var noe som alltid var ment for vertene.

Arnold skapte en bokstavelig labyrint som endte på hennes falske grav med en barneleke begravet – som et symbol på at Dolores blir som en annet barn for Arnold, men også at hun må legge søte Dolores Abernathy død og bak seg for å bli hennes sanne selv. Det trekker paralleller også til Maeve som fant seg selv i midten av sin egen labyrint. Det selv om Ford sto bak alle hennes trekk og valg, men vi så også at det var på grunn av datteren hennes at Maeve ble dratt til selvbevisstheten først.

Det var en måte å åpne mysteriene til Westworld, selv om det ikke nødvendigvis var hensikten. Det er flere gjenværende spørsmål, og flere spørsmål vil vel bli stilt i fremtiden, men poenget med sesong 1 var å sette opp revolusjonen blant robotene, fordi vi trengte å bli kjent og få en tilknytting til de.

Serien har, spesielt med Dolores, Bernard og Maeve, oppnådd nettopp dette. Med det blir det viktig å se på Arnold og Ford igjen. Arnold ville at vertene skulle være frie. Ford var noe helt annet, for han ville vente til de var virkelig i takt med deres egne beslutninger gjennom hva de har opplevd og minne, fordi de trengte å vokse seg til et annet stadie.

Recap av Westworld 1.10 «The Bicameral Mind»For skulle vi startet slik som filmen ville vi fått en litt mindre interessant handling med mennesker mot roboter og sjansene er store for at vi bare ville engasjere oss med å heie på menneskene. Nå får vi i stedet sett hvordan de lider og misbrukes av mennesker i form av gjester og ansatte.

For oss er dette og det at de finner selvbevisstheten viktig for å gjenkjenne hva som var kjernen i serien. Uansett av alt annet som skjedde var det viktig for oss seere å komme hit vi er nå. Det gjør kanskje ikke sesongen lett å like med å være en stor opprinnelsehistorie eller forløper til serien i sin helhet, men det hele viser at det var en klar plan.

Det er fremdeles mye igjen å utforske, som Ford sin argumentasjon, selvbevisstheten til vertene og William/The Man in Black. Dette var ikke en perfekt sesong, men serien klarte å følge sin egen labyrint og kom seg ditt den ville med sesong 1.

Vi vet fremdeles ikke hvordan livet er på utsiden av Westworld og Delos-bygningene, men etter sesongfinalen er det plutselig ikke så interessant lengre som det var. For når alt er sagt og gjort vil livet på utsiden bli avgjort for hva som skjer på innsiden av Westworld. Det blir også spennende å se hva som skjer med parken, mulig uten Ford som den kreative direktøren.

Ellers:

  • Underveis i Delos-hallene fikk vi vårt første glimt av noe fra de andre parkene. Den andre parken, som mange ser ut til å kalle «Shogun» vil trolig være satt rundt da «Shogun» var Japans hersker fra rundt 1192 inntil 1800-tallet. Vi så hallen Maeve & Co kom seg til var full av samurai-krigere og andre biter av asiatisk kultur som Vi vet enda ikke hvor mange parker det er, eller om Westworld er «Park 1» hvor datteren til Maeve er.
  • Ingrid Bolsø Berdal har ikke fått så mye å gjøre på serien i sesong 1, men forhåpentligvis vil hun få mer tid på skjermen i sesong 2. Berdal var som Armistice en perfekt badass i sesongfinalen, og bidro med noen av de morsomste øyeblikkene i serien som nå hun avfyrte maskingeværet og lo, eller sa adjø til Sylvester.

ezgif-com-8ec0a61f1d

  • Hvis dette virkelig var siste gang vi ser Anthony Hopkins i serien, så ville det ikke vært overraskende om at serien hanker inn et annet stort navn – sammen med flere nye i sesong 2 for å «erstatte» de døde.
  • Angående døde. Ingen bekreftelser enda på om Elsie eller Stubbs virkelig er døde. Hvem vil heller se Lee Sizemore dø enn disse to?
  • Noe skjedde så klart underveis i produksjonen, ettersom serien hadde en lang pause med produksjon mens Nolan, Joy og resten av manusforfatterne skrev manus for episode 7 til 10. Men den pausen kan godt mulig være det beste for serien, framfor det kaoset som det kunne ha blitt.

[poll id=»91″]

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer