Recap av Mammon 2.03 – Nå ble det alvor

Del nyheten

Ble et litt forsinket recap denne uken, arbeidsmengden kombinert med en betent arm krevde sitt offer slik Mammon-skurken krevde sitt. Dette er i praksis venstrehåndsarbeid. Heldigvis har jeg fortsatt begge øynene intakt. Samtidig er det greit med litt tid mellom episoden og recappet, da vi seere vel trenger litt tid til å summe oss.

Som alltid. Her er det spoilers, så ikke les videre hvis du ikke har sett episode 3.

 

Fortsatt der? Ok, nu kör vi!

Manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen, du har tatt livet av en norsk statsminister. Det er makt i pennen. Eller tastaturet. Har dette skjedd før i norsk film eller TV? Vår egen JFK og Olav Palme-sak, i beste sendetid.

Hele episoden tok den ene uventede vendingen etter den andre. Fra først å fokusere på statsminister-datterens fortid (hun vil fra nå bli kjent som Liberalen) og kidnapping av Mathiesen aka. Batman (hvor irriterende var det ikke at han banket opp innbrudstyven, bare for så å ringe før han sørget for å uskadeliggjøre han helt?), til å ta livet av en av seriens antatte hovedpersoner. Det er litt Game Of Thrones-inspirert over den biten (uten å spoile for mye).

Før vi tar for oss sjokk-scenen, la oss se litt alvorlig på tematikk som nå gjør sitt inntog: Høyre-ekstrem terror (trolig) og voldtekt. Her må man trå varsomt. Det blir litt mer alvorstungt recap denne gang, enn de vanlige glimt-i-øyet innslagene. Jeg lar også detaljfokuset og viltre spekulasjoner ligge og heller diskutere tematikken litt.

Når det kommer til terroren, her har Mammon fulgt litt virkelighetens dramaturgi etter det grusomme angrepet i 2011. Den gang ledet jeg nettforumet Diskusjon.no (jeg slutter senere det året) og vi hadde, som et av få nettforum, åpent for kommentering under angrepet. Mens flere brukere umiddelbart antok at muslimske terrorister stod bak, ble det å klart at det var en hvit galning med manifest fylt med hat og norrøn-inspirert tull, ispedd kristne budskap og annet. I dag står diskusjonen man finner der som et tekst-monument over nordmenns antagelser og fordommer. Utrolig nok var de som tråkket i antagelses-salaten ikke villig til å se sin egen blunder og fortsatte å vri det hele til likevel å være muslimers og/eller sosialisters feil. Det var en vanskelig diskusjon å overvære og moderere, men på en måte er jeg glad vi klarte å fange det opp den gang. Det er noe for nett-arkeologene å utforske. Det er også her Mammons utfordring nå blir for egen del, for dette rører ved noe tøft, nært og vanskelig for mange av oss. Tiden da terror-skurker var mer triviell kanonføde for Sylvester Stallone og co. er for lengst over, det er vanskelig med virkelighetsflukt når et slikt tema kommer i fokus.

Et lignende hendelsesforløp er vi nå vitne til her. I Mammon ble det først hintet til muslimsk terror i første episode, før det nå avdekkes at høyre-ekstreme galninger kan stå bak, med spor av både nazisme og dyrking av norrøn mytologi. Det er nesten som en test for å se hvordan seerne reagerte og hvilke antagelser de ville ta. Dette er ganske seriøst om man ser under panseret og det gjør det mer ubehagelig å se på serien. Ikke negativt ment, det er litt som når The Leftovers rører ved tema som savn og sorg, er det her spenning som rører ved noe veldig samfunnsaktuelt. Det kreves også med et langt mer av serien for å håndtere det hele, slik at det ikke bare ender opp som trivielt handlingsplott for å skape spenning. Får den det til kan den heve norsk drama til et nivå det ikke har vært på før, men det må de fem neste episodene avklare. Bommer den blir den på sitt beste 24 på sitt beste – et drama som ofte rir på frykten vår (for øvrig, 24 på sitt beste var bra greier det). Samtidig, jeg er ikke overbevist om at dette ikke kan være en stor avledningsmanøver. Fordi dette er tross alt Mammon.

Å utforske overgrep er noe man også skal trå veldig varsomt med og er noe som øker kravet fra oss seere. Det kan ikke tas lett på eller brukes som sjokk-faktor. Hvordan serien utforsker slik tematikk, samtidig som den skal ta for seg det mer trivielle krim-mysteriet, blir avgjørende fremover. Outlander skapte kontrovers i fjor med en episode viet til overgrep, mens Jessica Jones fikk mye ros for hvordan den viste hvor traumatisk og skadelig voldtekt er. Så langt har Mammon håndtert det bra, dette forklarer hennes isolasjon og ønske om å komme seg vekk. Men igjen, her må man trå varsomt og ikke gjøre tanketom underholdning ut av slikt. Jeg håper Mammon fortsetter å vie dette det alvoret det fortjener.

Men hva så med det mer «trivielle»? Mysteriet. Forrige episode var en som hintet til et utall potensielle skurker. En av de jeg spekulerte i var Statsministeren. Vi kan vel trygt stryke han fra listen. Men hans minion? Han er nå i førersetet av bussen med mistenkte. Ikke var han til stede da statsministeren ble drept og datteren virket ikke å være særlig lysten på å omgås han, det ble sterkt hintet til at han stod bak overgrepet på landsmøtet. «Jeg er den eneste her som ikke vil ha jobben din». «Folk tenker bare på seg selv». «Det skal litt mer for å gjøre meg til optimist». Det manglet ikke på sitater fra den karen. Det som taler mot er at Liberalen er årsaken til at statsminister-minion ikke var med i bilen og det kan virke litt for åpenbart at han er skurk. Kanskje er det her to separate saker?

Finansministeren driver fortsatt på med sitt hevntokt. «Hvor mange sølvpenger var du lovet» og «jeg gikk rett inn i min egen begravelse» lirer han fra seg. Denger løs på sin egen ryggdolker gjør han også, bare for å understreke hvor patetisk han er under all pondusen. Ok, det er nok de som klager over at «ingen snakker slik». Men helvete heller, det passer ypperlig til denne verdenen. Men det virker fortsatt som han ikke er involvert i terroren. Mitt spørsmål oppe i det hele: Hvor er du kulturminister? Bjarte Hjelmelands rollefigur virker mystisk bare ved sitt fravær. Når vil vi bli kjent med han?

Hvordan henger alt sammen?

Hivju-wannabe med en skjult kone. Et overgrep på landsmøtet. Statsministeren blir myrdet, mens Batman får øyet ødelagt. Tidligere påpekte finans-hinting (Oljefond krympet med 40 milliarder, mind you!) og maktkamp i regjeringen. Hivju-wannabe ser ut til å ha chattet med statsministeren, mens han var i telefonkontakt med finansministeren. Minions som løper rundt og en kulturminister som fortsatt ikke har fått særlig å gjøre. Høyre-ekstremister. Norrøn mytologi, nazisme og en-øyde ofre. Det er mye som skjer og det krever litt å sy det sammen. Det er for mye tåkelegging til at jeg helt ønsker å bite på de mer åpenbare hintene vi serveres.

 

Sitatene

«Så må vi slutte å møtes sånn i skauen, det er jo helt patetisk hele greien.» Hvor herlig var det ikke at finansministeren påpeker klisjeen med møteplass? Dette minnet om Sherlocks meta-humor.

«Send det over på sånn elektronisk brevpost» fra IT duden. Jeg digger IT duden, noen gi den karen en egen serie hvor han sarkastisk går rundt og påpeker journalisters absurde mangel på IT-kunnskap.

Ellers

 • Å se Nils Ole Oftebro med burger bringer minnene tilbake til 1999. Jeg var russ, smått beruset og fikk øye på mannen gaflende på en giga-burger. Jeg forstyrret stakkaren på Burger King mens han satt og spiste med konen Anette Hoff. De fikk ikke fred før russedrakten var signert (selvfølgelig på skinken). De var sporty nok de og gjorde det. Nils Ole kan det å spise burger. Jeg satser nå på at Mammon blir verdenshit og russedrakten kan selges for fantasillioner.
 • Aldri i verden at Peter blir drept. Ikke at jeg helt skjønner hvorfor Batman og han holdes i live. De er nok – uten å være klar over det – brikken i et spill. Brikker man ikke er villig til å ofre helt enda.
 • En er skutt i øyet, en annen får det spiddet. Kombinert med Yggdrasil-prosjektet får jeg assossiasjoner til Odin som ofret et øye for visdom.
 • Hvem visste om møtet? Peter fortalte det til Dansk Dynamitt mens han var der, så trolig ikke henne. Statsministerens folk visste det. Men ellers?
 • Liberalen viste seg å være aktiv blogger og ble plaget av en anonym. Det kan ikke være Statsminister-minion og informasjonsrådgiveren som plaget henne i kommentarfeltet, da de var opptatt med synkronisert egentrening. Med mindre de har en sær form for multitasking da.
 • Sikkerheten var av den latterlige sorten. De skulle ikke vært mulig i en tid hvor en journalist er drept og en annen ble lemlestet.
 • Ny aktør er nå advokaten til Hivju-wannabe og en mystisk kvinne som besøker henne (som en observant Peter merker seg følger etter de).
 • Når Batman søker gjennom pcen kommer e-post til en Ulf Rogde i Aschehoug opp. Sikkert ikke noe til felles med denne psykologen, men uansett kult for han å være name-dropped. E-posten var ulf.rogde@aschehoug.no. Ta gjerne og send en e-post der og skriv «hei Ulf» og se om den kommer noe sted.
 • Nevnte Ulf skriver «husk at vi må kunne dokumentere påstander, f.eks. om Mathiesen». Hva er det han påstås å ha gjort?
 • «Vi sloss for Norge» og annet var å se på de mange bildene på maskinen. Mappene og filene var for øvrig datomerket 2010 og 2011, så dette kan ha blitt jobbet med lenge. Når IT Duden søkte gjennom Hivju-wannabes pc fant han nazi-bilder.
 • Med fare for å gå for mye over i JFK. Det kan da ikke bare vært en skytter?
 • Du kan for øvrig se hele statsminister-intervjuet som ble lekket her.
 • Her finner du all vår Mammon-snakcs

[poll id=»41″]

[poll id=»42″]

Annonse