Annonse

mai, 2017

2017man22maiHele dagenPremiereTwin Peaks sesong 3HBO NordicSjanger:Krim,Skrekk,Thriller

Detaljer

Her finner du premieredato og informasjon for Twin Peaks sesong 3.

 

Les også: Twin Peaks-historien (Tidslinje)

Om serien

Hjernen bak serien var David Lynch, den særegne regissøren kjent for å gi oss filmer som tar oss langt utenfor komfortsonen og man fort kan føle man trenger en doktorgrad for helt å forstå. Det var sammen med hans gode venn Mark Frost at Twin Peaks ble skapt for ABC, etter at Lynch opplevde å få kultstatus gjennom sine filmer på 80-tallet.

.

Da Twin Peaks kom i 1990 var det et ganske annet serielandskap og både format og tilnærming til drapsgåten på Laura Palmer ble en umiddelbar hit som strakk seg langt utover USAs landegrenser. Den ble sendt på NRK fredager og lørdager og var da den store hitserien som samlet krimelskerne foran skjermen. Dens suksess er blitt skrevet mye om, også her i Norge.

 

Småbymystikk

Vi fulgte spesialagent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) i jakten på morderen i den lille byen Twin Peaks. Med banebrytende cinematografi og en stadig mer bisarr historie ble drapsgåten en som alle snakket om.

I det som senere er blitt en langt mer normal fortellerform ble vi også i økende grad kjent med byens beboere, hvor flere gjerne levde et dobbeltliv.

Laura Palmer
Laura Palmer

Gjennom etterforskningen til den særegne Cooper, en mann med flere merkelige personlighetstrekk, ble lag på lag skrellet vekk. Serien fikk bare to sesonger og et par filmer, David Lynch forlot serien etter den første sesongen. Han var ikke særlig fornøyd med at ABC blandet seg inn og krevde at drapsgåten måtte løses, noe Lynch mente ville ødelegge serien.

Hensikten var å kombinere elementer fra krimsjangeren og såpeseriesjangeren for å fortelle historien om USA, på lignende måte som Lynch gjorde i sin kritikerroste film Blue Velvet.

 

Visuelt nyskapende

Første episode fikk en prislapp på 4 millioner dollar, noe som selv i dag anses som en ganske stor sum for en TV-serie. Det ble en kamp internt i ABC for å få serien sendt, da det var mye skepsis vedrørende det originale konseptet.

Det manglet ikke på særegenhet i det visuelle

Serien ble oppfattet som så radikalt annerledes, også av kritikere, at flere var skeptisk til dens håp om suksess. Den ble sendt opp mot kjempesuksessen Cheers. Twin Peaks ble en stor suksess og økte jevnt og trutt seermengden grunnet dens «snakkis-effekt». Det var fint lite annet som ble samtale-emne i lunsjen. Serien opplevde en nedadgående kurve etter at Lynch forlot serien og mordet på Palmer ble avslørt.

 

En serie med spørsmål den ikke nødvendigvis var ment å svare på

Seriens ettermæle er først og fremst at den har inspirert en rekke regissører og serieskapere. Til og med spillmediet, hvor The Legend Of Zelda: Link’s Awakening, ble til med Twin Peaks som oppgitt referanse.


.

Vi kan også takke Twin Peaks for serier som Carnivàle, The Sopranos, The KillingSix Feet Under, X-Files og Lost – alle som har distinkte spor av Lynch-serien. Sev årets komiserie Atlanta har oppgitt den som referanse.

Twin Peaks
David Bowie i Fire Walk With Me

– Twin Peaks var en ABC-serie jeg virkelig likte. Det var en serie som var veldig merkelig og som, for «millenials», var ganske Lost-aktig den gang. Den stilte spørsmål uten nødvendigvis å gi skikkelige svar. Jeg ønsket å lage en serie med slike elementer, men for folk som var rappere med spørsmål de gjerne stiller seg selv, uttalte Atlanta-skaper og stjerne Donald Glover.

 

Etterlengtet retur

David Lynch og Mark Frost er tilbake i sjefsstolen for den nye sesongen, som nå går på Showtime. Det var ikke en enkel sak å sparke igang prosjektet og en periode forlot Lynch skipet og forklarte at budsjettet var for lavt til at hans visjon kunne realiseres.

Showtime overtalte han etter hvert til å komme tilbake. Kanalen, som er kjent for serier som Homeland og The Affair, gir friere tøyler til sine sjefsprodusenter i forhold til de mer regulerte kringkastingskanalene som ABC.

Twin Peaks 2017. Foto: HBO Nordic
Twin Peaks 2017. Foto: HBO Nordic

Samtidig er ikke Showtime kjent for å være like liberale og «hands-of» som HBO og Netflix, hvor kanskje Homeland er det mest kjente eksempelet da de skal ha krevd endringer til slutten av sesong 1.

Det er derfor mye spenning til om det er mulig å gjenskape noe av den originale magien. Twin Peaks har bevist hva den var god for, men tiden etter første sesong ga ikke lignende suksess. Kan returen til Lynch innfri? 

Flere av stjernene er tilbake, som Kyle MacLachlan og Sherilyn Fenn, mens nye tilskudd blant annet er Jim Belushi (According to Jim), Robert Knepper (Prison Break), Tim Roth (Lie to Me), Laura Dern (Enlightened), Amanda Seyfried (Mean Girls) Ashley Judd (De-Lovely), Tom Sizemore (Saving Private Ryan), Monica Bellucci (Spectre) og Naomi Watts (Mulholland Drive). David Lynch hadde selv en rolle som regionssjef Gordon Cole i FBI. Skal vi tro promoteringsklippet, gjort i god Twin Peaks-ånd, vil også den tunghørte agenten melde sin ankomst. I tillegg var planene om en kort rolle for avdøde David Bowie, som spilte Andy Brennan i Twin Peaks-filmen Fire Walk With Me. Dessverre forhindret sykdom han fra å gjenta den rollen. Han døde i januar 2016.

 

Trailere og promo

Tidspunkt

Hele dagen (Mandag)

Kanal/tjeneste

HBO Nordic

www.hbonordic.com

X
X