Kina er stort og Dagbladet er visst en jævla liten nettavis. Her er recap av Mammon episode 2.01!

Annonse

Ok, da er vi i gang igjen! Mammon er tilbake, Kina er stort og Dagbladet er en jævla liten nettavis. Her var det mye å lære. La oss oppsummere episoden:

Første episode gjør jobben og stiller flere spørsmål. Det jeg lurer mest på er: Hvem er den stakkars jævelen som er HMS-ansvarlig i VG? Ansatte med søvnproblemer grunnet konflikter, sjef med pappa-kompleks, slosskamper på toalettet og drap i kjellergarasjen. Arbeidstilsynet bør ha hendende fulle fremover i Mammon. En spin-off serie om arbeidstilsynets hverdag kunne vært artig det, i en Parks And Recreation-stil. For det er ikke bare i VG som har et forferdelig arbeidsmiljø. Det er nesten like ille i regjeringslokalet. Heldigvis foregår, enn så lenge, ryggdolkingen der rent metaforisk.

Håvamål og Hivju-wannabe

Mammon episode 2.01 - HammernMen la oss spole tilbake og ta dette fra starten av. Jeg slår på paranoia-radaren, for dette er Mammon og her gjelder det å se på alle som potensielt skyldige. Med sesong 1 friskt i minne, her antar jeg alle er som Transformers. «More than meets the eye». Episoden åpner med norrøn mytologi og en pretensiøs voice-over. Det er en stor langfinger til sesong 1-kritikerne som syntes det hele ble for pompøst og svulstig. Mammon viker ikke. Akkurat det kan jeg like, for det gir serien en klar identitet. La oss ta en titt på håvamålet:

Fe døyr, frendar døyr, ein sjølv skal også døy.
Eg veit noko som aldri døyr: dom over den som er daud.

Visdomsdiktning fra 1200-tallet, Odins tale ispedd visdom om døden og hva som følger. Voice-overen tar så over. «Vil du ha noen som er 100% lojal i dette landet må du faen med få deg hund […] Jeg er et kjent tryne […] Jævlig mange vil si at dette her blir moro. Skjønner du?»

Annonse

Ok, snakker han til kritikerne eller? Jeg godter meg over at sitatet både kan ha en funksjon i historien vi nå blir vitne til, men også kan tolkes som å bryte den fjerde veggen. Så, blir dette her moro?

Med rock og midt i en mystisk telefonsamtale introduseres vi til journalisten Hammern (Pål Christian Eggen). En Hivju-wannabe som er Bare Egils ukjente tvilling. Når skal nordmenn lære at det bare eksisterer en Kristoffer Hivju? Slutt å herm! Å anlegge slikt skjegg er som å forsøke å belære Lars Monsen om friluftsliv. Man gjør bare ikke slik. Men strengt talt: Karen ligner litt på tidligere Dagbladet-journalist Harald Klungtveit. Det er ikke særlig sympatisk inntrykk mannen gir, noe som befester seg utover i episoden. At han entrer en parkeringsgarasje i en krim er ikke et bra tegn. Det betyr enten at han skal møte en kilde, eller at han er død innen et minutt. For alle vet det er parkeringsgarasjer sanne rolle i ethvert krimdrama med respekt for seg selv.

For stakkars Hivju-wannabe ble det sistnevnte. Morderen gjør sin entre og sprayer frontruten med wannabe-rester. Regissøren benytter så frontruten til å gi oss navnet Mammon – med kulehul. Ahh, så det er Mammon vi ser på? Joda, det visste vi nok.

Konflikt i VG-huset

Mammon episode 2.01 - KonfliktMen vi er ikke ferdig med Hivju-wannabe! For tidshopp! 17 timer tilbake! Journalisten viser seg å være far og gift med en heit dansk blondine som bruker ca. 10 sekunder på å bli halvnaken. Ok. Stopp der! Nei, ikke for å sette på pause (skam deg), men fordi paranoia-radaren begynner å hyle. Er hun den skyldige? En femme fatale? Statistisk sett er det stor sjanse for at partneren står bak. Jo mer Hivju-wannabe snakker kan man forstå hvorfor hun eventuelt vil kvitte seg med han. I’ve got my eye on you dansk dynamitt (nei, ikke på den måten. Igjen, skam deg for å tenke slik).

Nok en mystisk telefonsamtale finner sted for Hivju-wannabe. Han oppfører seg som rasshøl på jobb. En manifestasjon av arroganse, alle som har levd litt kjenner til typen (ta en titt i speilet. Neida, bare tuller. Eller?). Han sender sin syke datter i barnehagen for å kunne gå på jobb og være dust. På redaksjonsmøte serverer han en diss av kulturjournalister, med anerkjennende nikk fra kommentar-Victoria (Helle Haugsgjerd) Dette illustrerer raskt elitismen i VG-huset. Paranoia-radaren trår til igjen: Er det kanskje kulturjournalister som står bak? Det viser seg at stort sett alle i Mammon har Hivju-wannabe som en torn i siden, her er det nok av mistenkte. Hivju-wannabe fortsetter episoden med et skjult møte, viktig nok til å sende datteren i barnehagen selv om hun er syk. «Slik ser det ut når Dovre faller» sier han. Det er tydelig at det er en stor fisk som forsøkes settes på kroken, noe hans stadige monologer om hvor viktig VG bør være indikerer. Hans egen Moby-Dick? Hvem er det han møter, som har sikkerhetsvakter? Det får vi ikke vite. Hivju-wannabe fortsetter dagen med å skape et helvete, får juling på dass og ender opp med en kule tvers gjennom skallen. Vi kan vel trygt si at han ikke er sesongens bad-guy. Med mindre han tar en Sherlock Holmes.

Mathiesen (Nils Ole Oftebro) sliter med helsen. Jobben tar på, spesielt Hivju-wannabe irriterer vettet av han. Ble han kalt Batman av stereotyp IT-duden da han kom på jobb? (Skuespiller Nader Khademi er seriens ene forsøk på litt mer mangfold i blendahvitt-land). Det var litt uklar lyd. Men la gå, Mathiesen skal fra nå av være kjent som Batman, selv om han ikke liker kallenavn. Når han klikker på «kina er et stort land»-samtalen? Priceless. Paranoia-radaren plinger litt, for Batman er møkk lei undergraving til Hivju-wannabe. Konflikten koster han jobben og et eller annet Hivju-wannabe har skrevet har gjort Batman rasende. Noe har han å skjule, for da han får vite om drapet stikker han av med Hivju-wannabes pc. Men Batman er jo en good-guy. Eller?

Batman-sjefen (VG-redaktør, spilt av Laila Goody) gjør også sin entre. Med captain obvious-lederskap. «Folkens. Er vi nede i en myr så står vi ikke og diskuterer hvorfor vi havnet her.» Hun har en no-bullshit tilnærming til alt. «Det er ofte ikke de som lever lengst. Du skal roe deg ned nå, ellers må jeg hente frem de store svarte bokstavene» formaner hun til Hivju-wannabe. Ok, det var underliggende trussel. Paranoia-radar plinger litt. Hun gjør så effektiv prosess og ber Batman ryke og reise. Dels fordi hun ikke ønsker å bli som sin far og dels fordi hun hater personal-politikk. Så da er det like greit å kvitte seg med personalet. Take note ledere der ute. Eller kanskje ikke.

Oljefondet og Kina. Kina, det er stort det.

Mammon episode 2.01 - LauraOver til Dansk Dynamitt (Laura Christensen). Hun har kledd på seg. Viser seg at hun jobber med oljefondet og har mandat til å tape 40 milliarder. Jøss, kan jeg få din jobb? Her hjemme blir det bråk om jeg roter bort en sokk. Jeg skal fint klare å rote vekk 40 milliarder og skal ikke kreve mye for jobben. Dansk dynamitt snakker, og det høres ut som hun har peiling (uten teksting på anmelderkopi skal jeg være ærlig og si det godt kan være et tilfelle av «kamelåse»). Men litt forstår jeg, blant annet at Kina-marked er viktigere enn det japanske markedet.

Nok en gang får vi stadfestet at Kina er stort. Faktisk større enn Japan. Heldigvis er det ikke så mye mer av dette her, da finanseliten tross alt var sesong 1 bad-guys. Men denne scenen kan umulig være ubetydelig, la oss ikke bli distrahert av at hun avbrytes med nyhet om sykt barn. I enhver god krim er en scene som en pistol. Man introduserer den i første episode fordi skudd vil gå av i en senere, ellers er det hele bortkastet. Så… Oljefondet. Hva er relevansen? Episoden avsluttes med at hun blir vitne til drapet. Ok, godt alibi. Om hun ikke er en utspekulert bakmann.

Politikerkrangel

Mammon sesong 2-1Statsministeren er en sjarmerende kar med et snev av arroganse. Som en popstjerne, heller ikke han er uten falskhet når kameraene slås på. Alt er et spill. Utrolig med en norsk statsminister som kan snakke engelsk uten å høres ut som en parodi. Det var da svært urealistisk? Twitter kommer sikkert til å koke over. Pluss får han for å være beskyttende overfor datteren, der kan Hivju-wannabe lære en ting eller to. Det gir et ørlite snev av varme til dette iskalde politiske miljøet. At hans hjertesak er å satse på ungdommen gir med det litt mer mening. Alt handler om datteren for enkemann Statsminister. Mens oljefondet taper penger, satser han på kunnskap. Det henger fortsatt sammen i Mammon. Han avbrytes av et Brennpunkt-lekkasje. *Insert melodrama*. «Det er andres eiendom du spiller av der!» roper han da fest-talen avbrytes. Fasaden sprekker. Men trøstende ord fra datteren på slutten av dagen kommer godt med.

Finansministeren (Ingar Helge Gimle) gjør så sin entre! Er dette Frank Underwoods fjerne norske slektning? «Når noen endelig tar han med buksene nede, så er det når han pisser på meg». Ok… Han blir jaget fra skanse til skanse i episoden, som en røykende vuilkan er det bare et tidsspørsmål før han eksploderer. Med et par slu minions ved sin side lar han statsministeren få høre det. Hertug Skule, kongsmoderen, sammenlignes han med. Ok, kallenavn gitt. Er Hertug Skule den store stygge ulven?

Kronprinsen (kunnskapsministeren) fikke ikke så mye å gjøre her. Skuespiller Bjarte Hjelmeland får nok mer å si utover. Vil han bli særlig glad om han får nyss i at statsministeren, om han da ikke lyver, har utpekt finansministeren som sin etterfølger?

Statsminister-minion (Anders Danielsen Lie) oser av sluhet. Paranoia-radaren går av skaftet, uten noen annen grunn enn at han virker litt for utspekulert. Men det hører vel med til rådgiver-stereotypen? Finansminsiter-minion litt mindre «in your face», men alle som kjenner krim-minions vet man må holde et øye med de.

Statsminister-datteren (Iben Akerlie) virker som en ensom sjel, som dukker opp der hvor faren ikke ønsker henne. Hvilken funksjon har hun i denne historien? Enn så lenge virker hennes funksjon å fremheve statsministerens verdier, men noe sier meg hun vil – som den fraværende kunnskapsministeren – spille en større rolle.

Inger Marie (Anna Bache-Wiig) er tilbake, inkompetansen har selvfølgelig sparket henne oppover i systemet. Hun er nå informasjonsrådgiver. Der hvor alle journalister ser ut til å ende opp, hvis de da ikke tar jobb med å skrive «native ads». Hun skal ikke gjøre samme feil to ganger, i følge henne da. Som blir vanskelig, siden hun ikke akkurat ser ut til å være i statsministerens innerste sirkel. Hva hennes rolle i serien er, annet enn å stadig spørre om hva som foregår, aner jeg ikke. Paranoia-radaren er stille, hun er trolig for uvitende til å stå bak.

Peter, kollegajuling og pappa-komplekser

Mammon episode 2.01 - ToalettjulingEndelig Peter (Jon Øigården)! Jeg hadde nesten glemt at han var del av denne historien. Han avbryter kjæresten i seng med en annen. Aiai, det var kleint. Men han fikk da boken sin. Jeg må si jeg liker Mammon 2-peter. Han er som hentet fra gamle amerikanske noir-filmer, det er litt Bogart over han der han banker opp ufyselig kollega på dass. For øvrig har han feid over «dama hans» i tillegg. Haha. Realtistisk? Nei, men det var da aldri Bogarts roller heller. Mammon trenger en som Peter. Etter alt den mannen har vært gjennom er det et mirakel at han ikke går i daglig terapi. På den annen side, kanskje han hadde trengt det?

Å gi såpass lite av Peter i sesongåpningen var et godt grep. Det ga rom for de nye karakterene å vise seg frem. Han virker å være den som vet minst om hva som foregår, det skal bli spennende å se han avdekke hva som foregår her

Alt henger sammen. Unntatt IS.

Med episoden unnagjort, hva vet vi? Oljefondet, kunnskapsreform og gravende journalistikk om statsbudsjett. I tillegg til hva nå enn Hivju-wannabe har gravd frem, som for øvrig ser ut til å være noe Batman også har kunnskap om. Alt henger sammen i første episode, men det kan vær litt vanskelig å se superlimet. Men IS-ledet drap? Det passer ikke inn, aldri i verden om dette er en sesong om slik form for terrorisme.

Men hva har Hivju-wannabe gjort? Noe har han avdekket og trolig derfor måtte han bøte med livet. Batman ser ut til å vite noe her. Trolig var det en politiker Hivju-wannabe møtte og filmet. Valget står mellom finansministeren, kunnskapsministeren og statsministeren. Eventuelt en av deres minions.

Første episode syntes jeg var en strålende start. Dette er norsk variant av House Of Cards, ved å fremstille maktmennesker som utspekulerte og kyniske karrierejagere. Episoden har også nok av tilfeller som kan irritere seer-kynikerne. Mammon favner brett og bør være underholdende å se enten man elsker handlings-overdosetilnærmingen eller ei. Den er som skapt for sosiale medier, jeg gleder meg til å følge med på twitter

Det var handling på handling, uten at episoden ved første øyekast virker å ha noe viktig å si. Men ser man litt nærmere, noe er det da? Selv om dette er mer rett-frem krim, ikke nødvendigvis like mye samfunnskritikk. Der hvor sesong 1 forsøkte litt vel hardt på det området, er det godt det er mer subtilt skjult her. Utfordringen er vel at nevnte House of Cards (både den britiske og amerikanske versjonen) alt har karikert politikerne på slikt negativt vis tidligere.

Sitatene

Utover de som alt er nevnt:

«Han skriver vel på en ny kriminalroman hvor alle anmelderne dauer». Et stikk i siden til Peter. Heldigvis var ikke sesong 2 av Mammon en hvor sesong 1-kritikerne ble drept. Men Dagbladet slapp ikke helt unna. Fordi:

«Hvis Dagbladet styrer ja, er jo nesten verre enn statskanalen» og «Dagbladet, en jævla liten nettavis» er kommentarer som kommer underveis. VG-ansatt disser konkurrenten og Batman-sjefen påpeker at VG aldri ville gjort som de. Man kan fort begynne å lure på om manusforfatterne lar avisen få gjennomgå etter at de var litt lunkne til serien i første sesong og publiserte Brita Møyseths harselering. Det er kanskje ikke rart Dagbladet slakter serien , mens VG omfavner den? Konspiratøren i meg gnir seg i hendene!

Litt morsomt er det nå. Serien finner sted hos VG, med drittslenging om Dagbladet. Legg så til at Dagsavisen også er involvert siden deres kommentator Hege Ulstein har bidratt til manus. Dette må jo gi episke diskusjoner på nachspielet under neste Nordiske Mediedager!

Ellers:

  • En plakat for Levitahan henger i garasjen. «April 2017» står det. I 2014 kom en kritikerrost russisk film om «mannen mot systemet» (Leviathan er en referanse til sjø-monster i Det Gamle Testamentet). I denne filmen er metaforen at russiske styresmakter er som en strandet hval som ikke vil rikke på seg. Men 2017-datoen kan kanskje indikere noe annet?
  • «Det er noe galt med fargesynet i deler av norsk virkelighet» sa statstministeren. Jeg lurer på om det er bevisst at alle maktpersoner i Mammon er blendahvite, eller om det er latskap fra castinganasvarlige? Er det førstnevnte, så er dette en herlig måte å visualisere litt samfunnskritikk. I 2015 var eksempelvis «Blendahvite medier» tema på Nordiske mediedager. Jeg var der med vår produsent Kenneth Remy Sritharan, han var en av ytterst få som kunne skilte med litt farge i kinnene. Jeg håper dette var litt bevistt fra Mammon, men uavhengig er det flott med så mye hvitt. Ikke misforstå, det er flott fordi det viser at mediebransjen har et stykke å gå hva gjelder å gjenspeile samfunnet de er satt til å skrive om. For det er fortsatt noe galt med fargesynet til norske medier, selv om det er fremgang. Hvite menn styrer stort sett over alt i Mammon, sett bort fra Batman-sjefen og dansk dynamitt.
  • «Tenk på hvem som lekker og hva de vil oppnå» sies det et par ganger. Ok, hvem lakk? Kanskje det var Hivju-wannabe, for å ramme egen arbeidsgiver? Eller statsministeren selv, for å ramme sin egen minister? Eller er minions på ferde? Holder en knapp på sistnevnte.
  • CKSJ ble det skrevet på drapsstedet. Hva betyr det? Annet enn å være en kanadisk radiostasjon.
  • Det ser ut til å gå bra med Eva Verås. Hun gikk gjennom litt av hvert i sesong 1, nå ser hun ut til å være på et godt sted i livet.
  • Som nevnt har Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein bidratt på manusfronten. Så kanskje det er såpass jævlig arbeidsmiljø hos norske kommentatorer? Noen gi henne en klem, for det kan være hun trenger det i et slikt miljø.
  • Mammon 2 har, for det meste, fått god kritikk. Vår kritiker Tobias Strøm-Blakstad ga den midt-på-treet dom.
  • Tips til de som vil ha mer meta-Mammon: Rushprints podcast hvor serien diskuteres.

 

[poll id=»35″]

[poll id=»34″]

Annonse