HjemAnmeldelserRipley sesong 1

Ripley sesong 1

Tom Ripley er en kompleks og karismatisk karakter. Han er skapt av Patricia Highsmith, og foreviget i hennes romaner om ham. Denne sesongen er basert på boken «The Talented Mr. Ripley», men hun har skrevet flere romaner i Ripley-serien, så det er en sjans vi vil få se flere sesonger av denne nydelige serien.

Den er filmet i svart hvitt, eller grå skala, noe som gjør den både myk og drømmende når den øsnker å være det, og utrolig mørk, dyster og skremmende når den ønsker det. Den er filmet rundt i Italia, så vi får se fantastiske byggverk, lange trapper og koridorer av stein, hvor vinden blåser friskt imellom søylene, det er et magisk landskap.

Hovedrollen er gitt Andrew Scott, som allerede har vist seg som den perfekte blandingen rolig på overflaten med psykotiske undertoner, som i sine roller som Professor Moriarty i Sherlock, The Priest i Fleabag og C i Spectre. I et intervju med GQ Magazine sa han at

Now I know who I am a little bit more, I feel like the work that I’m just interested in doing is more in the grey areas.

Andrew Scott in GQ Magazine
Ripley. Foto: Netflix

Noe som jo passer perfekt til hans rolle som Tom Ripley i denne serien.


Serien handler altså om Tom Ripley, på 1960-tallet. Han blir kontaktet av faren til en barndomsvenn, og spurt om å reise til Italia for å overtale sønnen å komme tilbake til New York. Ripley sier ja, men når han finner Dickey i Italia begynner skyggene i Toms sinn å vises, for han fikserer på Dickey og vil ikke slippe ham og hans livsstil. Vi blir med ham på utforskingen av sitt overraskende mørk sinn, usedvanlig dyktige evner til manipulasjon og kreative innfall for bedrageri, så vel som alt som gjør ham sårbar.

Serien er utviklet av Steven Zaillian, kjent for å manuset til filmer som Schindler’s List og The Girl with the Dragon Tattoo, så her er det tydelig ingen som er redde for å ta tak i de intrikate sinnstilstandene som lever i et menneske. Med det spennende kildematerialet og talentene involvert av og på skjermen, var det høye forventninger fra seerne til denne og den har fått mye oppmerksomhet. Det vil jeg absolutt si den leverte på.

Jeg satt som klistret til skjermen og tok til meg hver eneste skyggebelagte rynke, mørke bakgate og stråle av sollys mot hvit granitt. Den fanget meg i en svart/hvitt boble, hvor ingenting annet enn det visuelle virket å være svart/hvitt i det hele tatt.

Den fanget meg i en svart/hvitt boble, hvor ingenting annet enn det visuelle virket å være svart/hvitt i det hele tatt.

Ripley
Foto: Netflix

Sammen med «the talented Mr Ripley» får vi også Johnny Flynn som Dickie Greenleaf og Dakota Fanning som kjæresten hans, Marge Sherwood. Fanning spesielt har vist hvor godt hun passer i slike stille, rolige, urovekkende serier, i blant annet nye The Watched og som det eneste positive lysglimtet i Twillight-filmene.

Om du liker visuelt slående, kunstnerisk utførte serier, psykologiske thrillere eller karakterdrevet drama tror jeg du vil like denne. Se den på SkyShowtime.

Score:

Oppsummert

Visuelt slående. Kunstnerisk utført. Elsket denne serien.
Annonse
Visuelt slående. Kunstnerisk utført. Elsket denne serien.Ripley sesong 1