Annonse

Rangeringen av de beste TV-seriene avsluttes herved, her presenteres jeg resten av min topp 25 for 2013.

Les også: Min topp 10 for 2013

25. The Walking Dead

Zombiedramaet var en miks av noe av det beste og dårligste serien hadde å tilby. Serien, som i høst er blitt styrt av Scott M. Gimple ser ut til å være en utgave av serien mer fokusert på karakterene, men er det nok? Spørsmålet nå blir om The Walking Dead har noe mer å komme med.

24. Strike Back

Den tredje sesongen av den «amerikanske» utgaven av Strike Back viser hvordan en serie gjør grunnleggende historiefortelling fra ende til annen, det føles ekstra givende å ha sett alle episodene av sesongen. Serien er uten tvil en «guilty pleasure», men serien gjør en historiefortelling bedre enn andre serier som i prinsippet skal være bedre. Dette var en serie med god underholdningsverdi, hvor også kvinner kan være like badass som menn. Fuck yeah! 

23. Legit

Annonse

Legit var både skarp og politisk ukorrekt, men mest av alt hadde «mannekomiserien» hjerte. Komiserien vokste i takt med episodene til å bli en hjertvarm og veldig morsom serie. Det var et lite plaster på såret i et år uten Louie.

22. Eastbound & Down

Kenny Powers skulle egentlig blitt historie før 2013, men HBO ønsket mer av KP, Stevie & Co. Med det får vi Danny McBride i sin beste form som skuespiller som Kenny i siste sesong av Eastbound & Down. Vi får også en serie som var mer fokusert og morsom når den trengte det. Og takk for alle de rare påfunnene fra Stevie (Steve Little).

21. Orphan Black

Orphan Black er kanskje ikke på topplasseringen min for 2013, men hvis det er en kvinnelig skuespiller som fortjener mer skryt enn jeg ser ut til å gi henne er det Tatiana Maslany. Det er ikke alt som funker i serien, men Maslany er så bra at Claire Danes kan gå å lage grimaser i sitt klesskap. Denne serien kan bli en mye større favoritt i 2014 om forfatterne til serien skjerper seg litt mer.

20. House of Cards

Dolking av folk i ryggen og sideavtaler i politikken har ikke vært så interessant i dramaformatet på amerikansk tv på en god stund. Kevin Spacey er tilbake i toppform som skuespiller, noe vi har savnet de siste årene.

19. Shameless (US)

Til tider føltes sesong 3 ut som en rotete sesong, men det var i form av kaos som passer for en usminka og smått oversett serie som den amerikanske utgaven av Shameless er. Sesong 3 står for den beste bruken av William H. Macy som Frank, men ingen kom nær igjen hva Emmy Rossum gjorde som Fiona. I episoden der plottet er fokusert rundt Fiona som prøverer få foreldreretten til hennes søsken leverer Rossum en solid rolle. Karakteren forsetter å være en av de sterkeste og beste kvinnelige karakterene på tv.

18. Arrested Development

Den fjerde sesongen av Arrested Development har fått litt ufortjent slakt, fordi den hadde en struktur fansen ikke var vandt til. Humoren er fremdeles intakt, selv om serien har levert noe bedre i sine dager på FOX er sesong 4 på Netflix allikevel god, og mye bedre enn mye annet av komiserier i 2013. Sesongen er nyskapende fordi den skiller seg fra alle andre komiserier med en sesong som er mer en gigantisk episode, hvor bit for bit har noe å si for det store bildet. Det skaper en avslutning som er veldig givende for de som følger med.

17. Veep

Det er ikke på nivå med The Thick of It enda (Armando Iannucci sin andre serie). HBO-serien er riktignok godt forbedret i sesong 2 med noe av det beste av politisk satire på tv-skjermen akkurat nå. Bedre bruk av Tony Hale som Gary, og introduksjonen av nye karakterer spilt av tv-veteraner som Gary Cole og Kevin Dunn var en perfekt medisin for å forbedre serien i sesong 2.

 

16. Parks And Recreation

Komiserien er fremdeles en av mine favoritter for all den gleden serien gir når Amy Poehler, Nick Offerman, Adam Scott og resten av skuespillerne gjør sin greie. Episoder som «London» hvor Ron Swanson (Offerman) perfekt harselerer med engelsk kultur, «Two Parties» hvor vi ser den feile måten å få i seg alkohol på, og for å ikke nevne hvordan Patton Oswalt sin karakter nærmest blåste et hull i populærkulturen i «Fillibuster». 

tumblr_mwn18umvbM1rdh9azo1_500

15. Hannibal

I et år med idiotiske seriemordere (The Following), og en seriemorder (Dexter) som burde vært lagt på is for en stund siden har det heldigvis vært et lysglimt. Hannibal er det lysglimtet blant den mengden seriemorder-serier vi har akkurat nå. Mads Mikkelsen og Hugh Dancy gjør et psykolgisk samspill i toppklasse, som blir det veldig mye på grunn av et fokusert manus fra Bryan Fuller og fantastisk regi av David Slade. Hannibal er mørkt, men det er ikke så mørkt at serien snubler i mørket som noen andre krimserier har tendenser til.

14. Broadchurch

Med et tragisk mord i fokus i den vakre byen med samme navn er Broadchurch et vel-utført krimdrama hvor spenningsnivået holder seg oppe fremfor i serien. Det hele er et gripende portrett av småby-paranoia når mistankene om hvem som står bak et mord eskalerer. Et av de store plussene er at serien gir oss et godt fokus på karakterene slik at vi blir interessert i andre enn bare hovedpersonene og morderen.

13. Treme

Seriens siste sesong er fin avslutning med et klart budskap at ting endrer seg og avsluttes en dag. Serien levde et liv ingen andre enn HBO ville ha gitt den, og med det har den fått mulighet til å levere noe av flotteste musikalske øyeblikkene på tv de siste 4 årene. Med de siste timene med Albert «Big Cheif» Lambreaux, DJ Davis, Jeanette og tidvis gribbete Nelson får vi en serie der karakterenes liv på en flott måte forsetter etter vi er ferdig de siste minuttene av serien rundt disse fantastiske karakterene vi har blitt kjent med i New Orleans. Det føles riktig, samtidig bittersøtt.

12. Bobs Burgers

Serien har i 2013 funnet sin plass som gjør at den blir bedre og bedre. Den vokale delen både i form av sanger skapt for serien, og stemmeskuespillerne er på toppnivå. Serien står også for den mest kreative bruken av Jon Hamm utenfor Mad Men, som stemmen til et toalett.

Med herskerdømmet til Seth MacFarlen (American Dad!Family Guy), South Park og The Simpsons kommer Bobs Burgers ufortjent i skyggen. Serien er en smart og morsom animasjonskomedie med en rekke rare og samtidig elskbare karakterer som er det nærmeste klassiske The Simpsons og The King of Hill på tv-skjermen i dag.

11. Mad Men

Mad Men er ikke blitt mye dårligere, den er bare hakk unna både sesong 4 og sesong 5 som jeg anser det beste serien har levert. Med mye av det beste i sesong 6 sent i sesongen og et veldig bra år for dramaseriene faller serien ned på årets liste fra fjorårets nr. 1. Måten sesongen avsluttes på er allikevel noe som jeg ser veldig positivt for siste sesong av serien som går over to deler i 2014 og 2015.

De andre seriene jeg likte i 2013

The League gjorde en fantastisk morsom episode sentrert rundt Raffi (Jason Mantzoukas) og Dirty Randy (Seth Rogen) som bidro til en stor dose latter i 2013 sammen med The Wrong Mans og Brooklyn Nine-Nine (premiere 6. januar på Viasat 4).

Orange is The New Black og Parenthood hadde sine stunder. Banshee funket når den lærte seg etter en stund å ha noe blodig morro. Og i The Blacklist var James Spader nok til å se bort ifra de andre feilene med serien, fordi han er James Spader rett og slett.

Mest positive utviklingene av noen serier i går til The Newsroom og Arrow. Person of Interest får applaus for å være en stor serie som tar store sjanser.

Annonse