De 10 beste seriene på strømmetjenestene (februar 2016)

Hvilke ti serier er de beste du kan se på strømmetjenester som Netflix, Viaplay, C More, TV 2 Sumo og HBO Nordic? Vårt seriepanel har vurdert og stemt – resultatet er følgende toppliste over serier tilgjengelig på strømmetjenestene.

Panelet består av både menn og kvinner i ulike yrker og med ulik bakgrunn. Dette inkluderer en filmviter, en medieviter, en bibliotekar, en TV-kritiker, en produsent, et par butikkmedarbeidere og trolig også en jedi (eventuelt en som lever i vrangforestilling). Når det gjelder nummer 1 og 2 på listen måtte vi denne gang be dere lesere for å avgjøre. Ikke at det har så mye å si, da begge seriene er verdig topp-plassen.

Annonse

Vi håper den er til hjelp og tar gjerne i mot tips, innvendinger og annet i vårt oppdrag med mål om å hjelpe dere lesere i å finne frem i seriejungelen. Vi håper den faller i smak!

Topplisten

 

The Wire

Vi følger etterforske i Baltimore som går nye veier for å få has på narkotikabransjen.

Serien har det siste tiåret blitt omtalt som «verens beste serie» av de fleste som har peiling på hva de snakker om. Greit nok at vi er rebelske, men ikke såpass at denne utelates. En serie som har noe å fortelle om samfunnet vi lever i, uten at den virker hverken moraliserende eller belærende. Mangfoldig rollegalleri i en kompleks historie. Dette er pensum til livet.

Fengende drama, variert rollegalleri og bunnsolid manus. Sjokkerende nok er det en serie som ikke var utelukkende blendahvit eller primært handlet om en middelaldrende mann i midtlivskrise. Dette er samfunnsdrama du må klatre til øverste hylle og forbi for å finne.

 

Breaking Bad

Serier på Netflix
Breaking Bad. Foto: AMC

Kjemilæreren Walter White slår seg sammen med en tidligere student etter at han får dårlige nyheter hos legen. Med kort tid igjen å leve går han inn i narkotikabransjen for å sikre fremtiden til familien.

Når man trodde kvalitetstoppen var nådd kom Breaking Bad og viste oss hvor spennende og forøfrerende en serie kan bli. Et dypdykk i det menneskelige sinn og hvordan begjær, stolthet og mestringsfølelse kan få oss til å gjøre hva som helst.

Hvor skal vi begynne? Det er noe spesielt med å se en serie om en god mann som blir slem. «Men serien var svak på..» sa noen … aldri. For den er suveren på alt. Skuespill, manus, cinematografi, one-linere. Dette er spenning som får seerne til å slite ut kanten på stolen.

 

The Sopranos

Mafioso Tony Sopranos opplever såpass mye stress og uro i livet at han får angstanfall. Han må begynne å gå til psykolog. Samtidig som psyken utforskes må han drive «familiebedriften» og håndtere familielivet.

Godt mulig den mest banebrytende TV-serien fra de siste tiår. The Sopranos banet vei for en ny form for psykologisk thriller, hevet standarden og gjorde oss hektet på kvalitetsdrama. Mediet ble for alvor voksent, her med vilje til å ta for seg tematikk og historie ingen andre tidligere våget å røre.

Skaper David Chase kunne ikke fordra bransjen han jobbet i og sørget for å skape en serie som brøt med det meste av etablerte konvensjoner. Tony Sopranos er den ultimate anti-helt, spilt til perfeksjon av James Gandolfini.

 

Game Of Thrones

Kongens høyre hånd dør på mystisk vis, kongen ber derfor sin gamle venn Ned Stark om hjelp. Det er starten på et episk eventyr om mektige familier i en verden fylt av magi, farer og myter. Hvem vinner kampen om tronen? Og hvilke farer er det som lurer i nord?

Hva skjer når historier rammes av det mest utenkelige, selv for den vante leser og seer? Game Of Thrones tok mesterverket til forfatter George R.R. Martin og serverte fantasy, krig, intriger, magi, mengder med vold og enda mer sex. Martin var, som Sopranos-skaper Chase, en som var lei TV-industrien, han skrev derfor bøkene som «aldri kunne lages film eller TV av». HBO tok utfordringen, noe vi er sjeleglad for.  Dette er TV-serien som for alvor gjorde at bransjen fikk opp øynene for å adaptere bøker.

Den ultimate virkelighetsflukten som tar oss til en brutal verden med magi, intriger og fantastiske produksjonsverdier. Vårt tiårs store snakkis.

 

Mad Men

Reklamemannen Don Draper er en av de beste i bransjen i USA på 60-tallet. Det viser seg at Don har skapt sin egen verden, hvor det er vanskelig å vite hvem han virkelig er.

Det er noe eksepsjonelt når en historie om en mann i reklamebransjen kan bli så fengende, spennende og givende. Serien som for alvor ga liv til reflektering i serieformat, i tillegg kan vi ikke annet enn å elske en serie som endelig ga oss fantastisk godt skrevne kvinnelige roller.

En sexy og intelligent serie som fortsatt er ulikt alt annet.

 

Rectify

Etter nesten to tiår på dødscelle blir Daniel Holden satt fri etter at nye DNA-bevis blir fremvist. Det å bli del av lokalsamfunnet er alt annet enn enkelt, ikke alle er overbevist om hans uskyld.

Scener med stillhet kan formidle mer enn tusen ord. Uenig? Vel, sjekk ut Rectify for å få det bekreftet. Det mest «rebelske» innslaget på listen. Kun 3 i panelet har sett nok til å bedømme den, det blir spennende å se om den blir værende på listen fremover. En hjerteskjærende portrettering av lokalsamfunn, personlig tragedie og det amerikanske rettssystem.

En serie som verdsetter tålmodighet og aldri forsøker å overforklare. Dette er et nytt nivå av selvtillit innen serieproduksjon.

 

Band Of Brothers

Dramatisering av «Easy Company» og hva de gikk gjennom under 2. verdenskrig.

Samhold, vennskap og kampen for å beholde egen menneskelighet. Miniserien over alle miniserien, historien om krig og hva det gjør med mennesker. Serien er en publikumsfavoritt og har blant annet høyest karakter på IMDB. Den scorer også høyt hos oss.

Satte en ny standard for krigsdrama og miniserie-formatet. En målestokk for både filmer og serier.

Friday Night Lights

En trener, et fotballag og en haug med ungdom. Dette er fortellingen om hvor viktig et fotballag kan være for et lite lokalmiljø.

«Du elsker fotball, du vet det bare ikke enda». En eksepsjonell serie om familieliv, lokalsamfunn og ungdommens utfordringer. Det være seg det dynamiske ekteskapet til Taylor-familien, de rebelske ungdommene eller skjebnen til det lokale fotballaget – dette er en serie som engasjerer på flere plan.

En serie om drømmer er godt å ha når de flest kritikerfavoritter tar for seg anti-helter. Kyle Chandler, Taylor Kitsch, Connie Britton og øvrige skuespillere er fenomenale. Den ultimate seiren for familien.

 

Seinfeld

Stand-up komikeren Jerry Seinfeld tok sjangeren i en ny retning med sitt kyniske blikk på hverdagslivet. TV-serien viste hvorfor 90-tallet var fantastisk og fungerte som en forrett på TV-seriens gullalder. Godt mulig serien som skapte alt ut av ingenting er tidenes komiserie. 

Serien er morsom og kreativ, med en egen evne til å stadig viske ut grensene mellom fiksjon og virkelighet. Banebrytende komikk.

 

Twin Peaks

Spesialetterforsker Dale Cooper ankommer småbyen Twin Peaks for å etterforske mordet av en ung kvinne.

Utvikling handler om å utfordre det etablerte, noe Twin Peaks gjorde til gangs. Den smått eksentriske regissøren David Lynch tok sin surrealistiske tilnærming og ga oss campy horror-serie med absurde såpeopera-elementer. Serien vender tilbake i 2017, 26 år etter at siste episode ble sendt.

Bisarr, annerledes, skremmende og med et mysterium som opptok alle. En av de første seriene som for alvor utfordret etablerte seervaner. Forfriskende.

 

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Serieåret 2023
Serienytt-oversiktene

Relevante nyheter