Noen tanker om Veronica Mars filmen

Før filmpremieren til Veronica Mars i mars skrev jeg et innlegg med noen forventninger og ønsker til det etterlengtede gjensynet med TV-detektiven.

Nå når filmen er fortært både en og to ganger og DVD/Blu-Ray-utgaven har kommet er det på høy tid å skrive litt om hvordan den innfridde disse forventningene. Jeg vil advare med en gang om at dette ikke er en anmeldelse, men mine tanker om filmen.

Annonse

[Spoilere fra Veronica Mars-filmen]

Først en liten oppsummering av handlingen: Når filmen starter har det gått ni år siden serien sluttet og nå er Veronica snart ferdig utdannet advokat i New York som holder på å få napp hos et stort firma. Hun har ikke drevet med etterforskning siden vi sist møtte henne. Når Logan nok en gang havner i søkelyset som mistenkt i en drapsak blir hun nødt til å finne frem detektiv-egenskapene sine igjen og dra tilbake til hjemstedet. For å komplisere kjærlighetsdramaet litt er hun sammen med Piz fortsatt. I tillegg rekker hun tilbake til Neptune akkurat tidsnok til sin egen High Schol-reunion, noe hun nok helst ville sluppet unna, mens som alle vi andre er veldig glade for. Det betyr at  kjente og/eller kjære ansikter som Weevil, Madison, Gia, Dick, Mac og Wallace er samlet igjen.

Som tidligere nevnt visste vi på forhånd de aller fleste karakterene som ville dukke opp, men ikke hvor mye eller i hvilke situasjoner. Jeg hadde også et lite ønske om at noen av de døde karakterene skulle bli nevnt i filmen. Flere ble nevnt under en seanse på Neptune Highs reunion der bilder ble vist på storskjerm, og mordet på Lily ble nevnt i introduksjonen da det jo danner hele bakteppet for Veronicas og hele seriens historie. Jeg håpet også at vi skulle få vite noe om Duncan og datteren. De ble ikke nevnt, men hans mor dukker opp i en scene og hans far blir nevnt gjennom Kane Software. Det veier ikke akkurat opp, men jeg synes Kane-navnet var viktig å ha med som en av de mest sentrale familiene i Neptune og i Veronica Mars-universet i den konstante kampen mellom de rike og de fattige. Når det gjelder Duncan er han vel ingen fan-favoritt, men personlig liker jeg karakteren godt, spesielt i første sesong av serien.

Når det kommer til Veronicas metoder for å løse mysteriet om Bonnie De Villes (Carrie Bishop) død er de i god gammeldags stil. Vi får en etterlengted stake-out med både overvåking og en ikke helt vellykket avlytting på taket hos Gia Goodman (The day I can`t handle Gia Goodman…). Før dette har hun brukt sine slue metoder for å komme seg inn i en mistenkt sin garasjeleilighet ved å utgi seg for å skulle lage film med Clint Eastwood, hun har lokket frem selveste Vinnie Van Lowe (som for øvrig har funnet en ny nisje for å tjene penger), etter et tips fra James Franco (!) som hun også lurte seg til et besøk i traileren hos. Ikke minst er Mac med på å løse gåten med kyndig veiledning fra sitt kontor hos Kane Software og Wallace bidrar på den måten han alltid har gjort, med å grave frem studentmapper.

Keith Mars er ikke så mye med på å løse mysteriet til Veronica, men er etter hvert involvert i å avsløre alvorlig korrupsjon i det lokale politivesen, noe som ikke er helt ufarlig. Lite blir fortsatt gjort for å løse kriminalgåter hos sheriff Lamb (som er enda dummere enn sin bror), spesielt så lenge man har en mistenkt (som i Logans tilfelle). Det dukker også opp flere tilfeller av plantede våpen, der Weevil selvfølgelig får svi. Så når det kommer til ønsket mitt om at noe skal gå bra for Weevil, så har det vel gjort det frem til nå, men han havner i trøbbel igjen og skal se ut til å gå tilbake til gamle synder igjen utfra scenen på slutten der han setter seg på sykkelen. Men han er gift og har en liten datter og det ser ut til å holde enn så lenge. Keith derimot ser dessverre ikke ut til å ha fått seg hverken en ny hund eller dame i livet sitt uten at det blir bemerket noe videre i filmen i hvert fall. Skuespiller Enrico Colantoni og Kristen Bell har fortsatt seriens beste kjemi og vi får flere minneverdige scener mellom de to.

Når det kommer til kjærlighetslivet til Veronica er jeg fortsatt usikker på dette med Piz, det kommer ikke frem hvordan de ble kjærester igjen. Men siden Piz sine foreldre og kollegaer ikke har møtt Veronica regner jeg med at de ikke har vært sammen siden Hearst. Grunnen til at jeg lurer på det er at jeg synes det er mindre troverdig å droppe et mangeårig forhold for high school-romansen som aldri funket enn et kortere. Samtidig er vel Piz symbolet på livet Veronica tror hun vil ha. Det er ellers godt å se at Piz har fått noe tilnærmet drømmejobben siden han ikke får drømmejenten, og får hjertet sitt knust igjen. Nå vet vi vel alle at så lenge Logan ikke dummer seg ut (noe han stort sett gjør), så har ikke Piz en sjanse. En telefon fra Logan og Veronica slipper alt hun har i hendene, noe både venner og pappa Keith bemerker flere ganger. Team Piz (det er kanskje ikke så mange) får seg en på trynet, mens Team Logan igjen kan puste lettet ut etter flere års venting. Det er mange fine LoVe-øyeblikk og en spesiell stemningsfull scene i bilen over broen etter at Veronica ber Logan ta den lange veien hjem. De tror da at det er siste gang de skal se hverandre i denne omgang. Logan er nok mer alvorlig enn vi husker han fra TV-serien uten at han bikker over på den mer patetisk og synes synd på seg selv-Logan som jeg ikke likte så godt fra perioder av serien, spesielt i sesong 3.  At Logan er mer rolig og alvorlig er naturlig i og med at han har blitt eldre og ikke minst at han står som mistenkt i en drapssak som også kan kan forklare hvorfor den morsomme og sjarmerende Logan bare er der glimtvis.. Vennskapet til Dick har han fortsatt, så helt voksen har han vel ikke blitt.

Og når vi snakker om Dick og sjarmerende og morsomme karakterer så er han tilbake akkurat der vi vil ha ham. Han har replikken i orden, glimtet i øyet og er like frekk og flåsete som før. Og mer er det vel ikke å si om den saken. Skuespilleren bak karakteren, Ryan Hansen, virker å være like morsom ut fra intervjuer o.l., så jeg gleder meg til den kommende spin-offen Play it Again, Dick. Denne videoen fra Kickstarter-kampanjen var nesten verdt pengebidraget alene.

Det mest interessante med filmen og historien er Veronica og hennes oppdagelse av hvem hun egentlig er og alt hun har forsøkt å rømme fra alle disse årene. Hun har fornektet denne delen av seg selv og kaller seg en avhengig i nærheten av Logan og det gamle livet som privatetterforsker. Når hun er tilbake i Neptune innser hun at hun ikke kan rømme mer og kanskje heller ikke ønsker det. Denne innsikten i Veronicas mørkere tanker er det som gjør henne til en så interessant og kompleks karakter som er bærebjelken i konseptet. For en fan inneholder denne filmen i grunn det meste man kan ønske seg, men for en utenforstående vil det nok ikke være like underholdende hele tiden.

En del scener er først og fremst med bare for å gi oss et gjensyn med gamle kjente (som den med Leo) og vil gjerne gjøre filmen litt treig for de som opplever dette som meningsløst.  Sideplottet om Weevil som blir skutt og får plantet en pistol på seg kan også fort oppleves som unødvendig og i beste fall som noe som skal utvikle seg videre i senere bøker/filmer, i og med at dette forblir uløst.

Vi vet at det har kommet en bok som fortsetter historien (anmeldelse av boken kommer) og at det kommer en til senere i år, og vi vet at de involverte ønsker flere filmer eller ev en sesong av Veronica Mars. Det er garantert nok til å få fansen med videre, men om det er nok til å få nye fans gjenstår å se.

Noen favorittøyeblikkk fra filmen:

– Veronica gir et kompliment til Deputy Sacks da hun blir tatt på fersken: «Kudos for rocking the stach until it got back in style».

– Når Veronica ringer opp Wallace og ber han skaffe mappen til en elev på Neptune High som om ingen tid hadde gått og de begge var elever der, mens han faktisk nå er lærer og hun privatdetektiv.

– Keiths reaksjon da han oppdager at Piz har overnattet på Veronica sitt rom og hennes svar om all den tantriske eskoven de har hatt.

– Kristen Bells ektemann Dax Shepard som sjekker opp Veronica på komisk vis på klubben 09ers (rikingene har funnet en måte å fortsatt holde de andre utenfor også etter High School).

Hva synes du om filmen?

SERIEÅRET 2022

Annonse

Relevante nyheter

Populære strømmetjenester: