– Det blir et sted vi kan rive ned vegger

NRK satser friskt og premierer i kveld med liveprogram hvor seerne blant annet kan spørre regissører, skuespillere og manusforfattere om det de nettopp så på TV. Jeg var så heldig å få tak i programleder Mikal Olsen Lerøen til en liten prat om programmet.

Mikal
Foto: Privat

Mikal er nok en kjent mann for kulturinteresserte her til lands. Gjennom flere år snakket han film og TV i NRK-program som Filmplaneten og Filmfront – før han i en periode meldte overgang til MK Bergen. Han er tilbake i NRK og nå står seriesatsing for tur.

Annonse

Jeg ringte han fredag kveld, akkurat da han var opptatt med å lytte til debatt om Mammon-premieren. Veldig lovende, vi kan ikke gi annet enn to tomler opp til en kar som bruker fredagskvelden til slikt.

Heldigvis hadde han tid å avse til en prat. Vi snakket om hva vi kan vente oss av programmet, gjester (Kristoffer Hivju! Lena Kristin Ellingsen!), tanken bak og inspirasjon til showet. Aartig nok nevnte han både Serienytt, Serieshow og den herlige duoen i OP-5 som inspirasjon.

Serie-universet sendes direkte på Nett-TV etter hver Mammon-episode. Her i Serienytt applauderer vi alle forsøk på å gjøre seriehverdagen enda mer interessant. Anbefaler alle å sjekke ut programmet mandag kveld. Og med det, over til intervjuet!

God kveld Mikal! Fortell litt om Serie-universet, den nye NRK-satsingen

Tanken bak det er jo at vi vanlige folk ser veldig mye TV-serier. I mye større grad enn vi kanskje bruker tiden på andre kulturelle ting – som bøker, musikk og filmer. I og med at TV-serier er så sentrale for oss og varer lengre enn en tradisjonell film, så lever vi lenger i de historiene, vi lever lenger med karakterene. Vi bryr oss og har krav om hvordan det skal gå med folkene og historiene deres. Vi lever med dem på et vis. Da er det kanskje rom for en arena til å diskutere TV-serier. Det er tanken.

En av de fine tingene med TV-serier er at vi alle føler vi kan komme med synspunkter uten å være redd for å si noe feil. Vi er veldig fortrolige fordi vi kjenner til den måten å fortelle historier på. Håpet er å lage et TV-program som gir litt av den samme følelsen, at vi diskuterer i dette programmet med den entusiasmen og den gleden som vi gjør mellom episodene.

Dette høres jo veldig spennende ut. Er dette noe du har tenkt på lenge?

Ja, men ikke nødvendigvis en ide om en TV-serie. At dette er viktig for oss har jeg tenkt på lenge. Det var vel egentlig i møte med mange andre entusiaster da vi hadde visnings-seminar på Mammon i høst at flere av oss fikk ideen. Da møtte jeg mange andre som har den samme entusiasmen og det ble diskutert ut på kvelden. Så gikk det 14 dager så tenkte folk i NRK Drama og NRK Kultur “skal vi ikke prøve?” Vi satt vel verdensrekord i kort avstand mellom ide til å bli en NRK-satsing.

I USA er program som Talking Dead og Talking Bad blitt en kjempesuksess. Er dette noe dere har latt dere inspirere av?

Jeg var ikke kjent med det. Vår inspirasjon var mer sånn som Serienytt og OP-5 og BTs Serieshow. Samt filmpodcasten til BBC og ikke minst ekstramaterialet på podcastene til NRK Filmpolitiet. Der diskuteres hva vi har sett, hva har vi ikke sett, hva gleder vi oss til. Så det er mer hjemlige takter enn store internasjonale suksesser som inspirerer.

Hva kan vi vente oss i første program?

Det blir selvsagt en etterlengtet mulighet til folk som nettopp har sett Mammon å stille spørsmål til serieskaperne. Så kommer Mammon-stjernen Lena Kristin Ellingsen til studio så vi får snakket litt med de om serien og karakterene. Kristoffer Hivju kommer også, han er nettopp tilbake fra Game of Thrones-opptak. Nå er tredje sesong i gang på NRK. Det blir en stor chunk om den serien og kanskje hvorfor fantasy og andre, skal vi si, B-sjanger er så populær på en måte de ikke var for en 5-6 år siden.

Kristoffer har jo verdens beste skjegg også

Absolutt, han har det.

Hvor mange episoder blir det?

Vi planlegger 5 episoder som går live etter de resterende Mammon-episodene. Det er det vi har planlagt. Så får vi se etter det på folks reaksjoner og om vi skal fortsette med det. Det er jo veldig gøy å gjøre noe med så kort utredning, rett og slett for å tørre å eksperimentere.

Ja, dette blir jo litt som en sandkasse hvor dere kan leke dere?

Ja det blir et annerledes, mye lavere skuldre og mye mer ut fra entusiasme og glede. Det passer ganske godt til å kommunisere, og kombinere med sosiale medier som twitter, facebook og instagram. Nå har vi en Instagram-konto hvor folk kan legge inn sine egne små videoer hvor de kan fortelle hvilke serier de har som favoritter. Det blir kanskje noe som kan rive ned skillet mellom regissører og skuespillere på den ene siden og konsumenter på den andre siden fordi både regissører, manusforfattere og skuespillere er jo like opptatt av TV-serier som det vi er. Det blir et sted vi kan rive ned vegger.

Ja, dere er til stede på de sosiale mediene. Dette blir vel del av programmet?

Ja, det er det som er poenget

Programmet premierer på NRK Nett-TV kl. 22:30, rett etter Mammon-premieren.

 

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom