Girls 3.7: «Beach House»

I den syvende episoden av Girls tredje sesong er alle jentene samlet gjennom hele episoden, noejeg vil kalle et slags vendepunkt i denne sesongen.

Marnie inviterer jentene til et strandhus hun har fått låne av en venninne av moren i North Fork. Det er meningen at de skal finne tilbake til hverandre og snakke ut, i hvert fall i følge hennes planer. Da Hannah tilfeldigvis møter på Elijah utenfor matbutikken på stedet inviterer hun ham og vennene til huset i et forsøk på å unngå Marnies opplegg om å snakke ut. Marnie er nemlig i sitt ess ved begynnelsen av turen, hun har planlagt aktiviteter ned til minste detalj. På en forblåst strand med sylskarpe steiner prøver hun å overbevise de andre om at dette er perfekt badevær og at de bare skulle tatt med seg badesko, mens de andre, og spesielt Hannah, er mindre velvillige. Alt rakner selvfølgelig når de andre jentene ikke er helt med og Hannah etter hvert saboterer det hele med å blande inn guttene.

Annonse

girlsbeach

I en kortere periode ser alle jentene ut til å hygge seg sammen med Elijah og  de andre i huset. De danser, bader, blir fulle, og Marnie og Hannah forteller hverandre hvor glad de er i hverandre. Selvfølgelig etter betroelser om den enes farskomplekser fra en fraværende pappa (Marnie) og den andres problemer med å løsrive seg fra sine overbeskyttende foreldre som hun nok har latt gå utover Marnie. Denne scenen er ganske kostelig og pinlig gjenkjennelig for mange vil jeg tro. Marnie avslutter samtalen med den dype replikken:  “I am okay. I may not seem okay and I may not be okay now, but I am, like, okay.” Etter dette rakner idyllen.

Marnie prøver etter hvert å overtale Hannah til å kaste guttene ut, men da Hannah heller inviterer dem til å bli til middag blir Marnie sur og den dårlige stemningen begynner. Alle gjør narr av de små porsjonene og maten, mens Marnie gang på gang understreker at det var meningen de bare skulle være fire stykker. Marnie kommenterer at hun bare ønsker at de skal ha det hyggelig nok verdig et Instagram-bilde så alle kan se at de kan ha det like fint som før, men ender opp med å ødelegge alt sammen ved å stadig påpeke at det ikke var akkurat sånn ting skulle foregå. Etter en innøvd danserutine der de fire jentene opptrer eksploderer det mellom dem da Marnie vil gjøre dansen på nytt siden Hannah gjorde noen feil. Men det er verken Hannah eller Marnie som kommer med det verste skytset, det er nemlig Shoshanna.

Det hele kulminerer altså i at Shoshanna kommer med mindre flatterende karakteristikker om de andre jentene mens guttene sniker seg vekk fra stuen. Hun starter med å fortelle Hannah hvor utrolig selvopptatt hun er og at hun tror livet hennes er så fascinerende for alle andre:  «I wanted to fall asleep in my own vomit all day listening to you talk about how you bruise more easily than other people.” Marnie får høre:  “Can you chill the FUCK out about dinner? Seriously, that duck tasted like a used condom and I want to forget about it.” og da Jessa prøver å forvare Shoshanna  får hun  rett i fleisen at : “What is that, some AA bullshit? Seriously, Jessa goes to rehab for five fucking seconds and we have to listen to everything she comes up with.” Hun avslutter det hele med å si at de behandler henne som luft, de hører aldri på hva hun har å si og hun tror hennes sosiale angst hindrer henne i å finne mer riktige mennesker å være rundt istedenfor disse sytete nullene av noen venner. De tre andre jentene hører i hvert fall hva hun sier denne gangen og når sant skal sies er det vel mange seere som kunne tenke seg å si akkurat det samme til jentene.

girlsshoshanna

Selv om situasjonen med hyttetur, alkohol og oppgjør er både velkjent og klisjeaktig løser Girls det på en veldig god måte i en av sesongens mest engasjerende episoder. Det hele kjennes forløsende. Alle fire har utviklet seg mot det verre i løpet av serien; Hannah har blitt mer og mer selvopptatt, Marnie er lite avslappet og fjern fra menneskene rundt seg, Shoshanna mer bitchy for hver episode (selv om hennes kommentarer ofte blir overhørt), og Jessa stadig mer svevende, og nå kommer det hele til et toppunkt. For selv om jeg har savnet å se de fire sammen er det jo liten tvil om at de ikke er særlig bra for hverandre eller synes å i det hele tatt ha det hyggelig sammen lenger. Shoshanna virker å være den eneste som ser realiteten i øynene til tross for hvor ondsinnet det som kommer ut av munnen hennes er.  Det blir derfor spennende å se hvor Girls går videre herfra og jeg synes de to siste episodene har vært lovende. Selv om jeg nok ikke er like kritisk som sjefsredaktør Vidar som skrev om alle klisjeene som invaderer Girls tidligere i år, kan vi håpe at dette betyr at serien er på vei mot noe bedre og mer unikt videre i sesongen etter en litt laber start.

Andre ting:

– Episoden inneholdt mange gode replikkvekslinger med Shoshannas tirader som et høydepunkt.

– Episoden er en av de mer morsomme i sesongen, som da Hannah er fast bestemt på å gå rundt i en liten bikini selv om de skal inn til byen, det er jo tross alt en badeby, og ender opp med å måtte stå utenfor mens de andre handler.

Om forfatter

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvikhttp://sa-rart.blogspot.no/
Skolebibliotekaren vår har TV-serier som en viktig interesse. Ved siden av å lese bøker, som hun forresten blogger om på sa-rart.blogspot.no.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom