Krim, rasisme og politikritikk i BritBox’ nye serie DI Ray

Karakter

DI Ray er påskekrimserien som kommer et halvår for tidlig. Krimfrelste som liker en disruptiv og undervurdert hovedperson kan trygt sette av helgen og fortære en litt for kort første sesong.

Krimserier satt til Birmingham er sjelden kost, men seriefrelste har nok fått en forkjærlighet for byen etter suksesserien Peaky Blinders. Det foregår nok av lyssky aktiviteter i byen også i moderne tid, bare spør etterforsker Raschita Ray.

Annonse

Ray blir dagens helt når hun får roet ned en væpnet og forstyrret ung mann. Kombinert med hennes flerkulturelle bakgrunn, er hun akkurat hva sjefen ser etter, noe som sikrer den ambisiøse etterforskeren en forfremmelse. Hun kastes ut i en usedvanlig vanskelig sak, som ikke blir enklere av all hverdagsrasismen og fordommene hun møter.

Saken påvirker privatlivet, utfordrer henne profesjonelt og tvinger henne til å ta tak i sin egen identitetskrise. Krimsaken utvikler seg etter hvert til en thriller som setter både henne og andre i livsfare. 

DI Ray 2
DI RAY EPISODE1Pictured:PARMINDER NAGRA as DI Rachita Ray.This image is under copyright and can only be reproduced for editorial purposes in your print or online publication. This image cannot be syndicated to any other third party.For further information please contact: Patrick.smith@itv.com 07909906963

Jeg intervjuet seriens stjerne Parminder Negra før jeg tok fatt på serien, og det gjør alltid noe med seeropplevelsen med litt forhåndsinnsikt om hele prosessen. Negra har lang fartstid i bransjen, kanskje mest kjent for sine mange år i serien Akutten før karrieren gikk videre til The Blacklist og Agents of S.H.I.E.L.D.. Hun klarer fint å lede en serie som dette, hvor regi og medskuespillere ikke alltid er helt på samme bølgelengde eller nivå. Det bidrar til en treg start, men i tredje episode skyter serien fart med en fin-fin cliffhanger. 

Ray er en detaljert, møysommelig og reflektert etterforsker som fort kommer på kant med omgivelsene sine. Hun savner respekt fra kolleger, motarbeides av sin egen leder (Gemma Whelan) og har et forhold med Martyn Hunter (Battlestar Galacicas Jamie Bamber), en kollega fra en annen avdeling. 

DI Ray
Jamie Bamber spiller Rays kjæreste Martyn. Foto: ITV.

Kulturkonflikter og rollefigurenes fordommer setter Ray i en skvis både på jobb og i privatlivet. Hun finner sjeldent pusterom til å utforske hvem hun ønsker å være. Slike tema er det nok flere som enklere vil relatere til og bli engasjert av, heller enn selve krimsaken. Serieskaper Maya Sondhi har mye erfaring fra krimsjangeren, og har lagt hjerte og sjel i samfunnskommentarer om politi og rasisme. Krimsaken blir gående litt mer på autopilot og blir nok litt forutsigbar. Det som engasjerer er at vi her har en etterforsker som ikke gis noe slingringsmonn av omgivelsene. 

Seriens største utfordring er hvor kort den er. Det tar tid før serien kommer skikkelig i gang og så er sesongen brått over etter fire episoder. Britene liker serier med få episoder per sesong. For DI Ray blir det kanskje i overkant sparsommelig med tanke på et stort rollegalleri og en komplisert sak. Fokuset er nesten utelukkende på Ray, som gjør det krevende å bli nevneverdig engasjert i øvrige, for uten Tony Khatri (Manuuv Thiara). Det er seriens roligere og mer humørfylte øyeblikk som gir historien nok pathos til å bli glad i karakterene. (Foruten dem som ikke er helt ubrukelige i jobben sin.)

Som krimthriller er DI Ray ikke helt der oppe med sjangerens beste (Line of Duty), og som samfunnskommentar bringer den lite nytt – men den tilfører i det minste litt mer volum til viktig tematikk. Dens mangfold og Birmingham-setting gir den litt særegenhet, og Negra, Bamber og Thiara gir serien nødvendig gravitas på skuespillerfronten.

Den behøver nok en sesong eller to til for at Ray blir like husvarm i norske hjem som andre britiske etterforskere. Jeg er spent på fortsettelsen.

Hele første sesong kan du se på BritBox og TV 2 Play.

SERIEÅRET 2022

Annonse

Relevante nyheter

Populære strømmetjenester:

    DI Ray er påskekrimserien som kommer et halvår for tidlig. Krimfrelste som liker en disruptiv og undervurdert hovedperson kan trygt sette av helgen og fortære en litt for kort første sesong.Krimserier satt til Birmingham er sjelden kost, men seriefrelste har nok fått en...Krim, rasisme og politikritikk i BritBox' nye serie DI Ray