For mye av det gode for lille AMC?

Problemene står i kø for kanalen AMC og toppes med at Frank Darabont vandret av settet til The Walking Dead (eller ble sparket, alt etter hvem man hører på). Ble det for liten plass?

Mad Men, Breaking Bad og The Walking Dead. Utvilsomt tre av de største og mest kritikerroste seriene på TV. Den tidligere filmkanalen, som fokuserte på gamle klassikere, har i løpet av få år tatt steget opp og utfordret HBO som kongen av TV-serier. De dukket opp like overraskende og sjokkerende som menn med muskedundere på vestkysten av Amerika i 1492. Mon tro om veien opp gikk litt vel for raskt.

Annonse

Året startet med kjekling om budsjetter og penger til Mad Men, hvor serieskaper Matt Weiner skal ha vært kravstor. På sett og vis forståelig, AMC og alle som har laget TV-serier for kanalen bør vie han en stor takk. Uten Mad Men ingen Breaking Bad, The Killing eller The Walking Dead. Han var kanalens missing link. Til slutt fikk Weiner det som han ville, og ny (forsinket) sesong av Mad Men er på vei.

Det fortsatte med illsinte fans som ikke likte sesongavslutning på The Killing, seriens nye kritikerroste serie – som også falt i smak for vår egen Mona. Den var, sett med amerikanske øyne, utradisjonell. Uten å røpe for mye virker det som om de ville unngå fellen Twin Peaks i sin tid gjorde, med å avsløre vitale mysterier for tidlig.

Twin Peaks er for øvrig et godt eksempel på et annet dilemma for AMC. Med Frank Darabont – kongen av drama med filmer som Shawshank Redemption og The Green Mile – ute kan serien fort gå samme vei som Twin Peaks gjorde da David Lynch forsvant. Strake veien ned og ut.

Hvorfor forsvant Darabont? Det er vanskelig å si, for Darabont selv nekter å uttale seg. Det er alltid flere sider av en sak og det spekuleres i at pengene som gikk til Mad Men har gått ut over de to andre storhetene. Kanskje en sannhet i det, Breaking Bad-sjefene måtte gå ekstraomganger med AMC for å sikre seriens slutt. AMC har uttalt at sannheten er en helt annen, uten egentlig å si hva den sannheten er. Tvilsomt at det var lukten av døde som fordrev Darabont fra settet… Kritikerroste, men seerfattige, Rubicon ble økset uten sjanse for fornying, som vel også viser at de ikke har midler til å gamble særlig. Nesten alt av serier og programmer som var aktuelle å utvikle for 2011-2012 ble også vraket, med unntak av et par reality-serier og kommende Hell on Wheels.

Hva gjelder The Walking Dead frykter jeg ikke at den blir hjernedød (jau, la oss leke litt med ord…). Glen Mazzara tar over og han gjorde sine saker bra på settet til The Shield. I tillegg er Robert Kirkman, skaperen av universet, fortsatt involvert. Går det ille, blir det fort å peke på at Darabont er borte og at alt er AMC sin feil. Men noe sier meg bildet er litt mer nyansert. Det er en smal sak å sitte og forvente at andre skal bruke enda mer av egne penger, men et sted går enhver grense. Er AMC den grådige her, burde de punge ut for å sikre seg kvalitetene Darabont bringer – både som regissør og manusforfatter?

Ser man på det store bildet er USA (og verden?) igjen på vei inn i en nedgangsperiode, det blir desto vanskeligere for en betalingskanal å sikre seg abonnenter og annonsekanaler å få annonser – uavhengig av kvalitet på produktet. Jeg tviler på at det er riktig tid å gamble investorenes penger på, selv om økonomien paradoksalt nok er avhengig av det om man skal komme seg ut av smørja.

Er dette en grotesk metafor for hva AMC driver med?

Det er alltid to sider av en sak og her er det fort gjort å se på AMC som den store stygge ulven. Men rent personlig vil jeg heller ser mer Mad Men fremfor The Walking Dead. Helst begge, sammen med flere nye godserier. De har gitt oss de beste TV-seriene de siste årene, noe å tenke over før vi alle går over i hat-modus og fråtser i ulike kommentarfelt.

Utfordringene for kanalen er at alt rotet og negativ omtale utvilsomt skader omdømmet. Vil de klare å trekke til seg talentene i fremtiden og fortsette å gi HBO kamp til døren? Breaking Bad tar slutt og The Walking Dead uten Darabont, de har de nok av utfordringer. Gullalderen deres kan fort være over. Kanskje det beste for kanalen er å skalere ned og fokusere på et par gode serier, for akkurat nå får man inntrykk av at de gaper over litt for mye. Bedre med to fenomenale serier fremfor tre gode, eller fire middelmådige. Eller hva?

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom