Annonse

Etter denne episoden lurer jeg på om noen har helt LSD i koppen min, for her er det vanskelig å filtrere all informasjonen.

Det er tid for nok et recap! Beware of spoilers.

Den store hemmeligheten var at statsminister Woll hadde en sønn (Robert). Som har vokst opp hos onkelen, trolig i Rogaland, fordi ..vel.. dialekt. En schizofren (?) ung mann med en tøff oppvekst hos statsministerens onkel. Nei vent, bror. Roter her, ingen VG-redaktør til å rettlede meg. Både Hivju-wannabe (Hammern) og Batman (Mathiesen) hadde oppdaget dette. Robert hadde en tilknytting til gruppen i Trøndelag, som ble utsatt for et fiaskoraid. Dette kan også forklare hvorfor de truslene ikke ble tatt på alvor, Woll tonet det ned fordi sønnen var nevnt. Eller noe i den dur, det gikk litt hurtig med dialog-utvekslingen der.

Denne informasjonen ser ut til å ha blitt brukt av seriens bad-guys for å utsette Robert for et komplott. Noe de så langt har lykkes med, for Mammons kronidioter er og forblir PST-folkene som stort sett er MIA. Ikke rart de aner fint lite. Hovedmistenkte ender med en kule i skallen og de fleste tror saken er løst. Minus Peter og Batman, selvfølgelig. Nå har de tre episoder på å nøste opp dette her.

Vi spør oss selv: Hvem visste om sønnen og/eller hans «tilknytting» til et høyre-ekstremt miljø? Dette vil snevre inn hvem som er mistenkt. Sikkerhetsrådet ble nevnt, det ble også i en bisetning nevnt at Hertug Skule (vikar-statsministeren) var med i rådet. Statsminister-minion, som for øvrig også er hovedmistenkte for voldtekt av statsminister-datteren, visste om alt dette. Man kan også anta at Kansler Palpatine (Hertug Skules elsker), som her er finans-elitens representant, visste om dette så mye som de to deler informasjon. Informasjonsrådgiveren, nå sikkerhetsansvarlig og minion-knuller, visste tydeligvis ingenting. Som vel også forklarer at både sikkerhet og informasjon ikke helt fungerer som det skal.

Annonse

At Hivju-wannabe ble drept kan ha vært et resultat av at han planla å avsløre hemmeligheten. Noe som ville ødelagt mulighetene til å få legge all skyld på en uskyldig Robert. Eventuelt var det hele noe som var nødvendig for komplottets del, men akkurat det klarer jeg ikke helt til å få gå opp i opp.

Dette var en episode som minnet oss på tematikk fra første sesong. Peter, med sin trøblete barndom, hadde ingen problemer med å relatere seg til Roberts historie. «Du ofrer ikke barn Frank» sa han til sin gode venn, med alt vi vet om Peters bakgrunn er det ikke vanskelig å skjønne hans skuffelse overfor sin mentor. Peter endte også opp løpende i skogen, en scene som minnet om vignetten og deler av mystikken i første sesong. Trøblete barndom er tydeligvis en greie for Mammon-forfatterne å få frem, hvordan man formes av miljøet. Men med alt som foregår blir det vanskelig for Mammon å kjøre på med å skrelle løken. Der er det i hovedsak Hertug Skules sinn vi har fått spennende innblikk i, det blir ikke tid til andre med all handlingen. Så vi får ta det vi får, her var det et godt øyeblikk mellom Peter og Batman.

I regjeringskvartalet var det nok av barnslig aktivitet. En illsint Hertug Skule har det ikke lett og ble overvåket av sin egen justisminister. Også kjent som «kjerringen». At han blandet seg inn og fremprovoserte drapet på Robert gjør at mistenkt-radaren begynner å pipe ganske kraftig. Han visste mye her. Men samtidig, det virker såpass merkelig om han er involvert all den tid han har så lite kontroll.

Til slutt har vi fru Dansk Dynamitt. Hva er greien med henne? Vanskelig å skjønne og det er ikke fordi hun snakker dansk.

Episoden ble avsluttet med at advokaten, som tydeligvis var mer involvert enn først antatt, ble kastet overbord av tre mannfolk. Det er mye som skjer og jeg sliter litt med å filtrere ut det uvesentlige til seriens store mysterium. Jeg tenker da tilbake på Roberts monolog om LSD og hvordan hjernen filtrerer ut såpass mye informasjon, et filter som hadde vært godt å ha for å komme frem til hva som foregår her. Kanskje det var LSD i kaffeen min, for her er det nok av «partikler» som tåkelegger. Men vi kan trygt sette til side alt med statsministerens mysterium og den høyre-ekstreme gruppen, eller hva?

Hva er motivet for alt? Finansinteresser eller politisk ambisjon ser ut som to høyst aktuelle kandidater. Vi vet hva som måtte skje: Statsministeren trengte å dø og skylden bli lagt på Robert. Hivju-wannabe trengte å dø. Peter ble skånet, han ble også gitt informasjon av advokaten (reell eller villedning?). Batman ble spart, men mistet øyet. De trengte fortsatt han for at noen skulle finne frem til Robert? Og kanskje villede om all hinting til Odin, Kansler Palpatine er veldig hypp på at Hertug Skule skal bli statsminister og vet han kommer til å kverke planene om å investere store summer i Yggdrasil-prosjektet. Kan vi være inne på noe? Advokaten måtte bøte med livet, selv om han hevdet han var lojal. I det minste bekrefter dette at flere er involvert.

Samtidig er det nok av støyende faktorer. For det første virker hele komplottet litt vel innviklet. Vi har mystikken rundt Dansk Dynamitt, som jobber for oljefondet, og voldtekten av statsminister-datteren, hvor minion er mistenkt. Finansvennene til Hertug Skule skal være for Yggdrasil, om vi skal tro kunnskapsministerens uttalelse fra forrige episode. Og så er det nettopp nevnte kunnskapsminister. Kronprinsen som hadde alt å tjene på statsministerens død, hvis nå bare ikke finansministeren hadde blandet seg.

Eventuelt er det bare Kina som står bak… Hva tror du?

Sitatet

«Sønnen til broren til statsministeren eller noe sånn»

«Ja, nevøen heter det»

IT-duden og Løvinnen (redaktøren) ga episodens ene smil. Vi tilbringer for lite tid på det spetakkel-kontoret.

Ellers

  • Statsminister-minion og kunnskapsministeren møtes i bilen i en utveksling som var verdt å merke seg. «Har du noensinne gjort det? Risikert alt?» sa den sleipe minions. Blikket til kunnskapsministeren, som hadde et beleilig knulle-alibi da statsministeren ble drept, var tankevekkende. «Det kan vi snakke om når jeg blir din sjef» var svaret. Hva var poenget med denne scenen?
  • Voldtatt. Mistet mor. Far myrdet. Ukjent bror som blir drept rett etter hun finner det ut. Jeg lurer på hvor mange terapi-timer den stakkars statsminister-datteren trenger.
  • La oss satse på at «kjerringen», også kjent som trønderen, ender opp som statsminister når alt dette er over.
  • Jeg har litt vanskelig for å tro at media ville vært såpass opptatt med spekuering av Hertug Skules motiver for lovnadene han kom med. Statsministeren er myrdet, da pleier pressen å trå litt mer varsomt.
  • Er «kjerring» et verre uttrykk enn «mannfolk»? Jeg undres om jeg med rette kan bli dypt fornærmet over alle «typisk mannfolk»-statusoppdateringene som dukker opp på Facebook.
  • Hva er det med deg Batman! Har du ikke lært at når du har overvunnet motstanderen, så sørg for å ikke snu ryggen til.
  • Egg, egg og egg. Noen teori om hvorfor det visuelt var viktig for regissør?

[poll id=»45″]

Annonse