Annonse

Bjørn mot bjørn, nye sengeallianser i Wessex og Rollo på fransk-kurs i Paris. Ja, og så nåde da, som også var episodens tittel. Tid for nok et Vikings-recap. Selvfølgelig med spoilere for episoden.

«Du har lidd nok» sa Ragnar og frigjorde sin gamle venn Floke. De barmhjertige ordene var ikke rettet mot han, men konen Helga som desperat forsøkte å forhindre dryppende vann på sinn fastbundede mann. En dom inspirert av historien om da gudene fanget Loke i en hule hvor gift sakte dryppet ned på halvguden og gjorde han gal. Floke var igjen fri, noe som var smått utenkelig episoden før. Hvorfor Ragnar viste nåde? Et drømme-besøk fra ingen ringere enn Athelstan overbeviste den konfliktfylte og isolere kongen. Som en viking med et ben i hver religiøse sandkasse fortsatte han å være en herlig kompleks fyr. Trass episodens tittel og alt som skjedde, var jeg fortsatt ikke overbevist om at han kom til å vise Floke nåde.

Denne indre kampen Ragnar opplevde gjenspeilet den striden religion kommer til å ha på Vikingsamfunnet i århundrer fremover. Den stadig spirituelle leken, både visuelt og med dramaturgiske grep, passer godt og gjenspeiler også hvordan religion i dag skaper konflikt. Enten man er religiøs eller ei, det gir serien det lille ekstra – selv i en heller saktegående episode som dette.

Jeg er glad skuespiller George Blagden, som er travelt opptatt med å være stjernen i Versailles, fant tiden til å stikke innom (Det er morsomt at skuespilleren nå spiller en fransk konge i sin nye serie). For scenene hvor både Ragnar og Kong Eckbert fikk besøk av mannen de beundret så mye da han levde var til å få frysninger av. En episode som lenge var oppbyggende og smått treg i handlingen, hvor Ragnar knapt var med før halvveis ut i episoden, leverte et mektig øyeblikk.

Men var rådet om tilgivelse for Floke? Aslaug ble ikke viet samme luksus og ble satt ettertrykkelig på plass. Listen over personer som ønsker og behøver tilgivelse av sin konge er lang, spørsmålet nå er om Ragnar vil vie samme luksus til sønnen, broren, Wessex-kongen og sin bitre hustru.

Annonse

V4_03_04212015_BW_00080-1600x1600

Om det var det smarte valget av Ragnar å befri Floke? Det er en annen sak, men mannen er tom for nære allierte og om han og Floke kan finne en måte å samarbeide på er det kanskje håp for den djerve vikingkongen. At Floke ble reddet av en kristen verdi var i det minste smått ironisk (eller var nåde del av Norrøn tro? Opplys gjerne i kommentarfelt). Men allierte trenger Ragnar, hvis ikke tror jeg det snart hans tid går mot slutten. Seriens stjerne eller ei.

Noe oppbyggingen av Bjørn også indikerte. Han fortsatte sin ferd i villmarken og endte i basketak med en ekte bjørn. Det sier litt om vikingen at han våget å storme mot et slikt beist, som i flere dager hadde tatt hans bytte.

COMP_ONE-1600x1600 (1)
«Dude! Tannpuss, please!»

I en sesong som så langt handler om at rollefigurene skal finne nytt fotfeste etter rystelsene forrige sesong, er Bjørn den som seiler frem som den fremtidige lederen. Om han da overlever leiemorderen som Jarlen Kalf har sendt etter han (jeg elsker for øvrig begrepet «berserker»). Nok et beist det der, med grynting og hele pakken. Men faen heller, Bjørn drepte en bjørn! Berserkeren bør løpe i motsatt retning hvis han verdsetter livet sitt.

Det er et farlig spill Kalf spiller. Han fornærmet Lagertha uten at han selv skjønte dette, han begynte så bra med «jeg elsker deg», før han leverte tidenes dummeste fornæremelse. «Om du fortatt er ung nok, håper og drømmer jeg om at vi kan få barn sammen» lirte han av seg, helt uvitende om spådommen Lagertha ble forbannet med flere år tidligere. At hun aldri igjen ville få barn. Lagertha har større ambisjoner enn å bli ansett som nok en manns inkubator og mål for begjær. Hennes tidligere trussel om å drepe han tror jeg hun vil gjøre alvor av. Finner hun ut at jarlen forsøker å få sønnen drept vil hennes vrede blir nådeløs, selv ikke er Athelstan-spøkelse vil gi nåde et slikt tilfelle.

V4_03_04282015_JH_01403-1600x1600
Kalf skjønner ikke selv hvor på bærtur han er angående sin store kjærlighet

I Wessex vendte Aethelwulf hjem med prinsesse på slep. De to innledet et forhold, for første gang vek prinsen unna sin høye moral og lot fristelsene ta overhånd. Lite visste han at faren nok en gang innledet forhold med Judith (som igjen gikk i lære, hvor hun blant annet fikk tilgang til gift. Mon tro om det vil vende tilbake som del i fremtidig plot). Nyheten om Ragnars Paris-beleiring nådde hoffet som lot seg underholde av Prudentius sin fremstilling om at Ragnar ble bekjempet. I tillegg gikk det opp for kong Eckbert st Athelstan var død, fordi… spøkelse. Judith og Eckbert sørget sammen og delte seng sammen. De var litt av et par, huff.

Imens slet Rollo med sin nye franker-rolle. Det var nok av humor i vikingens vansker med å kommunisere, men scenene var mest interessant fordi det viste hvordan språkbarriere kan få en person til å fremstå som fullstendig rabiat imbesill. Som seer kjenner vi godt nok til Rollos indre strid og refleksjoner, men sett fra øyne til frankerne fremstod han som usedvanlig simpel og primitiv. Her ble vi servert en god leksjon om hvordan skinnet kan bedra og hvorfor etnosentrisme fort leder til at man trekker feil konklusjoner. Bare spør Gisla.

V4_03_05272015_BW_4860-1600x1600
«The brat-pack»

Rollos frustrasjon da han forsøkte å lære seg språket var forståelig. Broren Ragnar har tidligere vist hvor enkelt han lærer seg de ulike språkene, noe som plaget Rollo nok til å ta raseriet ut over læreren. Ja Rolli, vi har alle vært der. Om han finner tålmodighet vil utdannelsen gi han nøkkelen til å bygge sitt eget rike og for å bryte ut av sitt selv-valgte isolat.

Alt i alt var dette en god episode for karakter-bygging, men ellers ganske så rolig både med tanke på handling og action. Med en forlenget sesong må vi nok være litt mer tålmodig enn i tidligere sesonger.

[poll id=»59″]

Flere Vikings-recap

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer