Whoa! Hvor skal vi starte etter den meget innholdsrike andre episoden av Westworld?

Dette var kanskje mer en «første episode» enn hva første episode var, med en omfattende introduksjon til universet, dens regler og en lang rekke med tematikk og mysterier som garantert vil oppta oss i månedene og ukene som venter. For enhver som har spilt RPG var det lett å kjenne seg igjen i deler av det narrative.

Det hevdes at mye av denne episoden egentlig var ment å være del av den timelange premieren. Noe som gir mening, samtidig var det godt å spare på godbitene og gi det litt mer pusterom. Selv om vi måtte vente litt ekstra før vi møtte en av hovedpersonene. Velkommen skal du være Jimmi Simpson i rollen som William og Ben Barnes som Logan! Som om vi ikke alt var overlesset med kvalitetsskuespillere i HBO-serien.

westworld-episode-2«Jeg gleder meg til å se hvem du virkelig er». William får passet sitt påskrevet av reisekameraten sin Logan (Ben Barnes). I William har vi en snill, omtenksom og høyst moralsk person som akter å være trofast mot en eller annen heldig kvinne som venter hjemme. Som reiser spørsmålet: Er man utro om man har sex med en robot (forsøk å diskuter dette i lunsjen på jobb om du tør…)? For William er svaret utvilsomt ja. Men trolig ser han også på vertene som mer enn maskiner.

Smårsmål nummer to: Ville du hatt sex med en Westworld-robot?

[poll id=»70″]

Det er lett å bli moralistisk overfor Logan, men skal vi forsøke å komme han (og temaparkens skapere) i forsvar kan det nå sies at det vel er bedre at folk kjøper seg sex med roboter enn prostituerte. Nå blir poenget undergravd med at robotene her ser ut til å bli levende, tenkende skapninger (nok et spørsmål Westworld stiller: Når kan noe anses for å være et liv?). Men likevel: For alt vi vet kan Westworld-teknologien fått en slutt på «verdens eldste profesjon» i dette universet. I hvert fall for de med 40 000-dollar å bruke på et besøk (som vi får vite er prislappen på en tur til temaparken). Nei, her har Westworld virkelig blitt sci-fi med å få oss til å undre over det mest absurde av problemstillinger.

I første omgang kan man fort anse William som den strake motsetningen til den Westworld-erfarne Logan. Vil vi se han gå i samme retning, eller vil han bevare sin menneskelighet i en verden hvor du har frihet uten ansvar?

Annonse

Foto: HBO
Foto: HBO

Jeg syntes det er mer spennende å se Willam som en motsetning, eller «tidlig utgave», til den mystiske «Man In Black» (Ed Harris). MIB fortsetter jakten på Westworlds hemmelighet, vi får også vite at han har gjestet Westworld i 30 år. «På sett og vis ble jeg født her» sier han, smått tvetydig. Hans morbide slakter-ferd gjennom temaparken går ikke menneskene hus forbi. «Den herremannen får det han ønsker» sier sikkerhetssjefen Stubbs (Luke Hemsworth. Jepp, det der er broren til Thor-stjernen Chris Hemsworth og Hunger Games-stjernen Liam Hemsworth). Det MIB ønsker er å finne frem i en labyrint som ikke var skapt for han (For meg som seer oppleves Westworld som en egen labyrint, her er det lett å gå seg vill. For øvrig en labyrint jeg gjerne utforsker, enten den er ment for meg eller ikke).

Hvem er denne MIB? Og hvorfor har han kommet hit i 30 år? Og hvorfor får han gjøre som han vil? Det er nok å undre seg over mens Ed Harris står for seriens mest spektakulære actionøyeblikk. Samtidig er det vanskelig å slå hjernen av og «nyte» sekvensene med han da episoden som helhet, gjennom flere dialoger, går kritisk til verks mot nettopp slik «underholdende vold». Det er en herlig vri hvordan vi blir utfordret på om actionsekvensene er noe vi bør, i mangel på bedre ord, kose oss med eller ei.

Westworld ser, enn så lenge,  ut til å ta en ganske dystropisk tilnæmring til hva som skjer med mennesker i denne ekstreme formen for virtuell virkelighet. Media har i populærkulturen lenge fått «skylden» for sviktende moral og dømmekraft, helt siden boktrykkerkunsten ble oppfunnet. En myte som media gjerne er glad i å servere oss, det er sjelden en massemorder på ferde uten at vi får vite alt av spill og film gjerningsmannen har spilt. Nå er medievitenskapen så langt mer nyansert på området, det er lite som tyder på at noen blir psykopat eller slem av et spill, en bok eller film. Det blir forenkling kontra alt annet man opplever i livet, som lokalsamfunn, omgangskrets, oppdragelse, traumer i barndommen og mer.

På den annen side: Westworld er virkelighetsflukt på et helt annet nivå. Som William så til de grader gjenspeiler, det er ikke bare eventuell skyldfølelse om han skulle falle for fristelsene som kaster seg over han. Sjokket over reisefølgets voldsbruk over den innpåslitne gamle eventyreren kan gi enhver traumer.

Westworlds (tilsynelatende) argumentering for at menneskeligheten forsvinner som følge av teknologi er en spennende en, spørsmålet er om den fronter at alle som besøker Westworld vil bli som Logan og MIB, eller om en som William vil ivareta sin menneskelighet og empati trass den ekstreme virkelighetsflukten han nå lever i.

Vil ethvert menneske som utsetter seg for slik livaktig «gaming» ende opp som rasshøl?

[poll id=»71″]

I dette er det William, og trolig også Bernard (Jeffrey Wright), sin karakterutvikling Westworlds mest fremtredende samfunnskommentar når det kommer til temaet gaming og teknologisk drevet virkelighetsflukt.

En spennende vri på Westworld er også at den kan tolkes som en kritikk av underholdning med sex og vold av spekulativ art. Noe som er finurlig på et meta-plan, da nettopp HBOs Game Of Thrones er en serie som er blitt kritisert for dette, spesielt vold mot kvinner.

maeve-westworldUtover dette var den virkelige godbiten i episoden hva som skjedde med Maeve (fantastiske Thandie Newton). «Det kan være smittsomt» blir vi advart av Abigail angående «glitchen» i første episode. Noe det viser seg at det er. Dolores gjentar setningen («These violent delights have violent ends») hun selv ble servert i forrige episode, noe som leder til at Maeve smått begynt å vise tegn på å bli sansende. En traumatisk episode, hvor hun både husker skremmende minner fra et «tidligere liv» og våkner opp midt i «fabrikken» mens hun blir operert på var skremmende å se. Naken, kuttet opp og livredd rekker hun å få øye på rene skrekk-rommet av det som for henne er døde mennesker.

Dolores har også begynt å gruble over minnene som plager henne, som også leder henne til å finne et skytevåpen. I tillegg har hun noen merkelige samtaler med Bernard, en mann det viser seg har en og annen hemmelighet. Blant annet med sjefen Theresa Cullen (Sidse Babett Knudsen).

Hva så med Robert Ford? Har han skapt en barnerobot av seg selv? Det kunne nærmest virke slik, da den unge gutten han møter i Westworlds ødemark delte mange av hans tanker og meninger. Ford er temaparkens trollmann og han har noe spennende på gang, som involverer en kirke. Han søker etter å gi noe mer enn tanketom og forutsigbart eventyr, som han så effektivt demonstrerte overfor parkens historieskaper Lee Sizemore (Simon Quarterman), en enda mer ufordragelig kar enn Logan. Jeg stusser litt over hvordan Lee endte opp med en slik jobb på et sted med en filosofisk ladet «bestefar» som Ford har såpass mye innflytelse. Fords kommentarer så ut til å gå langt over hodet på Sizemore.

Det er også fullt mulig at mye av det vi blir servert går over hodet på oss. Westworld har alt rukket å bli en av de mest analyserte og diskuterte seriene i år og jeg gleder meg stort til hva vi har i vente i neste episode.

[poll id=»69″]

Ellers

  • William og Logan er nok inspirert av originalfilmens protagonister.
  • Jimmi Simpson er ikke fremmed for TV-publikummet som liker science fiction. Han hadde en herlig gjesterolle i Person Of Interest, hvor han spilte Logan Pierce i to episoder. For øvrig bør alle Westworld-fans sjekke ut Person Of Interest (Her er anmeldelsen min av den serien). Han er en voksende stjerne etter roller i House Of Cards, Hap And Leonard og It’s Always Sunny In Philadelphia.
  • Westworld hadde en solid start for HBO og ser ut til å bli høstens store snakkis.
  • Teddy ble drept igjen. Hva er killcounten nå? 3?
  • Uken ga et piano-cover til Radioheads No Suprises.
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer