Steffens Topp 10 for 2013

Del nyheten

Jeg har rangert de beste TV-seriene for året som snart er over, her presenteres de 10 øverste.

Dette har vært et veldig sterkt år når det kommer til nye serier, samtidig har jeg ikke vært så fornøyd med flere av veteranseriene. Men ikke la det være noe tvil, 2013 var et kjempegodt år når det kom til serier, spesielt innen dramakategorien.

Enkelte serier er ikke til stede på grunn av jeg ikke har fått sett nok episoder til å danne et inntrykk til lista (eksempelvis Girls). Det første

Dette er liste 1 av 2, del 2 vil ta seg for plass 11 til 25. Mens denne står for de 10 beste, pluss beste miniserie i 2013.

Beste miniserie: Top of The Lake

Top-of-the-Lake

Årets beste miniserie er uten tvil Top of The Lake. En autentisk serie som er nydelig regissert av Jane Champion. Den har noen svært gode roller spilt av Elisabeth Moss, Peter Mullan, David Wenham og Holly Hunter. Denne er det verdt å få med seg.

Les også: Tobias sin anmeldelse av Top of The Lake

10. The Americans

theamericans_kerirussell

Spiondramaet som  er satt til USA tidlig på 80-tallet med fokus på den kalde krigen endte opp med å bli en av årets beste nye serier i 2013. Med noe av det mest interessante og dristigste syn på hvordan et ekteskap fungerer, i tillegg var serien også veldig god underholdning på spenningsverdien. Keri Russell og Matthew Rhys var begge fantastiske, og Noah Emmerich fikk en av de mest solide birollene på tv-skjermen.

Serien taklet i sesong 1 temaer som tragedie og separasjon flott, men det kanskje beste er at serien viser interessante sider av begge parter i en stor konflikt.  Det som skjer i The Americans har logiske og direkte konsekvenser, en stor motsetning til flere andre serier i 2013 som valgte å dra plottet i alle mulige retninger.

9. Southland

southland_cudlitz_ruviera

Hele sitt liv har Southland vært den største underdogen av tv-serier. Fra å bli kansellert etter første sesong på NBC ble den så plukket opp av TNT . Det ga 4 ekstra sesonger med mindre og mindre budsjett for hvert år. Det gjorde at serien viste hva den var god for. Southlands store styrke er hvordan serien virker så mye mer ekte enn alt annet på tv når det kommer til jobben til vanlige politibetjenter. Det som også er en styrke er hvordan den graver seg ned i hovedkarakterene, psykisk og fysisk, i mørke eller gode hjørner. At et mindre budsjett kan forbedre en serie er unikt.

Seriens siste og femte sesong gjorde det bra med flere karakterer og skuespillere, men ingenting av det kommer i nærheten av den homofile John Cooper (spilt Michael Cudlitz) i skuespillerens aller beste rolle til nå. Fremfor et kanskje litt ordinært fokus på at Cooper er en homofil politibetjent fokuserte sesongen i 2013 mer på hva som person Cooper er, og det ble et dypt fokus på fortiden hans. Det å se hans bånd med hans gamle mentor (spilt av film og tv-veteranen Gerald McRaney) utforme seg på tv-skjermen var et av årets sterkeste skuespill på tv. Med siste episode avsluttes historien på en dyster måte, men det føltes så riktig at det var måten sluttet på.

8. Boardwalk Empire

boardwalkempire_dr_nucky

Bruken av Michael K. Williams som Chalky White, nesten som en hovedrolle å regne,førte til en annerledes sesong. Fokuset på en mer karismatisk sentral karakter som Chalky føltes som en frisk pust serien trengte, og med det en flott skurk i den nærmest hypnotiske Dr. Narsicse (spilt av Emmy-vinner Jefferey Wright).

Med historier rundt mafiakrigen i Chicago ga det et velkomment fokus på Al Capone (Stephen Graham), men spesielt Van Alden (Michael Shannon) som endelig føltes som en del av serien igjen. Du hadde også historier som fungerte med det videre fokuset på Richard Harrow sine problemer med å leve et normalt liv. Dette var noe som gjorde sesong 4 av Boardwalk Empire til seriens beste sesong til nå.

7. Enligthened

enlightenedseason2whitedern

Jeg var ingen stor fan av denne HBO-serien da den startet, men å se ferdig sesong 1 og hele sesong 2 i 2013 forandret min mening. Med et fokusert plott i sesong 2 hvor Amy (Laura Dern) skulle ta ned det onde selskapet hun jobber for fikk vi noe langt bedre. Men det kanskje beste med sesong 2 var fokuset på birollene Levi (Luke Wilson) og Tyler (spilt av serieskaper Mike White), som begge var sentrert godt rundt i to forskjellige og noen av årets beste tv-episoder.

Levi-episoden var et rørende og ekte syn på både avhengighet og det å komme tilbake, med Mike White sitt fantastiske manus og regi. For å ikke nevne Wilson sitt virkelige gode comeback som en skuespiller. Tyler (White) episoden som fokuserte rundt han og Eileen (spilt av Molly Shannon) viser hvordan White forstår og sympatiserer med ensomhet og forlegenhet. Både White og Shannon gjør noen flotte roller, og det hele ender opp med å bli en rørende og vakker episode få serier innenfor dramakomedie har levert i nærheten av de siste årene.

Selv med det faktum at det ikke blir en tredje sesong hadde White og Dern gjort en fantastisk jobb med å avslutte serien i sesong 2, men jeg ville gjerne hatt en ny sesong.

6. Masters of Sex

mastersofsexrr

Av høstens nye serier var det ingen som kunne stille like sterkt som Masters of Sex fra Showtime (kanalen bak årets personlige skuffelser for min del, Dexter og Homeland). Selv med i utgangspunktet høye nok forventninger til serien gikk det over forventningene. Den femte episoden av serien er også en av de  beste dramaepisodene lagd utenfor Breaking Bad i 2013.

Denne serien takler sex på en oppriktig og smart måte som en naturlig del av serien. Hovedrolleinnehaverne Michael Sheen og Lizzy Caplan leverer roller som begge er verdige for hver sin Emmy. Med Masters of Sex har du en serie som er morsom når den ønsker å være det, og seriøs når den trenger å være det. Hele serien føles ut som en frisk pust av alle bastard-barna til Breaking Bad og The Sopranos (som Ray Donovan og Low Winter Sun). Den fokuserer flott på dynamikken mellom to personer, og personene hver for seg som leder til noe virkelig bra tv.

5. Justified

justifiedseason4_raylanboyd

Justified er en serie som forsetter å introduserer nye gode karakterer, og med det årlig noen av de beste birollene på tv-skjermen. Med noe av den beste og kuleste dialogen du finner på tv i dag klarer serien å skille seg vekk fra andre krimdramaer med sin egen identitet med hillbilly-krim og gode karakterer i fokus.

2013 er samme året som skaperen av Raylan Givens, Elmore Leonard, døde, men det står også for seriens kanskje beste sesong til nå. Sesong 4 tok historien seriøst, og det er noe som gjør det om til virkelig behagelig kvalitets-tv med en sesong uten noen irritasjonsmomenter. Den videre utforskningen av Harlan funket perfekt i sammenheng med plottet. Det var en nytelse å se serien introdusere flere nye gode karakterer som Colt (Ron Eldard) og Bob (Patton Oswalt). Og returen av spesielt Jim Beaver i hans rolle som Shelby Parlow var også et av høydepunktene, i tillegg til skuespillernes beste rolle siden Deadwood.

4. Game of Thrones

gameofthronesseason4

Game of Thrones har akkurat nå den det beste fokuset på makt, lederskap og politikk på tv. Med mektigere drager, blodige sammenkomster og nye tilværelser for enkelte karakterer er det på et høyt spenningsnivå i sesong 3, og det før det alle snakker om med sesongen.

Helhetlig har ikke en sesong av Game of Thrones vært så god tidligere. Regien er av det beste på tv akkurat nå, og med det forsetter den å være en visuell godbit.

Skuespillere som Nikolaj Coster-Waldau, Emila Clarke og Michelle Fairley noen av seriens beste prestasjoner. Noe som føltes veldig passende i en sesong der Tyrion (Peter Dinklage) sitt materiale ikke var så spennende som tidligere sesonger, og ganske sikkert i framtiden. Dette er en serie som vil kanskje slite og har slitt på sitt kildemateriale, men i sesong 3 var det uansett bra.

3.  Les Revenants

les_revenants

Les Revenants er også en av årets overraskelser. Med ellers lite interesse for franske serier, med unntak av det gode krimdramaet Braquo, er Revenants en serie som virkelig er med på å sette franskmenn på tv-kartet. Det finnes mer der ute enn det britiske og amerikanske som er bra. Et bevis på det var denne serien som både kom på svenske SVT Play, DVD og amerikanske Sundance Channel i 2013.

Serien handler kort om hva som skjer når døde mennesker kommer tilbake som at ingenting har skjedd med dem. Med et fokus på vanlige mennesker som ender under et helt spesielt press åpner serien for rekke utrolige interessante karakterer, en hel del mer enn hva The Walking Dead klarer å få til. Karakterene i Les Revenantas tvingens til å utvikle seg selv i et miljø som nesten er ubegripelig for oss. Det hele er en fantastisk setting å lage god drama i.

Serien, som kommer i 2014 på NRK, er dypt ettertenksomt og grublende rundt hva som faktisk pågår. Skuespillerprestasjonene, retningen, regien, soundtracket (lagd av det skotske bandet Mogwai), og samlingen av alle sine elementer gjør virkelig at Les Revenants skiller seg ut fra så mye. Forhåpentligvis vil sesong 2 begynne å besvare noe spørsmål, for det var det eneste jeg ikke likte med dette franske dramaet.

2. Rectify

rectify_

Det drømmende, tidsfokuserte og filosofiske dramaet Rectify er årets virkelig store overraskelse, ikke bare fordi det kommer fra et friskt hold. Fokuset på et menneske som får tilbake friheten fokuserer på de små og store øyeblikkene som får de til å telle. Det hele gjøres på en sår og ofte oppløftende måte som gjør serien unik, sammen med det at serien ikke velger å gå en ordinær rutine med å gjøre serien om til en fortelling om hevn og mystikk rundt drapet hovedpersonen Daniel Holden (spilt fantastisk av Aden Young) ble fengslet for.

Det er som tidligere sagt et flott og et unikt karakterdrama for dramaelskere i en tid der enkelte vil at vi tydeligvis skal tro på at Mad Men er slutten på tv-gullalderen. Det blir veldig interessant å se hvordan historien om Daniel forsetter i 2014.

Ingen ny serie var bedre i 2013 enn serien fra Breaking Bad og Mad Men-kanalen AMCs søsterkanal Sundance Channel. Med Rectify, sammenproduksjonen med BBC-miniserien Top of The Lake og franskimporten Les Revenants, er Sundance Channel blitt det beste nye kilden for originale serier i 2013, også bedre enn Netflix. Det skaper en stor interesse for hva som kommer neste år fra kanalen. Scenen i sesongfinalen «Jacob’s Ladder» er også hjerteskjærende som F.

1. Breaking Bad

breakingbad_fafaf

Dette er kanskje et uoriginalt valg, men det er for min del det riktigste.

Hvis det virkelig er en serie jeg kommer til å huske for resten av livet så er Breaking Bad den serien. Få serier har virkelig hatt den virkelige gode måten å gå videre i sin siste sesong enn Breaking Bad, og bare Six Feet Under og The Sopranos kommer i nærheten. Det var ingen bedre tv-time enn Breaking Bad-episoden «Ozymandias» i år. Episoden leverte både skuespillerprestasjoner i toppklasse, regi i toppklasse og en panikk så bra at det var kvalmende på en bra måte.

Seriefinalen var kanskje ikke så episk som vi ville håpet for, men de 7 episodene ledende opp til det var fantastisk tv-underholdning som alene setter serien på årets førsteplass. Breaking Bad er en serie som har vist spesielt i disse siste episodene av serien at den klarer å leverer et resultat der manusforfatterne, skuespillerne og regissørene viser seg alle å være av de beste folkene i den amerikanske tv-bransjen. At en serie gjennomfører på å avslutte historien er flott å se i 2013 når andre serier gjorde en elendig avslutning på enten målstreken, eller det som burde vært målstreken.

Heisenberg er historie. Lenge leve Breaking Bad.

Annonse
X
X