Dyrebare øyeblikk og en velkommen pause i Julestorm

Karakter

De mest dyrebare øyeblikkene er gjerne kun en pauseknapp unna. I Julestorm følger vi en gruppe mennesker som tvinges til å ta en pust i bakken, løfte blikket og se seg rundt. Serien er den perfekte førjulspresangen.


Julestorm er et herlig stykke førjulskos som for min del traff litt vel hardt i følelsesregisteret. Jeg blir nok ikke alene om den opplevelsen. Det er fint hvordan livet man lever påvirker ens opplevelse av det man ser. Jeg minnes en professor i medievitenskap som formanet om at det må være en objektiv sannhet for hva en god film eller serie er. Jeg aner ikke hvilken planet han kommer fra, eller om han bare følte for å være pretensiøs i forsvar av at hans bedømmelser er en absolutt sannhet.

Gretne nisser skaper morsomme historier. Ibrahim Faal er et herlig bekjentskap. Foto: Netflix
Annonse

For min del er det gjerne tilfeldigheter og omstendigheter som hever en serie til det lille ekstra. Julestorm er et slikt tilfelle, der den på vakkert vis minner om fordelene med å ta seg tid til dem rundt seg. Selv fremmede. Det er det beste i mitt liv, og det er et lite kunstverk hvordan serieskaper Per-Olav Sørensen (Hjem til jul, Nobel, Kampen om tungtvannet) har klart å komponere denne historien av så mange bevegelige deler.

Utgangspunktet er enkelt og noe mange reisende kan kjenne seg igjen i: En snøstorm treffer Oslo Lufthavn og de reisende blir dermed pålagt et 24-timers uønsket opphold på flyplassen. Det skaper en buffer som fylles med rørende og lærerike historier for dem alle.

Vi følger den desillusjonerte pianisten Arthur Berg (Dennis Storhøi), popstjernen Ida (Ida Elise Broch), Idas assistent Ingvild (Evelyn Rasmussen Osazuwa), bartenderen Marius (Jon Øigarden), piloten Olav (Ravdeep Singh Bajwa), romantikeren Diana (Hanna Ardéhn), elskerinnen Stine (Sus Noreen Jondahl Wilkins), flyplassarbeideren Henrik (Valter Skarsgård), sikkerhetspersonalet Thea (Carmen Gloria Pérez), den pratsomme David (Jan Gunnar Røise), presten Ronja (Maibritt Saerens), de strebende foreldrene Trine (Line Verndal) og Sindre (Oscar Jean), datteren Kaia (Talia Lorentzen), flyplassnissen Alex (Ibrahim Faal), taxisjåføren Kyrre Hellum, den søkende Sara (Thea Sofie Loch Næss) og den krevende taxikunden (Alexandra Rapaport).

Thea Sofie Loch Næss er i ferd med å bli litt av en nasjonalskatt, hun spiller i en av seriens mest rørende historier. Foto: Netflix

Som du ser, det er en folksom serie med et dusin historier som skal flettes sammen. Sentimentalitet, håp og et tradisjonelt budskap om at «det ordner seg» er det mengder av, hovedbudskapet er av det sunne slag: Stopp opp litt. Bruk tid på de rundt deg. Snu selfiekameraet til å se hvem og hva som er foran deg her og nå. Lytt litt mer, for faen.

Det er nok her serien treffer så hardt for min del. Som en aldrende sentimental mann har livet fått eksponensielt mer glede i det å se og møte nye mennesker, og å sette pris på den glede de opplever i livet, og støtte dem i de utfordringer som dukker opp. Eventyr er gjerne kun en kaffekopp og god samtale unna. Irritasjon over at vi ikke kan styre været er en uvane verdt å gi slipp på.

Så måtte jeg også le godt da jeg selv satt fast i snøstorm på Bergen Lufthavn da jeg skulle til Oslo for å møte regissør og skuespillere i Julestorm. Det er en annen historie å fortelle, men å vente på et fly i 3 timer på rullebanen var som å være med i en oppfølger til serien.

Dennis Storhøi er fabelaktig i Julestorm. Foto: Netflix

I Julestorm fungerer det fordi Sørensen vet hvordan historier skal flettes sammen, han og Netflix er også velkjent med hvorfor en film som Love Actually er blitt en klassiker. Med seg på laget har de dyktige skuespillere som er gitt rom til å våge. For det nytter ikke med gode intensjoner, eller gripende historier (hvor Lars Saabye Christensen også har bidratt), om ikke håndverket ellers er bunnsolid. Det er heldigvis tilfellet her, produksjonsverdiene i norske filmer og serier har i løpet av få år tatt store steg, det er lett å merke seg effekten av den rekordsatsingen som skjer i norsk film- og TV-produksjon.

Da blir det suksess. Dette blir nok en klassiker på linje med Hjem til jul og julekonserter. Det er deg vel unt å ta en pause i livet og binge de seks episodene av serien.

Julestorm kan du se eksklusivt på Netflix.

SERIEÅRET 2022

Annonse

Relevante nyheter

Populære strømmetjenester:

    De mest dyrebare øyeblikkene er gjerne kun en pauseknapp unna. I Julestorm følger vi en gruppe mennesker som tvinges til å ta en pust i bakken, løfte blikket og se seg rundt. Serien er den perfekte førjulspresangen.Julestorm er et herlig stykke førjulskos som...Dyrebare øyeblikk og en velkommen pause i Julestorm