Er han Mammons «Kansler Palpatine»? Recap av Mammon episode 2.02

Del nyheten

Tid for nok et recap. Beware of spoilers for episoden!

Første episode ble godt mottatt den, med en overvekt som ga den skussmålet «veldig god» (du kan felle din egen dom over episode 2 nederst i artikkelen, samt stemme på hvem du tror er den skyldige). Seertallene dalte i forhold til første sesong, men det kan ha andre grunner enn fallende popularitet.

La oss ta fatt på hva som skjedde i denne episoden:

Alt gikk litt roligere for seg med hovedvekt på det politiske landskap, samt en hyttetur. Men den kompliserer og nyanserer hva vi tror vi vet. For inntrykkene fra første episode tar en 180-graders hva gjelder hvem som er hvem av snill og slem. Paranoia-foring var usedvanlig mye av, som gjør at paranoia-radaren min mister litt oversikt.

Er det statsministeren som er vår egen Frank Underwood?

Mammon episode 2.02 - statsministerenParanoia-radar går av skaftet. Statsministeren og/eller hans minion – kan det være de som i realiteten er like drapsgal som House Of Cards egen Frank Underwood? Hertug Skule (finansministeren) blir jo utmanøvrert hele tiden og virker egentlig ikke å være skyldig i annet enn å være i overkant ambisiøs og maktsyk, ved siden av et nummer for lite i forhold til sjefen sin. Men statsministeren? Han viser frem en kalkulerende sluhet bak sitt sjarmerende ytre. Merket du blikkene han sendte til sin minion da Informasjonsrådgiveren som aldri er informert endelig ble informert? Han kan være ministeren som Hivju-wannabe (Hammern) har skrevet om, som jeg kommer tilbake til lenger ned. Hmm.

«Det er for tidlig å si hva det er» slår statsministeren fast. Informasjonsrådgiveren holdes fortsatt ute i kulden, noe nykommer Lars effektivt lar henne få merke. Men hun finner ut at det var statsministeren som står bak lekkasjen. Ok, drittkasting tyr statsministeren gjerne til. Men «vi er the good guys» avslutter han. Virkelig? Klarer til og med å unngå handlingsregelen med en semantisk vri.

«Dette viser at han ikke har gjort jobben sin». Hertug Skule planlegger umiddelbart å bruke mordet til å slå politisk mynt. I tillegg stadfester han at han ikke er gravid, så det er ikke noe å snakke om. Men trass all sin kløkt og graving, hertugen blir utmanøvrert av statsministeren og ender episoden med å bli avkledd. Men lever, det lover han at han gjør. Noe som folk skal få merke. Oooh. Så tøff du er da. Denne karen var nok ikke skoleplassens mest populære mann. Trass at det skriker «bad guy» virker han å vite nada, så paranoia-radaren roer kraftig ned hva gjelder han. Syntes nesten litt synd i karen som lures såpass mye. Muldvarp i egne rekker, kommer nok i trøbbel for å ha snakket med Hivju-wannabe rett før han ble likvidert og blir undergravd av sin egen sjef. Ikke lett å være Hertug Skule.

Det viser seg at Hertug Skule har en mannlig elsker. Hvem er denne Hemmelige Elsker? Tydeligvis en nær rådgiver for hertugen, som virker å kunne påvirke ganske så bra med sine råd. En puppet-master i skyggene? Paranoia-radar gir litt lyd fra seg. Han er tross alt bankmann!

Eller er det Jihad?

Mammon episode 2.02 - odd coupleThe Odd Couple (Peter og Batman (Mathiesen)) tråkker litt på den etiske grensen ved å benytte hjemmebesøk til den ferske Hammern-enken til å snoke. Not cool, men det gir resultater. Det er godt å se at Peter har moralske kvaler. Scenen da han ferskes av jentungen? Ouch. Batman derimot, begynner å virke mer og mer mistenksom, litt for mye til at han er skyldig. Han klarer seg ganske greit i avhør. Etterforskerne er ikke happy og retter søkelyset på Batman grunnet laptop-byttet og et opptak av genitalia-trussel.

Mammon-mappe på pcen!
Mammon-mappe på pcen!

Møtte de på drapsmannen på vei til hytten? Ganske trolig. CKSJ viser seg igjen, samt 1110 – som var avmerket i boken «Konstantinopel» – som Peter nasket til seg hos Dansk Dynamitt. CKSJ står for «Crusader King Sigurd Jorsalfar«. Legg til at Hivju-wannabe også hadde boken «Jihad – The Tail Of Political Islam» – så kan vi ikke slå helt fra oss at muslimske terrorister kan være involvert. Men jeg aner at de virkelige bad-guys spekulerer i de mange muslimredde menneskene som gjemmer seg under bordet (og på radioen ble det vel nevnt noe om angrep på muslimer).

Men det hele blir tvetydig. For det viser seg at Hivju-wannabe skrev på boken Mannefall. I følge Dansk Dynamitt handler den om en eller annen minister. Batman er visst også fokus i et av bokens kapitler. «Dette forandrer jo alt» sier Batman. Absolutt. Peter begynner å tvile på sin gamle venn, etter at Dansk Dynamitt har fortalt om sin skepsis.

Hvem er ministeren som ble skrevet om? Jeg tipper det er statsministeren. Venn av Batman, og den siste Hivju-wannabe snakket med var Hertug Skule. Det kan forklare hvorfor Hivju-wannabe var så spydig mot Batman. Jobbet Hivju-wannabe med å felle statsministeren, med hjelp av Hertugen? Nå ble det hele litt komplisert og vanskelig å følge. Et alternativ er Kronprinsen (kunnskapsministeren). Hertug Skule er det nok ikke.

Mange mistenkte – Paranoiaraderen mister kontroll

Jeg vet ikke med deg, men jeg blir litt sprø. Mammon sørger for å kaste mistanke i alle retninger og fyller opp karaktergalleriet slik at vi famler rundt på leting etter den skyldige. Slik en krim skal gjøre. Ulike teorier tar form. Per nå avfeier jeg at Hetugen står bak, for han lures jo trill rundt. Batman har nok noe å skjule, men han har ingenting med denne konspirasjonen å gjøre – det nekter jeg å tro.

[poll id=»39″]

Teori 1: Statsministeren står bak. Hvorfor? Hivju-wannabe har noe fellende på han. Statsministeren får han likvidert. Batman vet om dette og var kanskje involvert i hva nå enn fellende som var. Det hele konstrueres for å se ut som muslimsk terror. Men hvorfor gå så komplisert til verks, hvis statsministeren virkelig er villig til å organisere drap?

Teori 2: Dansk Dynamitt kan stå bak? Ikke at jeg helt skjønner hvorfor (Men Kina er stort!). Hun forsøker å skape splid mellom Odd Couple og var den som sendte Peter til hytten hvor de beleilig nok finner spor som peker både til terrorisme og mystisk minister. Er også hun som hevder det er en bok om ministeren og Batman. Lyver hun? Oljefond og finans er etablert og handlingsregel også nevnt i denne episoden. Det må ha en eller annen betydning? Er også en bakgrunnshistorie som hintes til i dialog med Peter. Something is rotten in the state of Denmark!

Teori 3: Minions! Både finansminister-minion og statsminister-minion var aktive i denne episoden. Jeg aner ikke hva motiv skulle vært, men de er … minions. Stol aldri på minions! Kanskje de jobber for andre? Nja, nå griper jeg etter strå.

Teori 4: Kronprinsen (kunnskapsministeren) lusker fortsatt rundt i kulissene. Noe må da Bjarte Hjelmeland være tiltenkt i denne serien. Når entrer han scenen? Det kan jo være han er ministeren som mannefall handler om? Paranoia radaren min har akkurat nå han som største bleep, rett og slett fordi det kan være greit om det er en bergenser som skaper faenskap i Oslo.

Teori 5: Den hemmelige elskeren styrer på som den optimale puppet-master. Kanskje jeg slurver litt her, men fikk ikke helt med meg hans posisjon. Styret i bankverden eller noe. Finans! Er de Mammon-skurkene nok en gang? Mektig virket han nå og han ser ut til å være i stand til å manipulere Hertugen. Er han Mammons Kansler Palpatine (du vet, den onde politikeren fra Star Wars, som vendte Anakin Skywalker til den mørke siden)?

Mammon episode 2.02 - elskeren
Bankmann som trekker i trådene?

Teori 6: Muslimske terrorister. Men det virker fortsatt for søkt for meg, som en avledningsmanøver. Det gir fortsatt ingen mening, med alt snakk om skjulte minister-hemmeligheter, finans og Hivju-wannabes mas om å felle de mektige.

Achmed
Er det muslimske terrorister som står bak?

Teori 7:  IT-duden er awesome. Han kunne sikkert løst saken sittende på ræv med alle sine algoritmer. Om han da ikke er den skyldige? Noe sier meg han kunne kodet seg til en løsning i løpet av en halv episode, så hvorfor har han ikke det? Paranoia-radaren forblir ganske stille, men vi trenger en outsider.

Teori 8: LARS! Hvorfor får vi hilse på Lars? Har nesen-i-været agenten fått rolle kun for å si «fuck you, du er ikke klarert» på en hyggelig måte til Informasjonskonsulenten (som aldri er informert)? PARANOIA-ALERT! Lars snoker rundt og har koordinator-ansvar for alt mellom himmel og jord. Kanskje han også koordinerer mer enn det?

Mammon episode 2.02 - Lars
Lars. Coordinator of doom?

Sitatene

Peter: «Har du fått skuddsikker vest?»
Batman: «Hammern ble jo skutt i hue…»
Peter sniker seg inn: «Ser greit ut dette her…»
Batman: «… du .. hvisker?»

Herlig! The Odd Couples dialog ga god humring. Kjemien er på plass.

Annet:

Dansk Dynamitt til Peter: «Fordi du er jo en engel..»

Her viser hun frem ironisk slagkraft. Hun er sylskarp og en herlig tilvekst til Mammon-universet.

Ellers:

  • Viser seg at Hertugen ikke har det helt enkelt, konen lider trolig av en form for demens. Kompleksitet etablert.
  • «Utdanning er infrastruktur». Ok. Arbeiderpartiet steiler, selvfølgelig.
  • Viser seg at Hivju-wannabe har Mac. Bummer. Ingen journalist med respekt for seg selv kjøper da noe fra sensurselskapet Apple? But I digress (hey, jeg vet at halvparten av dere lesere sitter på Mac. «Av og til må man skape et helvete» som Hivju-wannabe så fint sa det (sånn ca.)).
  • Ny åpningsvignett vises. Ganske så mye kulere enn første sesong. Låten River av Ibeyi er valget denne gang. Musikkvideo kan du finne her. Tvillingsøstrene synger på engelsk, men med snev av sitt kulturelle opphav da de har strofer på det døde nigerianske språket Yoruba. Om det har noe skjult symbolsk mening for Mammon aner jeg ikke. Men kult er det nå.
  • Hivju-wannabe leste «Konstantinopel» av Thorvald Steen og «Origins Of Political Extremism» av Manus Midlarsky. Sistnevnte handler om politisk ekstremisme (duh). I tillegg er det boken «Jihad – The Tail Of Political Islam».
  • Mathiesen leser ikke kommentarfelt. Litt skuffende og temmelig nedlatende overfor egne lesere som bruker tid på å gi avisen innhold gratis. En god moderne journalist bør være aktiv i eget kommentarfelt. Ellers blir kvaliteten elendig. Nei vent, det forklarer vel kommentarfeltet hos VG..?
  • Tips: Om noen av dine nærmeste blir drept, slipp ikke inn VG uten å holde de under oppsyn.

[poll id=»38″]

[poll id=»37″]

Annonse