AnmeldelserOutlander - historisk tidsreisedrama uten hast

Outlander – historisk tidsreisedrama uten hast

-

Outlander er et historisk tidsreise-drama med et spennende konsept, en fabelaktig hovedrolleinnehaver og flotte lokasjoner. Bare synd at spesielt tempo og overdreven bruk av voice-over legger en demper på førsteinntrykket.

Outlander er basert på bokserien med samme navn skrevet av Diana Gabaldon. Vi følger Claire Randall (Caitriona Balfe) som var sykepleier under Andre Verdenskrig og som nå er på ferie i Skottland sammen med ektemannen Frank (Tobias Menzies). Frank har vært i etterretningstjenesten og skal nå jobbe som historieprofessor. De har knapt sett hverandre de siste fem årene, og bruker ferien til å finne tilbake til hverandre, samtidig som Frank får pleiet sin interesse for historie og graver seg flere hundre år tilbake i slektstreet sitt.

Under ferien blir Frank og Claire vitne til en pagan-seremoni ved noen mystiske steiner. Når Claire senere besøker stedet igjen og berører en av de mystiske steinene transporteres hun mer enn 200 år tilbake i tid til 1743. Her blir hun umiddelbart jaktet på av Black Jack Randall (også spilt av Tobias Menzies), en sadistisk kaptein i den britiske hæren som okkuperer området. Skotske rebeller, deriblant den sympatisk Jaime Fraser (Sam Heughan), redder henne og tar henne motvillig med seg etter at hun utviser evner som lege.

starz_outlander

Herlige Balfe!

For å ta det positive først; Caitriona Balfe er et fortreffelig valg i rollen som Claire. Dette er hennes historie, den fortelles ut fra førsteperson og hun er i alle scenene. Dette krever en sterk skuespiller som kan bære serien, og det har de funnet i Balfe. Hun er selvsikker og klarer å formidle de ulike sidene ved karakteren på en genuin måte. Generelt sett er ikke castingen problemet. Her er det flere sterke kort å trekke frem, som eksempelvis Graham McTavish som Dougal, den svært mistenksomme broren til den lokale lorden hvor Claire etter hvert blir holdt «fanget».

Også settingen og lokasjonene er det ingenting å si på. Serien er filmet i det skotske høylandet og det gir en ekte og autentisk følelse.  Jeg syns også det var forfriskende at serien ikke bruker nevneverdig tid på å spekulere i hvordan og hvorfor Claire har blitt forflyttet i tid. Ingen spesialeffekter eller hokus pokus, hun bare våkner opp på samme sted med til en annen tid.

Andre elementer som også trakk opp positivt var hvordan overgangen fra etterkrigstiden og til 1700-tallet markeres gjennom fargefilter; fra grått og trist til fargerikt og frodig. De skotske rebellene prater også ofte seg i mellom på gælisk. Jeg vet ikke hvordan dette vil bli løst med hensyn til teksting på norsk, men det var ikke oversatt eller tekstet til engelsk i episodene jeg så, noe som bidro til at vi som seere i stor grad er like forvirret som Claire og må selv avgjøre om vi tror på de forklaringene andre karakterer gir oss. Det er ikke mange serier som tør å gå så langt, jeg håper dette opprettholdes på norsk tv også. Den eneste andre serien jeg kommer på i farten er Switched at Birth hvor døvespråk er fremtredende og ikke alltid oversettes.

Snegletempo og Voice-over overdose

Outlander har potensialt til å være et storslått historisk drama med en artig vri. Jeg ser konturene av en over gjennomsnittlig god serie. Dessverre er det et par ting som trekker ned. Stikkord er tempo og voice-over.

Jeg har ikke lest bøkene serien baserer seg på, men etter å ha sett tre episoder sitter jeg igjen med en følelse av at jeg ser en roman utfolde seg på tv-skjermen, side for side. Det er flott å se på, men handlingen skrider frem så uendelig sakte. I bokform er det helt greit, der trenger man tiden for å etablere universet og karakteren. På tv-skjermen blir universet og karakter servert deg, og tempoet oppleves dermed som nesten kjedsommelig sakte.

Personlig syns jeg første episode bruker unødvendig lang tid i 1945. Vi vet allerede at en tidsreise kommer, det blir nevnt tidlig i en voice-over. Da blir veldig mye å vente 40 minutter før noe skjer, spesielt når mye av den tiden blir brukt til å se den noe tørre Frank grave seg ned i gamle bøker mens Claire sipper te.

outlander_randallClaire ønsker naturlig nok å komme seg tilbake til sin tid etter å ha landet nådeløst inn i en epoke hvor kvinner hadde det enda verre enn på 40-tallet og hennes engelske bakgrunn gjør at de fleste tror hun er en spion. Målet hennes er å vende tilbake til de mystiske steinene, men det er ingen hast over det. Det er lite som flytter historien fremover, det er noe sirupspreget over det hele.

En fordel med et roligere tempo er selvsagt at man får tid til å dvele mer ved detaljer og spesielt kultur, ritualer og kostymer fra tidsepoken får komme til sin rett. Akkurat den biten minnet meg litt om Downton Abbey som også bruker mye tid på detaljer, så for de som setter pris på slikt er Outlander en fascinerende serie.  Det blir også mer tid til karakterutvikling og serien står således i sterk kontrast til serier hvor plottet er driveren og alt pushes frem i en farlig fart i frykt for at seerne skal kjede seg. Jeg skulle likevel gjerne sett at de trykket gassen bittelitt lenger inn.

Voice-over er det enkleste trikset i boken for å få gitt informasjon til seerne, men det er også det mest irriterende om det ikke brukes på en god måte. I Outlander kunne man med fordel ha kuttet det ned dramatisk, ja faktisk kanskje kuttet det helt ut. Det blir kunstig, unødvendig og til tider ganske svulstig. Jeg syns generelt tv-serier, og da spesielt amerikanske i for liten grad utfordrer seerne til å dra egne slutninger og tolkninger. Alt skal mates inn med teskje og forklares i minste detalj. Det er ikke nødvendig og i hvert fall i Outlander hvor handlingen dras fremover såpass sakte.

Oppsummert

Jeg ser helt klart et potensial i Outlander og serien er allerede fornyet for sesong 2. Dette er antagelig det beste kostymedramaet fra Starz på lange tider og hovedrolleinnehaveren er fortreffelig. Jeg krysser fingrene for at serieskaper Ronald D. Moore som også står bak Battlestar Galactica (2004) klarer å finne en bedre balanse ettersom serien skrider frem. Alle de riktige elementene er der, det er bare vektingen av dem som foreløpig ikke sitter helt.

Outlander får premiere på Viaplay 10. september, hvor de første 5 episodene slippes med en gang. Deretter vil episodene komme ukentlig etter de har blitt vist i USA. Sesong 1 består av totalt 16 episoder.

Outlander - førsteinntrykk

5 KOMMENTARER

  1. Outlander er ikkje på HBO-nivå, men det er definitivt ein veldig sjarmerande serie som passar fint i haustmørket. Pluss for vakre kulissar og skotsk, sjølvsagt.

  2. Outlander er ikkje på HBO-nivå, men det er definitivt ein veldig sjarmerande serie som passar fint i haustmørket. Pluss for vakre kulissar og skotsk, sjølvsagt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Mer om Outlander

Outlander S6E8 Recap: «I am Not Alone»

Dette var en god avslutning. Det gikk kanskje litt fort, men det var vi forberedt på.

Outlander S6E7 Recap: Sticks and Stones

Det er mange knuter som skal nøstes opp i...

Outlander

2. verdenskrig er over og Claire Randall nyter livet med sin mann da hun på mystisk vis blir sendt tilbake i tid til Skottland i 1743.

2022man07mar09:0009:01PremiereOutlander sesong 6Viaplay09:00 - 09:01 Sjanger:Drama,Periodedrama,RomantikkTil StrimTil Viaplay 5

Recap & anmeldelser

Outlander S6E8 Recap: «I am Not Alone»

Dette var en god avslutning. Det gikk kanskje litt fort, men det var vi forberedt på.

Outlander S6E7 Recap: Sticks and Stones

Det er mange knuter som skal nøstes opp i denne episoden. Jeg må innrømme at jeg ikke føler med...

Outlander Recap S6E5: «Give me Liberty»

Kanskje husket serieskaperne plutselig at de hadde dårlig tid, for her var det mye presset inn i en episode....

Outlander S6E4 «Hour of the Wolf» Recap

Outlander s6e4 er definitivt Ian Ulvebrors episode. Ting begynner å tilspisse seg, når vi nå trer inn i fjerde...
Annonse

Anbefalte produkterFor deg som liker Outlander
Inneholder annonselenker

Outlander - historisk tidsreisedrama uten hastOutlander er et historisk tidsreise-drama med et spennende konsept, en fabelaktig hovedrolleinnehaver og flotte lokasjoner. Bare synd at spesielt tempo og overdreven bruk av voice-over legger en demper på førsteinntrykket. Outlander er basert på bokserien med samme navn skrevet av Diana Gabaldon. Vi følger Claire...
X
X