Syv grunner til at du burde sjekke ut You’re The Worst

Annonse

Hva den er: en mørk FXX/Viasat 4 komiserie om Gretchen og Jimmy, to svært selv-sentrerte/destruktive 30 åringer som «hooker opp» etter et bryllup og ender opp å forelske seg – men vil helst ikke at den andre skal vite det. Med hjelp fra Gretchens bestevenninne Lindsay og Jimmys romkamerat Edgar forsøker Gretchen og Jimmy å navigere det farlige farvannet kalt «forhold» med æren i behold. Serien, skapt av Orange Is The New Black og Weeds skribent Stephen Falk, har høstet mye ros over atlanteren og blitt nominert for en rekke priser, inkludert Critics Choice for beste komiserie.

Hvor mange episoder er det: 24 episoder på ca 26 minutter, spredd ut over 3 sesonger. Den tredje sesongen hadde premiere denne uka på FXX i USA.

Liker du… Girls, Louie eller New Girl …kan det hende du liker You’re The Worst.

Enda ikke solgt? Her har du syv grunner du burde se You’re The Worst:

1. Den er tidsaktuell, #relatable og veldig morsom

theworstFor oss «millenials», født på 80 og 90-tallet, vil det være mye i serien å kjenne seg igjen i. Om man ikke begir seg ut på nettdating, ender man som oftest opp i forhold først etter man har hooket opp på en eller annen fest, etterfulgt av en lang og forvirrende periode hvor en ikke helt vet hvordan man ligger an.

You’re The Worst tar angsten tilknyttet all slags dating på kornet med humor: dette er to mennesker som ikke er klar for å gi slipp på friheten singellivet har å by på men likevel har en uforståelig trang til å være i nærheten av hverandre. For de av oss med litt forpliktelsesfobi er Gretchen og Jimmy farlig igjenkjennbare, og i en tid hvor de sosiale normene for dating er stadig i endring er det fint å vite at det er andre som er enda verre til det.

2. Det er 2016s svar på Seinfeld

https://www.youtube.com/watch?v=hWGZGwd9YLc

Nei, Seinfeld 2000 har ikke blitt plukket opp til serie enda. Men You’re The Worst er kanskje det nærmeste til en moderne utgave av klassikeren. Det har vært mange som har prøvd: Community, Happy Endings, Arrested Development.

It’s Always Sunny In Philadelphia slår kanskje alle disse seriene når det kommer til forferdelige karakterer, men You’re The Worst ivaretar Seinfelds kjærlighet for running gags og sprøe konsepter. Hver sesong av You’re The Worst har en episode dedikert til det herlige enkle konseptet «Sunday Funday» hvor karakterene, du gjettet det, prøver å ha en gøy søndag, komplett med sin egen sang.

3. Serien har empati til å forstå karakterene sine

I de første par episodene av serien slet jeg litt med hvordan serien glorifiserte karakterenes ekle handlinger. Ikke at serier må nødvendigvis ha snille karakterer (Difficult People er herlig nettopp fordi den er tro til dens tittel), men hvis karakterene er fæle mot hverandre hele tiden, hvorfor skal jeg gidde å investere tid i de?

I motsetning til dens spirituelle storebror Seinfeld hvor «no hugging, no learning» var det evige mantraet, viste det seg utover i sesong 1 at You’re The Worst utfordrer karakterene sine til å lære av (noen av) deres feil. Jimmy og Gretchen er nærmere «ekte» mennesker enn sitcom karakterer på måten serien mesterlig balanserer mellom karakterutvikling og stase.

I sesong 3 er karakterene ikke helt hvem de var ved seriens start. Enkelte ganger overrasker Jimmy ved å bryte ut av sine gamle selv-destruktive mønster, andre ganger gjør han akkurat det vi (og de andre karakterene) forventer at Jimmy skal gjøre. Som jeg skrev om Girls tidligere i år, litt av spenningen i serien ligger i hvor mulig karakterforbedring egentlig er.

4. Den eksperimenterer med den episodiske formen

Som de fleste nyere dramakomedier er You’re The Worst en føljetong, men som Stephen Falks forrige arbeidsplass (Orange Is The New Black) er You’re The Worst flink til å lage minneverdige episoder som fungerer som egne episodiske enheter. Mye har blitt skrevet om hvordan hyperserialiserte serier som House of Cards har ødelagt den episodiske kunstformen, og til tross mye serialisering, bruker You’re The Worst episoden for alt den er verdt. En episode kan for eksempel handle om tidligere nevnte «Sunday Funday», en annen hvor Jimmys familie kommer på besøk. Variasjonen fra episode til episode gjør at man ikke går lei serien, og den blir veldig uforutsigbar.

I sesong 2 tok serien sin eksperimentelle side til nye høyder med episoden «LCD Soundsystem» hvor Jimmy og Gretchen er bortimot gjesteskuespillere i en halvtime sentrert rundt et nabopar. Det eksperimentelle er noe jeg forbinder mer med serier som Mad Men, Breaking Bad og LOST, enn en halvtimes sitcom. Den passer fint for fans av Community sånn sett.

5. Den er low-key romantisk

Gretchen-JimmyYou’re The Worst kan regnes som en anti-rom-com i presentasjon. Det er en serie om folk som tror de er for intelligente og «kule» til å la seg lure av meet-cutes og andre typiske troper assosiert med den romantiske komedien. Og den fungerer fint på det punktet; den blir aldri over-sentimental og bryter ofte opp emosjonelle øyeblikk med en spøk eller to. Og det er kanskje nettopp det som gjør den romantisk. Dette er mennesker som får hverandre til å le og er så fæle at det er ingen andre som vil ha noe med de i å gjøre. Og hva er mer romantisk enn det?

De fleste romantiske komedier avslutter øyeblikket karakterene får sin «happily ever after», et punkt i tid som virker kanskje teit og arbitrært i og med at man kan ha mange oppturer og nedturer i et livsløp. You’re The Worst gjør et smart og realistisk valg i å heller være en historie om karakterer som prøver å holde sammen, i stedet for å bli sammen.

Seriens mest romantiske øyeblikk blir bare mer potente fordi det er ikke en selvfølge at Gretchen og Jimmy skal vise følelser for hverandre. Serien har så langt klart å unngå problemet med mange romantiske serier og filmer der man blir irritert på karakterene som er konstant «av og på» og i synlig fabrikkerte trekant-drama, ved å ikke la romanse være seriens hovedfokus. Serien har såpass mye annet å by på at enhver episode hvor karakterene enda er sammen føles som en lettelse og en bonus. Det er en perfekt serie å se sammen med kjæresten.

6. Den har en av de beste skildringene av depresjon jeg har sett på TV

Til og med før Tony Soprano besøkte Dr Melfi for første gang i 1999 var TV interessert i karakterers psyke, men i årene siden den gang har denne interessen tatt helt av ettersom samtalene rundt mental helse har stadig blitt vanligere. Serier som Mr Robot, BoJack Horseman, Mad Men, Crazy Ex-Girlfriend, og ja You’re The Worst er alle fascinerte av det store spørsmålet: er lykke mulig? Og i You’re The Worsts tilfelle utforsker den temaet gjennom karakteren Gretchen som det etter hvert avsløres er klinisk depressiv. Det som følger er et mørkt, vanskelig og vakkert handlingsforløp som enhver med depresjon kan kjenne seg igjen i.

7. Aya Cash

Aya Cash (til høyre) i You're The Worst.
Aya Cash (til høyre) i You’re The Worst.

Kanskje den største grunnen til å gi You’re The Worst en sjanse er seriens stjerne Aya Cash. Hun tilfører Gretchen en sårbarhet som får en til å heie på den sarkastiske, barnslige forpliktelsesfobien. Serien har generelt et solid arsenal av skuespillere, men den hadde trolig ikke blitt like god uten henne. Hun representerer seriens styrker: det ene øyeblikket får hun deg til å le, det neste gråter du sammen med henne. Hun er «game» for alt serien gjør med karakteren hennes, om det er pinlige sex-scener eller å dresse opp som Daenerys fra Game of Thrones. Gretchen er ikke alltid lett å like, men Cash og serien får deg til å heie på henne likevel. Og Cash er herlig på Twitter og.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X