– De ukjente, mest ikoniske og ekstraordinære historiene fra 9/11

Det er snart 20 år siden terrorangrepet 11. september 2001, men fortsatt er det mange historier fra den dagen som ikke er blitt fortalt. I den nye dokumentarserien 9/11: One Day in America er over 900 timer med opptak blitt utforsket for å finne historiene som fortjener nytt lys. Vi tok en prat med regissøren Daniel Bogado.

Frykten for å glemme

– At verden glemmer hva som skjedde, er en av de største bekymringene til flere, fortalte Bogado til meg, der jeg satt på en parkbenk utenfor Den Nasjonale Scene i Bergen, i ett av de mest interessante zoom-intervjuene jeg har hatt gjennom pandemien. Det var en kontrastfylt affære å sitte på et slikt idyllisk sted og diskutere grusomhetene som fant sted for 20 år siden.

Daniel Bogado er regissør av den nye dokumentarserien. Bilde fra intervju med Serienytt.

Dokumentarserien til National Geographic består av arkivfoto som aldri før er sett, og inneholder intervju med flere av de overlevende. Det var nettopp de overlevende som uttalte bekymringen om at vi var i ferd med å glemme de grusomme hendelsene fra den dagen.

– Vi sa vi aldri skulle glemme, men når vi spurte den nye generasjonen var det mange som ikke visste mye om den dagen i det hele tatt, forklarte Bogado. Prosessen med å lage dokumentarserien var ikke enkel.

– Om alt dette var enkelt, ville noen allerede laget denne. Men det er nettopp fordi det er så vanskelig, at det er så flott å prøve å gjøre det. Serien er et resultat av innsatsen og lidenskapen hele teamet følte for å få historien fortalt. Dette handlet ikke om en lønnsslipp for oss og alle presterte på sitt beste.

Hva ville Tolstoj skrevet om 2021?

Bogado fortalte at produksjonsselskapet hadde et sterkt ønske om å samle enkeltstående historier som ingen hadde hørt før og vise dem i en større samlet kontekst. Russiske Tolstoj ble også nevnt som inspirasjonskilde, som forfatteren av War and Peace fra 1812, den tidens «dokumentar» i bokform, om den blodigste dagen i verdens historie.

– Hvordan ville Lev Tolstoj skrevet historien om 9/11? Hva ville han fokusert på? Hvilken historier ville han valgt? I 2021 er det samlet et stort arkiv om 9/11. Hvordan serien samler disse ulike historiene til én, er dens store styrke. Den viser oss det verste og beste av menneskeheten, gjennom den grusomme handlingen som ble begått og gjennom redningsaksjonene, motet, samholdet og selvoppofrelsen i etterkant.

Bogado har vært dokumentarskaper i 15 år og ble interessert i dette prosjektet som aldri før var gjort. Valget falt på å skape en rå og ubehandlet serie, uten fortellerstemme eller effekter. Hele serien er satt sammen med bruk av arkivfoto og intervju med overlevende, til et nydelig og sømløst narrativ.

De ukjente historiene om 9/11

– Ambisjonen var å la serien ta form ut ifra arkivet, en serie som inneholder de ukjente, mest ekstraordinære og ikoniske historiene om 11. september. Som en dokumentarskaper visste jeg at dette var en god ide, fortalte han om sin motivasjon til å påta seg regi-ansvaret.

– Jeg ønsket å transportere seerne til den dagen. Spesielt den nye generasjonen, som ikke var i live eller har egne minner fra dagen. Det var et av hovedmålene. Å forklare dem rekkevidden av skrekken, og enda mer viktig; menneskeligheten, i historiene.

Jobben innebar å gå gjennom over 900 timer med opptak og foreta flere intervjuer. Dette er krevende, så jeg stilte spørsmålet om produksjonen og prosessen var en mental belastning, da opptakene viser et terrorangrep uten filter.

– Vi hadde eksperthjelp til å håndtere det vi så, men jeg er ok. Jeg har reist til farlige områder tidligere og har forberedt meg mentalt på å blant annet se døde mennesker. Jeg husker spesielt en tidligere fotograf-kollega av meg, fordi han ble som ett med kameraet sitt og aldri lot noe stoppe ham fra å dokumentere. Jeg tenker at i en krigssone er jeg den eneste her som kan gjøre jobben, så jeg må gjøre den riktig. Jeg tror det er en lignende tilnærming til hvordan leger jobber.

9/11: One Day in America sendes søndag-onsdag kl 21:00 på National Geographic. Første episode ble sendt 29. august og totalt seks episoder er produsert. Serien er også forventet å komme på Disney+ (følg med i kalenderen).

Annonse Se årets store seriebegivenhet Obi-Wan Kenobi på Disney+. Klikk her
Sjekk ut øvrige kategorier
Annonse

Relevante nyheter

Disney+ pakker: