Anmeldelse: Black Panther: Wakanda Forever (Kun uviktige spoilere)

Det kommer ikke som en overraskelse at Black Panther: Wakanda Forever svinger hammeren fra startskuddet, med en tåretrillende avskjeden for en av vår tids største skuespillere.

Chadwick Boseman hylles på skjermen, helt inn i Marvel logoen, med en begravelse verdig den kongen han var. Jeg og resten av publikum sitter helt stille, med hikst i halsen og våte kinn som glinser i mørket.

Filmen spiller på dette tapet flere ganger gjennom sine 2 timer og 41 minutter. Det er sårt, men effektfullt, og det er tydelig at ingen av skuespillerne trenger å «spille» for å få frem sorgen vi leser i ansiktene deres. Bosemans bortgang var et tap for verden, og slik filmen bygger på at han er borte i deres univers også føles veldig riktig, jeg forstår at det ble bestemt å ikke recaste ham.

Black Panther: Wakanda Forever
Foto: MCU, Black Panther: Wakanda Forever

Lille prinsesse

Filmen følger istedenfor lillesøster Shuri som sliter med tapet av broren. Hun føler hun kunne ha reddet ham og at gamle tradisjoner er delvis skyld i at det ikke gikk. Troen hennes på Wakandas tradisjoner svikter, og hun tar en mørk vending inn i sitt eget sinn. Som et stille vann er hun rolig på overflaten, men under rører det seg noe urovekkende.

Black Panther: Wakanda Forever
Foto: MCU, Black Panther: Wakanda Forever

Shuri, aka Letitia Wright, er en skikkelig søt og samtidig tøff karakter. Hun bringer mye glede til skjermen med sitt flotte smil og utstråling. Hun var det jeg likte best med første Black Panter filmen, og hun skuffet ikke her heller. Selv om jeg skulle ønske filmens slutt gav henne mer å jobbe med (det var litt slapt og forhastet slutt på denne filmen) så var hun gjennom det hele et nærvær som ikke kunne finne sin like, foruten kanskje i hennes mor, Ramonda (Angela Bassett). De to er veldig streke på skjermen, hver for seg og sammen.

«We must kill the fishman» – M’Baku

Dette temaet om at ‘stille vann har dypest grunn’ hentes også frem i seriens andre store skygge. En tidligere ukjent gruppe havfolk fra undervannsriket Talokan dukker opp. De har ikke tenkt å bli oppdaget av ‘oververdenen’ når de svinger sin ‘fiskestang’ utover deres havområde på jakt etter Vibranium, etter at Wakanda har valgt å ikke dele denne verdifulle resursen med noen.

Black Panther: Wakanda Forever
Den utrolig stilige kusinen til Namor: Namora (Mabel Cadena). Foto: MCU, Black Panther: Wakanda Forever

Lederen deres, Namor, mener Wakanda har skapt dette problemet for ham og resten av folket hans, som ønsker å forbli skjult for omverden, ved å ikke ville dele Vibranium. Og at de må rydde opp i det før Talokan avsløres. Men det han forlanger som løsning, er ikke noe Wakanda ikke ønsker å gjøre… Som M’Baku (Winston Duke) sier:

«We must kill the fishman. If we do what he is asking for now, what is to stop him from coming back and asking for more?»

M’Baku

Filmen tar oss også med under vann, og lar oss utforske en spennende ny verden. Den tar oss videre inn i teknologien – og alt annet – som åpner seg for dem som har tilgang til Vibranium. Og gir oss en reise gjennom mer en bare Afrikas nydelige farger, særegenheter og tradisjoner.

Black Panther: Wakanda Forever
Foto: MCU, Black Panther: Wakanda Forever

Wakanda Forever var en vidunderlig film

Dette var en vidunderlig film, full av livsglede og håp for fremtiden. Det var en fryd å se kjente fjes, som Martin Freeman. Alle overraskelser var levert med presisjon og alt av kostymer, landskap og musikk var av ypperste klasse.

Ønsker du å kjenne på vibsene fra filmen var Con La Brisa og They Want it, But No spesielt sterk. Blant en mengde sterke sanger, fra blant annet Rihanna og mye kul rap.

Klipp: Spotify, Foudeqush, Ludwig Goransson
Klipp: Spotify, Tobe Nwigwe, Fat Nwigwe

Dette var en nydelig film, både visuelt og i sine underliggende tema om familie, hjemland og tradisjoner. Den var også skikkelig kul og morsom, en stilig mix av eldgammelt og ultranytt. Alt Thor: Love and Thunder skulle vært.

Black Panther: Wakanda Forever kan fremdeles sees på kino, og det anbefales. Dette er vel-verdt å se på stor skjerm. Unn deg selv det.

Annonse Se årets store seriebegivenhet Obi-Wan Kenobi på Disney+. Klikk her
Sjekk ut øvrige kategorier
Annonse

Relevante nyheter

Disney+ pakker:

    Nesten perfekt. Skurken, Namor, burde imponere mer enn undersåttene sine. Anmeldelse: Black Panther: Wakanda Forever (Kun uviktige spoilere)